Οι Ελληνες δεν έχουν καλές σχέσεις με το κράτος τους, επειδή το βλέπουν σαν μια ασύδοτη και γκρίζα μηχανή που, διαχρονικά, τους εχθρεύεται και θέλει να τους ληστέψει, να τους αφαιρέσει χρόνο και να τους χαλάσει τη διάθεση, υποχρεώνοντάς τους να στήνονται σε ουρές και σε γκισέ για περιττές υπογραφές και αχρείαστες διαδικασίες. Επίσης, οι πολίτες αυτής της χώρας είναι πεπεισμένοι ότι τα χρήματά τους δεν πηγαίνουν εκεί που πρέπει. Τα χρήματα από τη φορολόγησή τους θεωρούν ότι γίνονται καταθέσεις «μαύρου» χρήματος και βίλες, όπου διαμένουν απατεώνες και επίορκοι δημόσιοι λειτουργοί.
Αυτοί είναι οι πυλώνες του προβλήματος στις σχέσεις πολίτη – Δημοσίου… Ολα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα. Οσοι έχουν κατά καιρούς κυβερνήσει αυτή τη χώρα έχουν δώσει -περισσότερες από μία φορές έκαστος- την υπόσχεση να «αλλάξει» η ποιότητα της σχέσης κράτους και πολίτη: να γίνει έντιμη, ειλικρινής και να διαθέτει χαρακτηριστικά αλληλεγγύης και κοινού αγώνα. Απαντες υπήρξαν ανακόλουθοι. Είτε δεν είχαν ποτέ σκοπό να τηρήσουν την υπόσχεσή τους είτε προσπάθησαν και απέτυχαν οικτρά.
Κλασικό παράδειγμα, οι οφειλές της Εφορίας προς τους φορολογουμένους. Οταν οι Ελληνες οφείλουν στην Εφορία, κινδυνεύουν να χάσουν τα πάντα: το σπίτι τους, το αυτοκίνητο, την οικοσκευή, τις καταθέσεις – ακόμα και την ελευθερία τους. Οταν ο πολίτης πρέπει να λάβει επιστροφή φόρου, τότε το κράτος σφυρίζει αδιάφορα, δίνει υποσχέσεις επί υποσχέσεων, αυθαιρετεί και πληρώνει όποτε το βολεύει και όταν δεν θα δημιουργηθεί θέμα με το πρωτογενές… πλεόνασμα.
Η «δημοκρατία» έγραψε ότι «παγώνουν (με προσχήματα) τις επιστροφές φόρου». Το πρόσχημα του υπουργείου Οικονομικών είναι η υπερφόρτωση του TAXISnet για τη νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Υποτίθεται ότι το τεχνικό πρόβλημα θα έχει ως συνέπεια την καθυστέρηση των ελέγχων, που είναι απαραίτητοι πριν από την εκταμίευση των επιστροφών φόρου. Ετσι, οι επιστροφές φόρου εισοδήματος αναμένονται στα τέλη του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του 2015.
Κι ύστερα μιλούν για… επανεκκίνηση της οικονομίας…