Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, όταν ξέσπασε η Επανάσταση του 1821, έκλεινε τα 51 έτη του. Είχε γεννηθεί στις 3/4/1770. Αποκλήθηκε «Γέρος του Μοριά» όχι επειδή η συμπλήρωση της πέμπτης δεκαετίας σήμαινε για τους Ελληνες του 19ου αιώνα το πέρασμα στην τρίτη ηλικία, αλλά διότι θεωρείτο, όπως και σήμερα, ότι στις μεγάλες μάχες, ανατροπές και επαναστάσεις πρωτοστατούν οι νέοι. Εκείνοι που βρίσκονται εγγύς της δεύτερης και τρίτης δεκαετίας. Ο πενηντάρης «Γέρος του Μοριά» ήταν μια αδαμάντινη εξαίρεση στον πανανθρώπινο και διαχρονικό κανόνα.
Ετσι και σήμερα δεν υπάρχουν πολλοί αναλυτές, εμπειρογνώμονες ή απλοί παρατηρητές του κοινωνικού και πολιτικού βίου μας που θα… πόνταραν σε κάποια «εξέγερση» των ηλικιωμένων ή στην «επανάσταση» των μεσόκοπων. Οι νέοι θα βάλουν τη σφραγίδα τους στο φύλλο πορείας του έθνους μας.
Θα πρωταγωνιστήσουν εκείνοι που βλέπουν το μέλλον τους υποθηκευμένο, τους γονείς τους ταπεινωμένους, τους συμμαθητές τους να σκέφτονται τη μετανάστευση και το «παιχνίδι» της ζωής τους «στημένο» από εκείνους που ξεπούλησαν τα πάντα και υπόσχονται μόνο άσκοπες κι αχρείαστες θυσίες.
Οι νέοι των ημερών μας δεν έχουν χίμαιρες να ακολουθήσουν ούτε ψεύτικα είδωλα να προσκυνήσουν. Η γενιά του Πολυτεχνείου βυθίστηκε στα λασπόνερα της διαφθοράς και της χλιδής. Οι σοσιαλιστικοί «παράδεισοι», απογυμνωμένοι από τα προπαγανδιστικά νέφη, αποδείχτηκαν επί γης κολάσεις. Ξεκάθαρο επίσης είναι ότι οι «Αγίες Αγορές» είναι χειρότερες κι από την «Βαβυλώνα, τη μητέρα των πορνών και των βδελυγμάτων της γης», όπως γράφει ο Ιωάννης στην Αποκάλυψη.
Οι νέοι της Ελλάδας είναι -όσο κι αν δεν το θέλουν κάποιοι- Ελληνες. Σκέφτονται καθαρά, αγαπούν την πατρίδα και έρχονται με φόρα να διαλύσουν το σάπιο εποικοδόμημα.
Σε αυτούς η ελπίδα!