Εδώ και μήνες διεξαγόταν -μάλλον άνευ λόγου- η συζήτηση για το αν υπάρχει χρεία ή περιθώριο να επιβληθούν από την κυβέρνηση «νέα, οριζόντια» μέτρα σε βάρος των δεινοπαθούντων Ελλήνων. Η κυβέρνηση, προβάλλοντας την εικόνα της «επιτυχίας», ισχυριζόταν ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο, αφού ήδη έχει καταγραφεί το περιβόητο «πρωτογενές πλεόνασμα». Υποτίθεται ότι υφίστατο μόνο ένα ενδεχόμενο: να θεσμοθετηθούν «διαρθρωτικά» μέτρα ούτως ώστε να περιοριστούν «χειρουργικά» οι «περιττές» δαπάνες του κράτους. Από την άλλη, οι αμφισβητούντες τους αριθμούς επέμεναν ότι υπάρχει έλλειμμα και πως η επιβολή νέων περιοριστικών είναι αναπόφευκτη. Η εξέλιξη της κατάστασης αποδεικνύει ότι η λήψη νέων, οριζόντιων και… κάθετων μέτρων ήταν αναπόφευκτη και έγινε!
Ο Προϋπολογισμός του 2014 είναι χειροπιαστή απόδειξη ότι το κακό σενάριο πήρε σάρκα και οστά. Η «δημοκρατία», ερμηνεύοντας τα ψυχρά νούμερα του καυτού λογαριασμού που στέλνει η κυβέρνηση στους πολίτες, έγραφε: «Σύμφωνα με το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή, τα συνολικά έσοδα του Δημοσίου από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων προβλέπεται να αυξηθούν κατά 11,5% (ή κατά 1,33 δισ.), από 11,575 δισ. ευρώ το 2013 σε 12,908 δισ. ευρώ το 2014. Οι άμεσοι φόροι θα αυξηθούν κατά 8,5%. […] Ποσό της τάξεως των 2,65 δισ. ευρώ θα προέλθει από την εφαρμογή των ρυθμίσεων για την επιβολή του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων. […] Ο Προϋπολογισμός του 2014 προβλέπει περικοπές 3,14 δισ. ευρώ σε δαπάνες για συντάξεις, κοινωνικές παροχές και “ψαλίδι” 443.000.000 ευρώ στα λειτουργικά έξοδα».
Η φορολογία εισοδήματος και ακινήτων, οι περικοπές σε κοινωνικές παροχές και άλλα δυσάρεστα που θα επιβάλει το υπουργείο Οικονομικών αφορούν το σύνολο των πολιτών, όχι μια κοινωνική τάξη. Αρα είναι… και οριζόντια και ήδη ελήφθησαν.
Η πολιτική τάξη έχει την υποχρέωση να μην παίζει με τις λέξεις. Οι καιροί απαιτούν ειλικρίνεια και οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης με τον λαό, που πάντοτε πληρώνει τα λάθη άλλων…