Η πλειονότητα των πολιτών δεν ενδιαφέρεται για νούμερα τηλεθέασης. Αυτά αφορούν κυρίως τους επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι επιδιώκουν την αύξηση των δεικτών της αποδοχής των προγραμμάτων τους – άλλες φορές με θεμιτούς και κάποιες άλλες με αθέμιτους τρόπους.
Τα ποσοστά της τηλεθέασης, τα οποία συχνά αμφισβητούνται, είναι τομέας που απασχολεί και όσους δραστηριοποιούνται στα κοινά. Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες και λοιποί «συγγενείς» αναλύουν τα δελτία της AGB για να βρουν ποιες είναι οι «τάσεις» της κοινής γνώμης.
Οι τηλεθεατές ενίοτε ενημερώνονται για την πορεία ορισμένων εκπομπών και, αν διαπιστώσουν ότι κάποια έχει επιτυχία, μπορεί να την παρακολουθήσουν (άπαξ) από περιέργεια. Ομως, αν δεν τους ικανοποιήσει, δεν θα την ξαναδούν επειδή τυχαίνει να είναι αρεστή σε άλλους.
Αυταπόδεικτα τα παραπάνω, αλλά πολύ χρήσιμα, αν συνδυαστούν με το 30,7% της τηλεθέασης (28,9% στα νεανικά κοινά) της μετάδοσης της στρατιωτικής παρέλασης από τη δημόσια τηλεόραση.
Ακόμα πιο «ηχηρά» δύνανται να θεωρηθούν τα μηνύματα του λαού προς τους διαμορφωτές άποψης και πολιτικής, αν συνυπολογιστούν και τα υψηλά νούμερα τηλεθέασης της μετάδοσης της θείας λειτουργίας που μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση.
Οι πολίτες αυτής της χώρας αποδεικνύουν με τη στάση τους ότι ψάχνουν για Ελλάδα και δεν τη βρίσκουν. Οποτε τους δίδεται η ευκαιρία να τιμήσουν ένα πρόγραμμα με εθνικό και θρησκευτικό περιεχόμενο, το πράττουν. Το πρόβλημα βρίσκεται στους καναλάρχες, στους διευθυντές προγράμματος και στα στελέχη των ΜΜΕ, που έχουν «εξορίσει» τον πολιτισμό, την Ιστορία και την παράδοσή μας από την τηλεοπτική καθημερινότητα.
Ενώ στις άδειες λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών γίνεται σαφέστατη μνεία η υποχρέωση αυτών των επιχειρήσεων να προάγουν τον εθνικό πολιτισμό, αυτό σπάνια τηρείται.
Αν και υποτίθεται ότι υπάρχει «ανεξάρτητη» Αρχή για να ασχοληθεί με τούτο το μείζον ζήτημα, ουδείς έχει παρατηρήσει κάποια πρωτοβουλία του ΕΣΡ για την εφαρμογή του νόμου και τη διασφάλιση του ελληνικού χαρακτήρα των μεταδιδόμενων προγραμμάτων.
Ισως τους φαίνονται «ψιλά γράμματα» όλα τούτα…