«Δεν πουλάμε φρούδες ελπίδες»

Ο Κωστής Μουσουρούλης, μολονότι μετρά μόλις 18 μήνες στη Βουλή, εκτός από τις υποχρεώσεις του βουλευτή Χίου έχει αναλάβει και τη βαριά ευθύνη του τομέα Περιφερειακής Πολιτικής της Ν.Δ. Και στα δύο πεδία καλείται να συγκεράσει την τεχνοκρατική αντίληψη με την κατανόηση των καθημερινών σκληρών συνθηκών του πολίτη σήμερα.

Μιλήσαμε αρκετά για τη Χίο και τα προβλήματά της και ο κ. Μουσουρούλης δεν έμεινε στη συνήθη λογική στείρας αντιπολιτευτικής κριτικής. Από τα λεγόμενά του σταχυολογούμε τα εξής: «Η Χίος είναι ένας τόπος με πολλές δυνατότητες και υψηλές αξίες. Μπορεί περισσότερα, όπως είχα πει προεκλογικά. Το πιστεύω. Είχα μάλιστα δεσμευτεί να παρουσιάσω σε μια συγκροτημένη μελέτη ένα στρατηγικό πλαίσιο αναφοράς, το μίνι ΕΣΠΑ, όπως το είχα ονομάσει. Παρουσίασα πέρυσι το πρώτο μέρος αυτού του προγράμματος, στο οποίο αναλύεται και καταγράφεται η παρούσα κατάσταση, καθώς και μια ανάλυση SWOT (ισχυρά και αδύναμα σημεία). Μπορεί ο καθένας να το δει και να αντλήσει στοιχεία από την προσωπική ιστοσελίδα μου όπου είναι αναρτημένο. Ηδη έχω επεξεργαστεί και το μεγαλύτερο τμήμα του δεύτερου μέρους αυτού του πλαισίου. Θεωρώ ότι η συνεισφορά του κάθε βουλευτή έγκειται ακριβώς στο να δώσει όλες του τις δυνάμεις για να διαμορφώσει συνθήκες που να βοηθούν στην ανάπτυξη του τόπου του. Δεν είναι ο ρόλος του να πουλά ψεύτικες ελπίδες».

Εχοντας εργαστεί για περισσότερα από 18 χρόνια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχοντας διατελέσει γενικός γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης του πρώην υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και γενικός γραμματέας στο υπουργείο Ανάπτυξης, έχει πλήρη εικόνα για τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Μας είπε χαρακτηριστικά:

«Το 2004 δώσαμε μάχη να διασώσουμε το Γ’ ΚΠΣ, να απορροφηθούν οι πόροι και να μην εκτεθεί η χώρα. Διαπραγματευτήκαμε σκληρά το ΕΣΠΑ. Θυμάστε τα όρια που έθετε ο κ. Παπανδρέου στην τότε κυβέρνηση, να μη γυρίσει από τις Βρυξέλλες αν δεν φέρει 13 δισ. ευρώ; Γυρίσαμε με περισσότερα από 20 δισ. ευρώ. Δημιουργήσαμε έναν σύγχρονο επενδυτικό νόμο, τον καλύτερο που είχε η Ελλάδα, όπως υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης παραδέχτηκαν. Αντιστοίχως στο υπουργείο Ανάπτυξης αντιμετωπίσαμε πολλά θέματα στον τομέα της ενέργειας, στην ενεργοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος του υπουργείου, το παραδώσαμε πρώτο σε απορρόφηση και σχεδιασμένο να εξελιχθεί ομαλά. Με στενοχωρεί να βλέπω τη σημερινή αποτυχία, απαξίωση ή, στην καλύτερη περίπτωση, την αδράνεια της κυβέρνησης σε αυτά τα καίρια θέματα».

Τομεάρχης Περιφερειακής Πολιτικής, βουλευτής της ακριτικής Χίου και δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Χίου, πώς τα καταφέρνει ο Κωστής Μουσουρούλης;

«Είμαι συνηθισμένος να βρίσκομαι συνεχώς σε ένα αεροπλάνο, παρότι ομολογώ πως το φοβάμαι» είπε χαμογελώντας λίγο πριν μας αναλύσει το πρόγραμμά του: «Πρέπει να είμαι στη Βουλή τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας και κάθε Σαββατοκύριακο στο νησί. Παρακολουθώ πάντως το σύνολο του νομοθετικού έργου και ασκώ όσο καλύτερα μπορώ κοινοβουλευτικό έλεγχο στην κυβέρνηση. Δυστυχώς, παρότι πολλές φορές χτυπήσαμε καμπανάκι κινδύνου, δεν βρήκαμε ανταπόκριση. Πρόχειρα θυμάμαι ότι πέρυσι, πριν από το Μνημόνιο, επεσήμανα στη Βουλή τη δυνατότητα που παρέχει η συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για εξεύρεση λύσης εντός ευρωπαϊκού πλαισίου και όχι στο ΔΝΤ. Είχαν αποφασίσει αλλιώς, δεν άκουσαν, δεν ξέρω. Επίσης έχω την ευθύνη του τομέα Περιφερειακής Πολιτικής, όπου και έχει προετοιμαστεί ένα πλαίσιο θέσεων. Ο πρόεδρος Αντώνης Σαμαράς στο Ζάππειο ΙΙ ανακοίνωσε το πρόγραμμά μας για τις περιφέρειες. Είμαι σε διαρκή επαφή με τους πολίτες και τους φορείς της Χίου για τα θέματα των νησιών της περιφέρειάς μου, όπου προσπαθώ πάντα να επεξεργάζομαι και να προτείνω λύσεις. Εργάζομαι πολλές ώρες την ημέρα. Ευτυχώς που η οικογένειά μου, η γυναίκα μου και τα τρία παιδιά μου, έχουν κατανόηση. Ομως αυτή είναι η άποψή μου, να κάνει κανείς με τον καλύτερο τρόπο αυτό που του ανατίθεται. Αυτό προσπαθώ».

Το Ζάππειο ΙΙ δίνει προοπτική στον τόπο

Αναπόφευκτα οι κρίσιμες πολιτικές εξελίξεις δεν θα μπορούσαν να λείψουν από την κουβέντα μας. Ο κ. Μουσουρούλης σχολίασε:

«Η κυβέρνηση επιμένει σε μια λανθασμένη πολιτική που έχει φέρει την κοινωνία και την οικονομία στα όρια των αντοχών τους. Δεν πάει άλλο. Εμείς στο Ζάππειο ΙΙ δείξαμε ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση. Υπάρχει πολιτική που να δίνει προοπτική στον τόπο. Δεν έχουμε υποσχεθεί λαγούς και πετραχήλια σε κανέναν. Με μεγάλη συναίσθηση ευθύνης, με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, ίσως για πρώτη φορά τόσο συγκεκριμένα, κόμμα της αντιπολίτευσης ανακοινώνει πλαίσιο πολιτικής. Ακόμη και η κυβέρνηση αποδέχεται τις θέσεις μας, δυστυχώς μόνο στα λόγια, ή για επικοινωνιακά τερτίπια προκειμένου να ξεφύγει από το αδιέξοδό της. Για να το πω όπως το αισθάνομαι, η Νέα Δημοκρατία είναι εδώ, με πρόταση ελπίδας για τη χώρα και τους πολίτες».

Δημήτρης Κυριακόπουλος

 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα