Στη «δημοκρατία» δημοσιεύθηκε ένα άρθρο με μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό ενδιαφέρον, όπου -μεταξύ άλλων- αναφερόταν το εξής: «Αντεξαν οι οικογενειακές επιχειρήσεις στην κρίση, σε αντίθεση με πολλές μεγαλύτερες επιχειρήσεις, παρουσιάζοντας θετικές οικονομικές επιδόσεις, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε η Ernst & Young».
Τα στατιστικά της έρευνας στην οποία έκανε μνεία η εφημερίδα μας είναι εντυπωσιακά: «Το τελευταίο 12μηνο το 26% των επιχειρήσεων των 62 επιχειρήσεων του δείγματος αναφέρει αυξημένες οικονομικές αποδόσεις 10%-15% και το 8% πάνω από 15%, ενώ το 36% αναφέρει στάσιμες οικονομικές αποδόσεις. Μόνο το 29% αναφέρει επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών».
Η Ernst & Young χρειάστηκε να κάνει έρευνα για να διαπιστώσει το προφανές: ότι οι οικογενειακές επιχειρήσεις «σκέφτονται» μακροπρόθεσμα, αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα την υπόθεση της διαδοχής και επιζητούν διαφανείς πηγές χρηματοδότησης. Κοντολογίς, οι επιχειρήσεις που λειτουργούν ως προεκτάσεις της οικογενειακής εστίας είναι πιο ανθεκτικές στις δυσκολίες και δεν βλέπουν καιροσκοπικά και στυγνά τις ανθρώπινες υπάρξεις και τις οικονομικές σχέσεις.
Ολα αυτά βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε μια περίοδο που οι μηχανισμοί διαμόρφωσης της κοινής γνώμης και της κατασκευής της «κυρίαρχης ιδεολογίας» αμφισβητούν τον ίδιο τον θεσμό της οικογένειας και θέλουν να πείσουν τους πολίτες ότι τα πάντα είναι ζητήματα κέρδους και ζημίας. Ύλης και εξουσίας.
Οι αριθμοί, που είθισται να… αποθεώνονται από τους επικυρίαρχους, τους διαψεύδουν. Εκεί όπου υπάρχει ανθρωπιά, αλληλεγγύη, αίσθημα κοινότητας και βαθιοί, πηγαίοι δεσμοί, σημειώνεται και οικονομική πρόοδος.
Αντιθέτως, τα βασίλεια των απρόσωπων και εν πολλοίς προβληματικών γραφειοκρατών-γιάπηδων καταρρέουν κάτω από το βάρος των ανομημάτων που οι ίδιοι πράττουν για να προσποριστούν υλικά οφέλη.
Ο,τι και να πουν, όσα και να γράψουν, όπως κι αν κινηθούν εκείνοι που οικοδομούν μια απάνθρωπη ανθρωπότητα, θα αποτύχουν. Στη φύση υπάρχει χώρος μόνο για τις… φυσιολογικές δομές σχέσεων και καταστάσεων. Η οικογένεια είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό και θα συνεχίσει να υπάρχει – σε πείσμα της νεοταξικής λαίλαπας.