Ο καταιγισμός των αρνητικών ειδήσεων περισσότερο συσκοτίζει παρά βοηθά τους πολίτες να διακρίνουν την αληθινά σημαντική επικαιρότητα. Ενα από τα κομμάτια του μνημονιακού παζλ φαινομενικά δεν είναι και τόσο κρίσιμο για τον συλλογικό βίο: Η αποχή των δικηγόρων δεν ενδιαφέρει ιδιαίτερα την κοινή γνώμη, επειδή θεωρείται (κακώς) ότι έχει να κάνει μόνο με ζητήματα που αφορούν τη συγκεκριμένη συντεχνία.
Δυστυχώς, το αίτιο της αποχής των δικηγόρων είναι κάτι πολύ πιο δυσάρεστο απ’ όσο μπορούμε να φανταστούμε και οι επιπτώσεις από τυχόν νομοθετική κατοχύρωσή του θα δρομολογήσουν μεγάλες κοινωνικές αναταραχές. Οπως αποκαλύπτει σήμερα η «κυριακάτικη δημοκρατία», οι νέες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, οι οποίες έχουν κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, είναι το αίτιο της αποχής των δικηγόρων.
Αυτές οι νέες διατάξεις βρίθουν από ευεργετικά άρθρα «υπέρ των τραπεζών για τους πλειστηριασμούς των περιουσιακών στοιχείων γενικά και των ακινήτων ειδικότερα των πολιτών, δανειοληπτών και εργαζομένων».
Επίσης υπάρχει σε αυτές η πρόβλεψη να πλειστηριάζονται τα ακίνητα «με τιμές πρώτης προσφοράς με βάση τις εμπορικές αξίες και όχι τις αντικειμενικές. Συνεπώς, στους πλειστηριασμούς ακινήτων που έχουν κατασχεθεί λόγω χρεών από δάνεια οι τιμές πρώτης προσφοράς θα ορίζονται με βάση τις πολύ χαμηλές πλέον λόγω της οικονομικής κρίσης εμπορικές αξίες και όχι τις πολύ υψηλές αντικειμενικές τιμές, όπως ίσχυαν από το 2008».
Επιπλέον, προβλέπεται ότι οι τράπεζες θα ικανοποιούνται πρώτες «από το 65% του προϊόντος του πλειστηριασμού, ενώ μέχρι τώρα ικανοποιούνταν πρώτο το Δημόσιο. Σε περιπτώσεις ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων εταιριών με απλήρωτους εργαζομένους, οι εργαζόμενοι -πιθανότατα- δεν θα παίρνουν ποτέ τα χρήματά τους».
Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν και οι… πολλαπλές κατασχέσεις που θα μπορούν να γίνονται από την πλευρά των δανειστών αλλά και το ακόλουθο τερατώδες: «Καταργείται η “ζωντανή” διαδικασία στο ακροατήριο. Δεν θα εξετάζονται μάρτυρες στις πολιτικές δίκες, παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν θα το κρίνει ο δικαστής απαραίτητο». Δηλαδή, οι δικαστές θα κρίνουν με βάση τα ψυχρά χαρτιά και όχι τους αληθινούς ανθρώπους που θα εξηγούν πώς και γιατί έφτασαν να έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Οποιοσδήποτε ανατρέξει στο κείμενο των νέων διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας θα καταλάβει ότι έτσι δεν πρόκειται να μείνει λίθος επί λίθου στην ιδιοκτησία των Ελλήνων. Θα χάνουν τις οικίες τους προτού καν προλάβουν να καταλάβουν τι τους συνέβη. Ο νόμος, ψυχρός και απροσπέλαστος, θα ευνοεί τις τράπεζες και εν γένει τους δανειστές και τα δικαστήρια θα εξετάζουν μόνο δικόγραφα, όχι φυσικά πρόσωπα.
Φυσικά, ουδείς εχέφρων, δίκαιος και ευαίσθητος άνθρωπος μπορεί να στηρίξει τούτο το αντιλαϊκό νομοσχέδιο.