Κίνδυνος να μην πληρωθούν όσοι μπουν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης για το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου«Κόκκινο πανί» μοιάζει να αποτελεί ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης για τα σωματεία λόγω της καθιέρωσης, για περίοδο μέχρι έξι μηνών, της απασχόλησης -μέρους ή όλου- του προσωπικού μονομερώς από τις επιχειρήσεις, για τις «μισές» εβδομάδες τον μήνα και με τον «μισό μισθό» (χωρίς όσοι δουλέψουν εκ περιτροπής και πάρουν τα μισά να απαλλάσσονται από φορολογικές υποχρεώσεις και πάγιες δαπάνες).
Την ίδια ώρα φαίνεται να επιβεβαιώνεται ακόμη μια «γκρίζα ζώνη» των πρόσφατων αλλαγών που είχε επισημάνει η «δημοκρατία». Σε αναμονή της ερμηνευτικής εγκυκλίου, η αναστολή των συμβάσεων αναμένεται να ισχύσει αναδρομικά από τις 21 Μαρτίου. Αρα οι μισθωτοί θα εργαστούν κανονικά ως τα τέλη του μήνα, χωρίς να δικαιούνται αμοιβή για αυτό το δεκαήμερο.
Ο αρμόδιος υπουργός, πάντως, αντί να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις αιτιάσεις εργαζομένων και επιχειρήσεων για τα προβλήματα που προκαλούν τα μέτρα όπως έχουν διαμορφωθεί και για την ανάγκη στήριξης του ιδιωτικού τομέα με άμεση ρευστότητα, ζητά να μην του ασκούν κριτική οι δημοσιογράφοι!
Επιπτώσεις
Ηδη οι επιπτώσεις από τις πρόσφατες ΠΝΠ είναι ορατές σε ό,τι έχει απομείνει στην αγορά εργασίας. Αρκετές επιχειρήσεις θέτουν μονομερώς σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας (για δύο εβδομάδες τον μήνα και με τον «μισό μισθό») μέρος ή και το σύνολο των μισθωτών τους.
Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα ήδη υπάρχουν καταγγελίες που κάνουν λόγο για «ανεπίσημες συμφωνίες»… πιεστικού χαρακτήρα, για την παροχή εργασίας και τις υπόλοιπες -ή κάποιες- μέρες του μήνα, είτε με λίγα «μαύρα» είτε με μοναδική «αμοιβή» το επίδομα των 800 ευρώ από τις 21 Μαρτίου ως τις 30 Απριλίου.
Επίσης αρκετές επιχειρήσεις έχουν ενημερώσει τους μισθωτούς των οποίων θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις ότι το μέτρο ισχύει αναδρομικά από τις 21 Μαρτίου, ημέρα έκδοσης της σχετικής ΠΝΠ (οι τελικές αποσαφηνίσεις θα γίνουν με την ερμηνευτική εγκύκλιο η οποία θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα).
Απολύσεις
Τι σημαίνει αυτό; Εάν η επιδότηση των 800 ευρώ ισχύσει για την περίοδο από τις 21 Μαρτίου ως τις 30 Απριλίου, σχεδόν όλοι οι μισθωτοί των οποίων οι συμβάσεις θα τεθούν σε αναστολή δεν θα πληρωθούν για το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα.
«Οι επιλογές που έχει κάνει το υπουργείο Εργασίας οδηγούν σε μαζικές απολύσεις και σε συρρίκνωση του μισθού» ανέφερε χθες η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου καλώντας την κυβέρνηση να καταργήσει το μέτρο. Σε συνέχεια των αντιδράσεων από τα σωματεία, η ηγεσία της ΟΤΟΕ εξέφρασε επίσης την πλήρη αντίθεσή της στη ρύθμιση αυτή.
Ωστόσο, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον Alpha, στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής», επέμεινε στην αναγκαιότητα των μέτρων.
Μάλιστα, τόνισε ότι δεν επιθυμεί την κριτική και επισήμανε στο πλαίσιο ενός έντονου διαλόγου με τον παρουσιαστή Τάκη Χατζή τα εξής: «Κάνετε κριτική σ’ αυτά που λέω και δεν αφήνετε να κάνει την κρίση ο κόσμος. Αφήστε να δίνω τις απαντήσεις, και να μην κάνετε κριτική σε αυτά που λέω».
Συνεχίζουν να «χαϊδεύουν» και να παρακαλάνε τις τράπεζες για να πάρουν μέτρα ελάφρυνσης
Εξακολουθεί να «χαϊδεύει» τις τράπεζες η κυβέρνηση, αφήνοντας τα τραπεζικά ιδρύματα να λειτουργούν κατά το δοκούν. Για ακόμη μία φορά, δεύτερη μέσα σε λίγες ημέρες, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας περιορίστηκε σε απλές συστάσεις προς τις τράπεζες για να επεκτείνουν χρονικά τα μέτρα ελάφρυνσης επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων. Με την αγορά να έχει βάλει γενικό λουκέτο (με ελάχιστες εξαιρέσεις) και την οικονομία να καταρρέει, τα ευχολόγια και οι παραινέσεις δεν είναι αρκετές.
Η κυβέρνηση πρέπει να ασκήσει ασφυκτική πίεση στις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων για να διευρύνουν το μέτρο της αναστολής καταβολής δόσεων πέραν των συνεπών δανειοληπτών. Δεν είναι δυνατόν σε μία τέτοια συγκυρία να μένουν ακάλυπτοι οι υπερχρεωμένοι πολίτες, οι οποίοι αναμένεται να βρεθούν σε ακόμα δυσμενέστερη θέση, αν δεν ισχύσουν και γι’ αυτούς μέτρα ελάφρυνσης. Ο Χρήστος Σταϊκούρας ζήτησε χθες από τις τράπεζες αναστολή των χρεολυτικών δόσεων έως τον Σεπτέμβριο για συνεπείς δανειολήπτες και επιχειρήσεις. Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών, μετά τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών οι τράπεζες οφείλουν πλέον, με μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας, να ενεργήσουν, όπως ξεκίνησαν να κάνουν, προς την κατεύθυνση που έχει συμφωνηθεί.
Έως τον Σεπτέμβριο
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες αναμένεται να προχωρήσουν σε αναστολές πληρωμών δανείων έως τον Σεπτέμβριο, έχοντας στο τραπέζι το ενδεχόμενο οι αναστολές πληρωμών δανείων για τις πληγείσες επιχειρήσεις να παραταθούν έως και το τέλος του έτους.
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών διευκρίνισε ότι οι τράπεζες θα μπορούν να χειριστούν με μεγαλύτερη ευελιξία τη λογιστική καταγραφή των «κόκκινων» δανείων.
Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούν να εφαρμόσουν το παλαιότερο σύστημα λογιστικής καταγραφής και απεικόνισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των προβλέψεων που οφείλουν να διενεργούν τα πιστωτικά ιδρύματα. «Οι διευκρινίσεις αυτές, ιδίως αναφορικά με την ευελιξία στην εποπτική και λογιστική αντιμετώπιση των ρυθμίσεων δανείων και την αναγνώριση του πιστωτικού κινδύνου, θα διευκολύνουν τις αποφάσεις των τραπεζών στην επιβεβλημένη προσπάθειά τους να στηρίξουν τους συνεπείς δανειολήπτες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά» αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας. Επίσης, ιδιαίτερη σημασία έχει η τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών ότι η ευελιξία που δίνεται στο θεσμικό πλαίσιο δεν σχετίζεται με τη διασφάλιση της προστασίας των καταναλωτών, η οποία θα πρέπει να συνεχίσει να τηρείται στο ακέραιο.