Φόβοι για «έμφραγμα» στο λιμάνι του Βόλου

H εύρυθμη λειτουργία του εμπορικού λιμανιού του Βόλου απειλείται από την πιθανή αναστολή δραστηριοτήτων στο Σιλό, που αποτελεί ένα κρίσιμο τμήμα των λιμενικών εγκαταστάσεων. Το αρνητικό αυτό ενδεχόμενο προκύπτει εξαιτίας της μη ολοκλήρωσης των έργων, που επιβλήθηκε να γίνουν στο Σιλό από Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ). Πρόκειται για παρεμβάσεις περιβαλλοντικής φύσεως, που όμως δεν είναι εφικτό να υλοποιηθούν έως τις 31 Μαΐου, οπότε και εκπνέει η προθεσμία, με αποτέλεσμα το Σιλό να οδεύει προς αναστολή λειτουργίας!

Το σοβαρό πρόβλημα, που θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις, υποβαθμίζοντας τις λιμενικές υπηρεσίες στον Βόλο, τέθηκε επί τάπητος σε προχθεσινή σύσκεψη. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός επικοινώνησε με τον γενικό γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του υπουργείου Ανάπτυξης Θάνο Πάλλη και του επισήμανε την άμεση ανάγκη να δοθεί παράταση για την υλοποίηση των έργων, τα οποία αδυνατεί να χρηματοδοτήσει ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ) και μπορούν να καλυφθούν μόνο από κρατικούς πόρους.

«Με την ενδεχόμενη αναστολή λειτουργίας το εμπορικό λιμάνι του Βόλου δέχεται οικονομικό πλήγμα, ενώ θα αντιμετωπίσουν προβλήματα εργαζόμενοι και ναυτικοί πράκτορες, που σχετίζονται με τη μεταφορά και αποθήκευση των σιτηρών. Παράλληλα το λιμάνι κινδυνεύει να απολέσει σημαντικούς πελάτες σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο. Είναι άμεση ανάγκη η εξεύρεση λύσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΒ Α.Ε. Γιάννης Πρίγκος έχει υποβάλει αίτημα προς τα αρμόδια υπουργεία για παράταση της παραπάνω προθεσμίας ώστε να εκπληρωθούν οι περιβαλλοντικοί όροι, επικαλούμενος και έγγραφο που φέρει την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, με το οποίο ζητήθηκε, αμέσως μετά την υπογραφή της ΚΥΑ, επέκταση του χρόνου ολοκλήρωσης των έργων έως τις 31 Μαΐου 2013.

Οι επενδύσεις που απαιτείται να γίνουν στο Σιλό για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι σημαντικές διότι:

α) Πρόκειται για μια εγκατάσταση με παλαιό μηχανολογικό εξοπλισμό.

β) Πρόκειται για ένα παλαιό κτίριο από οπλισμένο σκυρόδεμα δίπλα στη θάλασσα, το οποίο σίγουρα έχει υποστεί τη φθορά του χρόνου και απαιτείται έλεγχος της στατικής επάρκειάς του πριν από οποιαδήποτε αλλαγή στα δομικά στοιχεία, όπως προσθήκη συστήματος υβριδικών φίλτρων για την κατακράτηση της σκόνης.

γ) Απαιτείται αντικατάσταση του συστήματος φόρτωσης και εκφόρτωσης (πυλώνας), διότι η σημερινή παλαιά εγκατάσταση είναι ρυπογόνα.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα