Σε χαοτικές συνθήκες δεν μπορεί να αναπτυχθεί ζωή. Κάθε οργανισμός για να γεννηθεί, να αναπτυχθεί και να διατηρείται εν ζωή, χρειάζεται -σε μερικά τουλάχιστον σημεία της καθημερινότητάς του- ένα σύστημα. Στον ύπνο, στο φαγητό, στις ώρες δραστηριότητας, στην αναπαραγωγή, οπουδήποτε. Μπορεί από το χάος να ξεπήδησαν τα πάντα, κατά τον Ησίοδο, αλλά η ζωή είναι τάξη. Εχει την ανίκητη δυναμική να οργανώνεται και να οργανώνει.
Εχοντας κατά νου τα παραπάνω, δεν μπορεί παρά να απορήσει κάποιος με το συστηματικά χαοτικό Ελληνικό Δημόσιο και τις απίστευτες συνθήκες υπό τις οποίες καλείται να αντεπεξέλθει σε μια κρίση, όπως αυτή που βιώνουμε.
Κραυγαλέο παράδειγμα χάους και διάλυσης αποκαλύφθηκε από την «κυριακάτικη δημοκρατία». Ο τίτλος είναι χαρακτηριστικός: «Παράνοια! Ενα ακίνητο, οκτώ τιμές».
Στο ρεπορτάζ εξηγείται ότι για τα ακίνητα υπάρχουν οι ακόλουθες τιμές: «Αλλη η αντικειμενική, άλλη η εμπορική, άλλη η πραγματική, άλλη για τον ΤΑΠ, άλλη για τον ΕΝΦΙΑ, άλλη για τον φόρο υπεραξίας, άλλη στο συμβόλαιο για το “πόθεν έσχες” και άλλη αυτή που έχουν συμφωνήσει πωλητής – αγοραστής».
Από αυτό και μόνο το στοιχείο, που σχετίζεται με έναν κρίσιμο και εξαιρετικά υπολογίσιμο κλάδο της οικονομικής ζωής, το μοναδικό συμπέρασμα στο οποίο μπορεί να οδηγηθεί κάποιος είναι ότι καθίσταται αδύνατη η ανάκαμψη της οικονομίας αν κάποιος δεν συμμαζέψει τούτη την παράνοια.
Επίσης, σίγουρο είναι ότι το μνημειώδες μπέρδεμα με τις αξίες των ακινήτων δεν είναι αίτιο του κακού, αλλά αποτέλεσμα της μεγάλης σύγχυσης φρενών από την οποία πάσχουν όσοι κατά καιρούς «ανακαλύπτουν λύσεις» για τα συλλογικά προβλήματα.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων, οι προϋπολογισμοί που ψηφίζονται θα παραμένουν εικονικοί, όπως εικονική θα είναι και η «ανάπτυξη», για την οποία ακούμε πολλά και δεν βλέπουμε τίποτα.
Η οικονομία, για να «επανεκκινήσει» τις διαδικασίες της, χρειάζεται γενναία μείωση των εξωφρενικών φόρων, απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και εισροή χρήματος στην αγορά ώστε να τονωθεί η επιχειρηματικότητα. Ολα τα άλλα είναι έπεα πτερόεντα…