«Οπλο» ο συνεδριακός τουρισμός

Σε ένα από τα κέντρα συνεδριακού τουρισμού της χώρας μας αναδεικνύεται τα τελευταία χρόνια η Αλεξανδρούπολη. Η πρωτεύουσα του Εβρου βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις (μαζί με την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και τα Ιωάννινα) επιλογής φιλοξενίας εθνικών και διεθνών συνεδριακών εκδηλώσεων.

Τους βασικούς λόγους της ραγδαίας ανόδου του συνεδριακού τουρισμού στην Αλεξανδρούπολη παρουσιάζει στη «δημοκρατία» ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Θράκης και ταμίας του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργάνωσης Συνεδρίων (HAPCO) Απόστολος Παλακίδης:

– Ο νομός Εβρου αποτελεί ένα κομβικό διαμετακομιστικό και περιφερειακό κέντρο. Παράλληλα, η Αλεξανδρούπολη, ως χερσαίος συνεδριακός προορισμός, παρουσιάζει υψηλό επίπεδο προσβασιμότητας (4-5 καθημερινές πτήσεις από και προς την Αθήνα, Εγνατία Οδός). Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή οδικών αρτηριών από την Αλεξανδρούπολη προς τις τρεις μεγαλύτερες πρωτεύουσες των νοτιοανατολικών Βαλκανίων (Κωνσταντινούπολη, Σόφια, Βουκουρέστι).

– Η Αλεξανδρούπολη διαθέτει υψηλού επιπέδου ξενοδοχειακές και συνεδριακές υποδομές για τη φιλοξενία εθνικών και διεθνών συνεδριακών εκδηλώσεων. Ετσι, συγκριτικά με το μέγεθος της πόλης, είναι άξια αναφοράς η ύπαρξη δύο πρότυπων συνεδριακών κέντρων ευρωπαϊκών προδιαγραφών, που συνοδεύονται από μεγάλο αριθμό δωματίων υψηλών κατηγοριών.

– Η διοργάνωση τα τελευταία 7-8 χρόνια εκατοντάδων συνεδριακών εκδηλώσεων μεσαίου και μεγάλου μεγέθους (εταιρικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις, σεμινάρια και κυρίως ιατρικά συνέδρια) έχει εμπλουτίσει την εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα.

– Μια σημαντική πτυχή των συνεδρίων είναι και η δυνατότητα για εκδηλώσεις αναψυχής πέρα από τα όρια της συνεδριακής διοργάνωσης. Ο Εβρος είναι ένας προορισμός με βάθος, που χαρακτηρίζεται από το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, αλλά και τους πολιτισμικούς, αρχαιολογικούς θησαυρούς του. Διαθέτει δε τουλάχιστον δέκα σημεία ενδιαφέροντος, που εντάσσονται και εμπλουτίζουν μονοήμερες εκδρομές. Επιπλέον, η Αλεξανδρούπολη είναι μια σύγχρονη πόλη, με πλούσια αγορά και φημισμένη νυχτερινή ζωή.

– Ο νομός Εβρου είναι ένας προορισμός δωδεκάμηνης βάσης σε όλα τα επίπεδα που συνθέτουν το τουριστικό, αλλά και συνεδριακό προϊόν του. Για τους οργανωτές συνεδρίων το συγκεκριμένο στοιχείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι προσφέρει ευελιξία στην επιλογή ημερομηνιών, αλλά και στην παροχή παράλληλων και συνοδευτικών υπηρεσιών. Με άλλα λόγια, η Αλεξανδρούπολη είναι μια πόλη που λειτουργεί και προσφέρει συνεδριακές υπηρεσίες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

– Σημαντική είναι και η συμβολή της Ιατρικής Σχολής Αλεξανδρούπολης και των επιστημόνων του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, που αποτελούν κινητήρια δύναμη και πόλο έλξης ιατρικών εκδηλώσεων στην πόλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ιατρικά συνέδρια έχουν μεγάλο μερίδιο στην παγκόσμια συνεδριακή αγορά.

Οσον αφορά τους μελλοντικούς στόχους, ο κ. Παλακίδης αναφέρεται αφενός στη διατήρηση της ελκυστικότητας της Αλεξανδρούπολης ως εναλλακτικού προορισμού συνεδριακών εκδηλώσεων πανελλαδικά και αφετέρου στη δημιουργία συνεδριακής ταυτότητας και εκτός συνόρων.

Ακόμη, ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του HAPCO, ο Απόστολος Παλακίδης δηλώνει γενικά για τον ρόλο του συνεδριακού τουρισμού στην Ελλάδα τα εξής:

«Είναι αλήθεια ότι σήμερα, με τον σκληρό ανταγωνισμό που αντιμετωπίζει η χώρα μας στον τομέα του γενικού τουρισμού, ο συνεδριακός τουρισμός αποκτά ιδιαίτερη και βαρύνουσα σημασία. Κι αυτό καθώς μπορεί να καλύψει αρκετές απώλειες, αλλά και να προσδώσει νέα χαρακτηριστικά στο τουριστικό προϊόν της Ελλάδας. Για την περαιτέρω ανάπτυξή του, λοιπόν, οφείλουμε, μεταξύ άλλων, να αναβαθμίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τις υποδομές μεταφοράς, όπως τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και το οδικό δίκτυο της χώρας μας, έτσι ώστε να τα μετατρέψουμε σε διακριτό πλεονέκτημά μας».

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα