«Συζητήσαμε προκειμένου να μάθουμε εάν η Ελλάδα θα έπρεπε να φύγει από τη ζώνη του ευρώ και πιστεύω ότι, εάν αυτό είχε συμβεί, θα έπρεπε όλοι μας να εγκαταλείψουμε (την ΟΝΕ) σε μεταγενέστερο χρόνο», φέρεται να δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος στη Σύνοδο Κορυφής στις 19 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Le Monde». Η «δημοκρατία» σχολίασε την είδηση με μία απορία στο πρωτοσέλιδό της: «Τότε γιατί καμία κυβέρνηση από τον Μάιο του 2010 και μετά δεν διαπραγματεύτηκε σκληρά;». Η απορία αυτή δεν γίνεται να απαντηθεί πειστικά από οποιονδήποτε πολιτικό διαχειρίστηκε τα κοινά από τον Μάιο του 2010 και έπειτα δίχως τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Η βασική προϋπόθεση είναι η σύσταση εξεταστικής επιτροπής -κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί προεκλογικά η Ν.Δ.- για τις συνθήκες υπαγωγής μας στη μέγκενη του Μνημονίου.
Μόνο αν υπάρξει η δέουσα πίεση μιας προδικαστικής διαδικασίας, μπορεί να ανοίξουν μερικά στόματα και να αποκαλύψουν για ποιον λόγο δεν διαπραγματευτήκαμε καλύτερα την υπόθεση του χρέους μας, ενώ είχαμε όλες τις δυνατότητες να το πράξουμε. Αυτό που ξεστόμισε η κ. Μέρκελ το έλεγαν εκατομμύρια στόματα Ελλήνων και το υποστήριζε η «δημοκρατία» από το πρώτο κιόλας φύλλο της, αλλά μερικοί έκαναν ότι δεν άκουγαν και δεν έβλεπαν.
Ακόμα μία προϋπόθεση για να λυθεί σε όλους μας η καίρια… απορία περί της μη διαπραγμάτευσης της ελληνικής υπόθεσης είναι η έμπρακτη λαϊκή κατακραυγή προς εκείνους που έλεγαν ότι όλα τα καταστροφικά μέτρα που ψήφισε η Βουλή ήταν «μονόδρομος», ότι αν δεν τα λαμβάναμε «θα μας πετούσαν έξω από την ευρωζώνη» και ότι δεν υπήρχε περίπτωση να μπλοφάρει η κυρία Μέρκελ σε βάρος των Ελλήνων. Εμπρακτη λαϊκή κατακραυγή, φυσικά, θα είναι ο εξοβελισμός της συμμαχίας των προθύμων από την πολιτική σκηνή της χώρας μας και το μαύρισμά τους στις εκλογές – όποτε και αν γίνουν αυτές.
Ετσι όλα θα έρθουν στο φως μια μέρα.