Διδυμότειχο news…

Πιστεύουμε ότι ο Γιώργος Νταλάρας και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, όταν πρωτοτραγούδησαν στις αρχές του ’90 το περίφημο «Διδυμότειχο blues», δεν γνώριζαν ότι η ακριτική πόλη υπήρξε και πρωτεύουσα του Βυζαντίου! Μπορεί, λοιπόν, οι εμπειρίες ορισμένων από τη στρατιωτική θητεία τους στην περιοχή να μην είναι οι καλύτερες (αυτή ήταν και η αφορμή για το συγκεκριμένο τραγούδι), όμως το Διδυμότειχο, εκεί ψηλά, 100 χιλιόμετρα από την Αλεξανδρούπολη, και σπουδαία ιστορία έχει και μια πόλη με ιδιαίτερο χρώμα είναι.

Σήμερα, το ζητούμενο για τον Δήμο Διδυμοτείχου των 25.000 κατοίκων είναι η ανάπτυξη. Την κατάλληλη… συνταγή, αντίδοτο στην προκλητική κρατική αδιαφορία, καλείται να βρει ο φαρμακοποιός Παρασκευάς Πατσουρίδης από τη θέση του δημάρχου. Και, όπως μας δηλώνει κατά τη συνάντησή μας στο δημαρχείο, πιστεύει ότι αυτή είναι η ανάδειξη, η προβολή και η αξιοποίηση του αρχαιολογικού και πολιτιστικού πλούτου της περιοχής. «Στην παρούσα οικονομική κατάσταση είναι η μόνη διέξοδος για την ανάπτυξη» τονίζει ο κ. Πατσουρίδης, συμπληρώνοντας προς επίρρωσιν ότι το Διδυμότειχο χρονολογείται από τη νεολιθική εποχή, στη βυζαντινή περίοδο εθεωρείτο προάστιο της Κωνσταντινούπολης και, λόγω της στρατηγικής του θέσης, έγινε για έναν χρόνο πρωτεύουσα του Βυζαντίου, ενώ αργότερα για κάποιο διάστημα αποτέλεσε την έδρα και του οθωμανικού κράτους. Επιπλέον, το Διδυμότειχο χαρακτηρίζεται από πολυπολιτισμικότητα και πλούσια λαογραφία και παράδοση (εδώ γεννήθηκε η θρακιώτικη μουσική).

Η περιοχή ποντάρει σε αρκετούς προς ανάδειξη αρχαιολογικούς χώρους. Περίοπτη θέση στη λίστα έχουν: Το κάστρο της πόλης και το Τέμενος Βαγιαζήτ, το οποίο είναι το μεγαλύτερο επί ευρωπαϊκού εδάφους! Πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αξιοποίησης των ιστορικών στοιχείων του τόπου θεωρείται η άμεση έναρξη λειτουργίας του Βυζαντινού Μουσείου Διδυμοτείχου, το οποίο είναι έτοιμο από κτιριακής άποψης εδώ και αρκετό καιρό. Επίσης είναι αναγκαία η στελέχωση της 12ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και της ΙΘ΄ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων, καθώς εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού κινδυνεύουν να ματαιωθούν σημαντικά προγράμματα και να χαθούν κονδύλια.

Πάντως, ο δήμαρχος Διδυμοτείχου ξεκαθαρίζει ότι το αναπτυξιακό πλάνο ακυρώνεται ουσιαστικά από την προωθούμενη λειτουργία κέντρου κράτησης λαθρομεταναστών στην Καρωτή. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που σύσσωμη η τοπική κοινωνία είναι κατηγορηματικά αντίθετη με τα συγκεκριμένα σχέδια του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Σύμφωνα με τον Παρασκευά Πατσουρίδη, το Διδυμότειχο είναι από τις πιο παραμελημένες περιοχές της Ελλάδας, με σοβαρές ελλείψεις υποδομών, παρότι βρίσκεται σ’ αυτή την ευαίσθητη θέση. Η ματιά του κράτους προφανώς δεν φτάνει τόσο μακριά! Χαρακτηριστικά, ο δήμαρχος αναφέρει το κακό οδικό δίκτυο, με το κομμάτι των 20 χλμ. του κεντρικού δρόμου προς Μάνδρα να είναι και επικίνδυνο. Το αίτημα ολοκλήρωσης του κάθετου οδικού άξονα Αρδανίου – Ορμενίου παραμένει ανεκπλήρωτο για πολλά χρόνια…

Στην περιοχή υπάρχει και ένα σημείο καρμανιόλα. Είναι η παράκαμψη Ψαθάδων, όπου έχουν καταγραφεί πάνω από 90 ατυχήματα την τελευταία πενταετία, εκ των οποίων τα 15 θανατηφόρα!

Το κράτος φαίνεται ότι θυμάται το Διδυμότειχο μόνο για… κακό. Ετσι, μεθοδεύεται η κατάργηση της ΔΟΥ και άλλων σημαντικών υπηρεσιών (ΔΕΗ, κ.λπ.). Ουδείς φυσικά ενδιαφέρεται για τα 100 χλμ. δύσκολου δρόμου που χωρίζουν το Διδυμότειχο από την πρωτεύουσα του νομού. Οι σχεδιασμοί επί χάρτου είναι πολύ απλοί… Και μια και ο λόγος για δομές, το νοσοκομείο Διδυμοτείχου χρειάζεται επειγόντως ενίσχυση σε προσωπικό, καθώς αντιμετωπίζει και τον πρόσθετο φόρτο της περίθαλψης λαθρομεταναστών. Υπολογίζεται ότι τα εξωτερικά ιατρεία του δέχονται 400 άτομα ημερησίως!

Η υποβάθμιση του τόπου έχει οδηγήσει στη φυγή των νέων από τα χωριά. «Εχει απομείνει πληθυσμός μεγάλης ηλικίας, με μέσο όρο πάνω από εβδομήντα» σημειώνει ο κ. Πατσουρίδης. Τουλάχιστον συγκρατείται ακόμη ο πληθυσμός των 10.000-12.000 κατοίκων της πόλης.

Ο δήμαρχος πιστεύει ότι η εφαρμογή ενός σχεδίου για την ανάπτυξη σε νέες βάσεις του αγροτικού τομέα, με έμφαση στις εναλλακτικές καλλιέργειες, θα συνέβαλε αποφασιστικά στην αναζωογόνηση των χωριών. Σήμερα η αγροτική παραγωγή εστιάζεται στα σιτηρά, στο καλαμπόκι, στα τεύτλα και στο βαμβάκι.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα