Η «δημοκρατία» στο άρθρο της που τιτλοφορούνταν «Καταιγίδα απαισιοδοξίας (για την Ελλάδα) από τις ξένες εφημερίδες» παρουσίασε την άποψη ΜΜΕ όπως οι «New York Times», ο «Economist», η «Wall Street Journal» και οι «Financial Times» για το πρόγραμμα «διάσωσης» της ελληνικής οικονομίας. Ολες οι αναλύσεις και οι απόψεις των αρθρογράφων για την πορεία του πολυδιαφημισμένου προγράμματος, της ελληνικής οικονομίας και του ίδιου του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος φέρουν αρνητικό πρόσημο. Οι προβλέψεις είναι… μαύρες!
«Γιατί δεν λένε την αλήθεια στην Ελλάδα; Είναι προφανές ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας δεν αποδίδει. Η χώρα βουλιάζει στην ύφεση, ενώ παράλληλα έχει επωμιστεί ένα μεγάλο, μη βιώσιμο χρέος». Αυτά έγραφαν οι «New York Times» και παραπλήσια ήταν τα κείμενα των υπόλοιπων ΜΜΕ, που εκφράζουν το αμερικανικό (κατ’ άλλους ευρύτερα αγγλοσαξονικό) κατεστημένο.
Είναι λάθος να κρίνει κάποιος τις τοποθετήσεις αυτών των μέσων ενημέρωσης ως αποτέλεσμα «υπαγόρευσης» από τον Λευκό Οίκο ή τον αριθμό 10 της οδού Ντάουνινγκ, όπου διαμένει ο εκάστοτε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι συντάκτες των «απαισιόδοξων» κειμένων στηρίζονται σε κάτι που είναι κραυγαλέο και πεισματάρικο: την πραγματικότητα. Κομμάτι της πραγματικότητας είναι οι αριθμοί – που κι αυτοί «δεν βγαίνουν».
Η εικόνα της ζώσας κοινωνίας, αυτής που εξαρτάται από την πορεία των αριθμών αλλά κινείται και πέραν αυτών, είναι ακόμα χειρότερη. Η ανεργία βρίσκεται στο ζενίθ, ακριβώς στο ίδιο σημείο με την ύφεση, η οποία αποτελεί πλέον το μόνο καθεστώς που δεν κινδυνεύει στην Ελλάδα.
Οι πολίτες, σε πανικό, βλέπουν τα γραμματοκιβώτιά τους να γεμίζουν «μπιλιέτα» από την Εφορία και τις ΔΕΚΟ. Τα χαράτσια πέφτουν βροχή, ενώ τα εισοδήματα στερεύουν.
Η αλλαγή του κλίματος δεν είναι εφικτή με την επανάληψη αισιόδοξων λέξεων και την εφαρμογή ανερμάτιστων πολιτικών στην οικονομία. Το ματς με την κρίση και το εξωφρενικό και μη βιώσιμο χρέος δεν μπορεί να κερδηθεί με… μπλόφες. Χρειάζονται δραστικές και γενναίες αποφάσεις. Εντός και εκτός Ελλάδας.