Για ψώνια στη Βουλγαρία

Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων συνεχώς εξασθενεί και αυτοί πασχίζουν εναγωνίως να ανακαλύπτουν εναλλακτικές κατευθύνσεις, για να πιάσουν τόπο τα ολοένα και λιγότερα χρήματά τους. Χιλιάδες κάτοικοι του Δήμου Ορεστιάδας, στον βόρειο Εβρο, βρίσκουν αυτή τη διέξοδο στη φτηνή αγορά της γειτονικής Βουλγαρίας. Η περίπτωση είναι ελκυστική: Μικρός χρόνος (γύρω στα 20 λεπτά από Ορεστιάδα και ακόμη λιγότερο από κοινότητες του παλιού Δήμου Τριγώνου) για το Σβίλεγκραντ, την πόλη των 50.000 κατοίκων, που απέχει μόλις 4 χλμ. από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Είσοδος χωρίς διατυπώσεις – με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας- από τον συνοριακό σταθμό Ορμενίου στη Βουλγαρία, από τότε που η χώρα αυτή έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μια αγορά σε γενικές γραμμές αισθητά φθηνότερη από την ελληνική.

Είναι ενδεικτικά μερικά στοιχεία που συλλέξαμε από Ελληνες, οι οποίοι γνωρίζουν το σκηνικό της γειτονικής χώρας:

– Η τιμή της απλής αμόλυβδης κυμαίνεται από 1,15 έως 1,20 ευρώ το λίτρο. Η… δική μας βενζίνη είναι 40% πιο πάνω, γύρω στα 1,70 ευρώ! Συνεπώς, η διαφορά είναι εξόφθαλμη και οδηγεί πολλούς στο γέμισμα του ρεζερβουάρ πίσω από τα σύνορα.

– Ο καφές καπουτσίνο σε μια βουλγάρικη καφετέρια κοστίζει κάτω από ένα ευρώ.

– Τα κρέατα και τα γαλακτοκομικά βρίσκονται περίπου στο μισό της αξίας των αντίστοιχων της ελληνικής αγοράς.

– Σημαντικά φθηνότερα είναι στη Βουλγαρία και τα είδη ένδυσης- υπόδησης, ακόμη κι όταν πρόκειται για μεγάλες φίρμες.

Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό ότι οι κάτοικοι του βόρειου Εβρου μένοντας κοντά στη Βουλγαρία έχουν σοβαρούς λόγους να καταφύγουν εκεί για ψώνια μικρής ή μεγαλύτερης κλίμακας.

Το ρεύμα Ελλήνων καταναλωτών έχει εξάψει το ενδιαφέρον μεμονωμένων Βούλγαρων εμπόρων, αλλά και αλυσίδων λιανεμπορίου, που διαφημίζουν τις προσφορές τους είτε σε ραδιοφωνικούς σταθμούς του Εβρου είτε μέσω διανομής φυλλαδίων στα ελληνικά. Πάντως, υπάρχει η εκτίμηση ότι η ελληνική ζήτηση έχει προκαλέσει ανατιμήσεις σε ορισμένα είδη της βουλγαρικής αγοράς.

Επίσης αρκετοί είναι οι κάτοικοι του Εβρου που μεταβαίνουν στη γειτονική χώρα και για διάφορες ιατρικές υπηρεσίες, που στοιχίζουν σαφώς λιγότερο. Το κοντινότερο Σβίλεγκραντ είναι ο βασικότερος αποδέκτης της ροής Ελλήνων καταναλωτών. Ωστόσο επωφελούνται και άλλες πόλεις, όπως το Χάσκοβο και η Φιλιππούπολη.

Η καταναλωτική… αιμορραγία προς Βουλγαρία πλήττει καίρια την αγορά της Ορεστιάδας. Θα λέγαμε ότι εδώ η οικονομική κρίση ισχύει σε διπλάσιο βαθμό απ’ ό,τι στην υπόλοιπη χώρα. Ιδιαίτερα στο πεδίο των πρατηρίων υγρών καυσίμων οι απώλειες είναι σημαντικές, με αρκετούς βενζινοπώλες να έχουν βάλει λουκέτο -ειδικά όσο πλησιάζουμε στα σύνορα- αφού αδυνατούν να ανταγωνιστούν τις τιμές των Βούλγαρων συναδέλφων τους. Το τραγικό σ’ αυτή την κατάσταση είναι ότι οι ίδιοι δεν ευθύνονται, καθώς είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα η βενζίνη έφτασε στα ύψη εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των φόρων.

Εξάλλου, πολλοί είναι οι κάτοικοι του βόρειου Εβρου που επιλέγουν για τα ψώνια τους και την Ανδριανούπολη, περνώντας στην Τουρκία από τον συνοριακό σταθμό Καστανιών.

Συνεπώς, για την αγορά της Ορεστιάδας, κατά πρώτο λόγο, έχουν διαμορφωθεί συνθήκες ασφυξίας μέσα στη μέγκενη των δύο γειτόνων και είναι άγνωστο πώς θα μπορέσει να ξεφύγει…

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα