Ο,τι κι αν συμβεί στην πατρίδα μας, ο πολίτης θα είναι εκείνος που θα μετρά απώλειες. Κάθε διεθνής συγκυρία, κάθε μεταβολή στην παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων, στην οικονομία, στο εμπόριο και στις μεταφορές έχει αντίκτυπο στους Ελληνες καταναλωτές – συνήθως αρνητικό. Ακόμα και στις περιπτώσεις όπου οι πολλοί θα έπρεπε να ωφελούνται, δεν βλέπουν καμία σημαντική μεταβολή προς το καλύτερο.
Αυτό συμβαίνει και με τη μεγάλη πτώση στην τιμή του πετρελαίου. Το 2014, η τιμή του βαρελιού έφτανε τα 110 δολάρια. Την περασμένη εβδομάδα ήταν 45 δολάρια!
Επειτα από αυτό, θα περίμενε κανείς ότι οι τιμές πολλών προϊόντων που επηρεάζονται από την αξία του «μαύρου χρυσού» θα έπαιρναν την κατιούσα. Η «κυριακάτικη δημοκρατία» απέδειξε ότι οι Ελληνες δεν είχαν κέρδη από την πτώση της τιμής του πετρελαίου.
Οπως αποκαλύφθηκε σε ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, υπάρχουν 54 αγαθά «των οποίων η τιμή θα μπορούσε να μειωθεί ακριβώς λόγω της διεθνούς πτώσης των πετρελαϊκών τιμών.
Ομως, όπως προκύπτει από την αγορά, οι κατηγορίες αυτών των προϊόντων, πλην των καυσίμων, θα διατηρήσουν σε γενικές γραμμές τις ίδιες τιμές με σήμερα, με πολύ μικρές προς τα κάτω αποκλίσεις».
Σε αυτές τις κατηγορίες προϊόντων περιλαμβάνεται σχεδόν το σύνολο των περιεχομένων ενός καλαθιού σούπερ μάρκετ: από απορρυπαντικά και σαμπουάν, μέχρι υφάσματα, αρώματα και οδοντόπαστες.
Οι Ελληνες δεν βγαίνουν κερδισμένοι, διότι αφενός η χώρα δεν παράγει πια παρά ελάχιστα προϊόντα και αφετέρου οι εταιρίες, οι οποίες βρίσκονται στο πέμπτο έτος της μνημονιακής δοκιμασίας, δεν σκοπεύουν να μετακυλήσουν τα κέρδη από την πτώση της τιμής του πετρελαίου στους καταναλωτές.
Υποτίθεται ότι αυτό το ζήτημα θα το αντιμετώπιζε «καίρια» και «αποφασιστικά» η απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης – και κατ’ επέκτασιν η κυβέρνηση. Φυσικά, τίποτα σημαντικό απ’ όσα είχαν εξαγγελθεί δεν έγινε. Τα προϊόντα συνεχίζουν να κάνουν ράλι ακρίβειας και οι μετοχές του πολιτικού προσωπικού έπεσαν πιο πολύ από την τιμή του πετρελαίου…