Δημοσιοποιήθηκε από το αμερικανικό περιοδικό «Forbes» η λίστα με τις 100 ισχυρότερες γυναίκες στον κόσμο. Στην πρώτη θέση φιγουράρει το όνομα της καγκελαρίου της Γερμανίας Α. Μέρκελ. Πριν από έναν χρόνο, το 2010, «ισχυρότερη» γυναίκα στον κόσμο, για το ίδιο περιοδικό, ήταν η Μισέλ Ομπάμα, σύζυγος του προέδρου των ΗΠΑ, και η κυρία Μέρκελ κατείχε την τέταρτη θέση.
Τι άλλαξε μέσα σε έναν χρόνο και η κυρία Μέρκελ έκοψε πρώτη το νήμα σ’ αυτή τη συμβολική αναμέτρηση που διοργανώνει το «Forbes»; Βελτίωσε τις επιδόσεις της στη διαχείριση των δημόσιων πραγμάτων στη χώρα της ή αντιμετώπισε επιτυχώς τη μεγάλη κρίση στην ευρωζώνη; Τίποτε από τα δύο. Απλούστατα, το περιοδικό αξιολόγησε (μάλλον ορθά) την ισχύ που αντλεί κάθε ηγέτης από τη χώρα του.
Η Γερμανία, ως είναι γενικά παραδεκτό, παρά τις χαλεπές επιδόσεις της κυρίας Μέρκελ, «ανοίγεται» στον κόσμο επιδεικνύοντας μια απροκάλυπτα απειλητική εξωστρέφεια. Επιδιώκει να διαμορφώσει την Ευρώπη σε ζωτικό οικονομικό χώρο της και να ενοποιήσει τα κράτη που την… ενδιαφέρουν σ’ ένα Ράιχ υπό τη δική της πρωτοκαθεδρία και καθοδήγηση. Ο,τι δεν κατορθώθηκε από τους προκατόχους της κυρίας Μέρκελ με τα όπλα και τους παγκόσμιους πολέμους, που προκάλεσε το τευτονικό αμόκ για κυριαρχία, τώρα δρομολογείται μέσω της οικονομίας.
Η Ελλάδα, κάθε φορά που πραγματοποιείται από τη Γερμανία μια εξόρμηση τέτοιου είδους, μπαίνει σε οδυνηρές και ανθρωποβόρες περιπέτειες. Επιπλέον, η χώρα μας διαθέτει εξαιρετικά μικρό σετ θετικών αναμνήσεων από μια Ευρώπη που δεν αναγνωρίζει καν τα εθνικά σύνορά μας. Η Ιστορία αντιστράφηκε. Ο μύθος της αρπαγής της Ευρώπης από τον Δία έγινε η σκληρή πραγματικότητα της ευρωπαϊκής αρπάγης που μας παγιδεύει…