Η ευκαιρία της προεδρίας

Από την 1η Ιανουαρίου η χώρα μας ανέλαβε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πολλοί κρατικοί αξιωματούχοι θα αντιμετωπίσουν την περίσταση ως αφορμή για ανάπτυξη προσωπικών σχέσεων με τους επικεφαλής της γραφειοκρατικής Βαβέλ της γηραιάς ηπείρου, σπεύδοντας σε κάθε επίσημη εκδήλωση να υποβάλουν τα σέβη τους στους προέδρους, στους πρωθυπουργούς και τους υπουργούς των ισχυρών χωρών της Ε.Ε. Αλλοι θα δουν την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Ελλάδα ως μια ασήμαντη, τυπική διαδικασία που θα τους «φορτώσει» με άγχος και ευθύνες. Λίγοι είναι εκείνοι που (ορθά) θα εκτιμήσουν ότι αυτό το γεγονός αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να ελαφρυνθεί το δυσανάλογα μεγάλο βάρος που σηκώνουν αδίκως στις πλάτες τους οι Ελληνες πολίτες. Η Ελλάδα οφείλει να μιλήσει στους εταίρους της και να πει την αλήθεια.



Οι πολίτες τούτης της χώρας δεν δύνανται άλλο να εξυπηρετούν δανεισμό τέτοιου μεγέθους και να ξεχρεώνουν με τους ρυθμούς και τα ποσά που προβλέπονται στα εξοντωτικά Μνημόνια, τα οποία έχει προσυπογράψει η πολιτική τάξη. Είναι κατεπείγουσα η ανάγκη να τεθεί άμεσα το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους και των όρων αποπληρωμής του τώρα, στην αρχή της προεδρίας της Ε.Ε., και όχι όψιμα, κοντά στην περίοδο των ευρωεκλογών -όταν όλοι οι Ευρωπαίοι ομόλογοι του κ. Σαμαρά θα είναι απασχολημένοι με τη συλλογή ψήφων και κατά συνέπεια με την ικανοποίηση του θυμικού των εκλογέων τους.



Η επίδειξη στοιχειώδους συνέπειας της ελληνικής ηγεσίας προς τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων προϋποθέτει το άνοιγμα των προαναφερθέντων «κεφαλαίων» στην έναρξη της προεδρίας και όχι στο τέλος -κάτι που θα δείξει καιροσκοπική διάθεση εκμετάλλευσης της προεκλογικής περιόδου των ευρωεκλογών.



Μεταξύ των πολλών ισχυρών, νομικών και πολιτικών, όπλων που μπορεί να αξιοποιήσει η ελληνική πλευρά είναι η διαφορά της Ελλάδας με τη βελγική τράπεζα Societe Commerciale de Belgique, η οποία μας είχε δανείσει χρήματα και η κυβέρνηση του Ιωάννη Μεταξά αρνήθηκε τη συνέχιση της αποπληρωμής του δανείου, διότι η οικονομική κατάστασή μας δεν το επέτρεπε και θα ετίθετο σε κίνδυνο η κατάσταση του λαού και της χώρας. Οι Βέλγοι προσέφυγαν στην Κοινωνία των Εθνών (πρόδρομη μορφή του ΟΗΕ) και η ΚΤΕ δικαίωσε την πατρίδα μας! Η υπόθεση αναλύεται διεξοδικά στην ηλεκτρονική νομική βιβλιοθήκη του ΟΗΕ και όποιος θέλει να τη μελετήσει μπορεί να ανατρέξει στην ακόλουθη διεύθυνση: http://untreaty.un.org/ilc/publications/yearbooks/Ybkvolumes(e)/ILC_1980_v2_p1_e.pdf (σελίδες 25 και 26).



Οπότε, τα ηθικά, ιστορικά και πολιτικά όπλα τα διαθέτουμε. Το στοίχημα είναι να βρεθούν οι άνθρωποι που θα θελήσουν να τα χρησιμοποιήσουν…

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα