Έκρηξη Κόντε μετά το βέτο της Μέρκελ στην έκδοση ευρωομολόγου. Κυριάκος: Ανάγκη να ληφθούν γενναίες αποφάσειςΣε διάλυση δείχνει να οδηγείται η Ευρωπαϊκή Ενωση εξαιτίας της αδίστακτης στάσης της Γερμανίας να συμφωνήσει στην επίδειξη της αναγκαίας αλληλεγγύης στις περισσότερο πληττόμενες χώρες από την πανδημία του κορονοϊού. Η στάση της παραπέμπει σε Γ΄ Ράιχ ή σε πολιτική «ο θάνατός σου, η ζωή μου». Το έχει κάνει ξανά στο παρελθόν η Ανγκελα Μέρκελ, το κάνει και τώρα. Αφού έχει θησαυρίσει σε βάρος των άλλων ευρωπαϊκών κρατών, αρνείται να συνεισφέρει σε μία υγειονομική – οικονομική κρίση τεραστίων διαστάσεων.
Όπως είχε διαφανεί και από το πρόσφατο Eurogroup, το Βερολίνο και οι χώρες «δορυφόροι» της Γερμανίας, κατά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. -με τηλεδιάσκεψη-, αρνήθηκαν το αίτημα υιοθέτησης των ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού. Είναι ένα αίτημα που έχουν υποστηρίξει 9 ηγέτες της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν και ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το γερμανικό βέτο σε κάθε πρόταση χρηματικής βοήθειας προς τις χώρες του Νότου ουσιαστικά σηματοδοτεί, κατά πολλούς, την απαρχή του τέλους της Ενωμένης Ευρώπης, καθώς αποδεικνύεται ακόμα και σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες ότι η γηραιά ήπειρος είναι διχασμένη, με το ραγισμένο γυαλί να μην μπορεί να κολλήσει ξανά. Η στάση της Ανγκελα Μέρκελ ακόμη μία φορά καταδεικνύει τον πολιτικό και οικονομικό καιροσκοπισμό της χώρας της, όπως αποτυπώθηκε και από τη δυσφορία πολλών ηγετών του… αντίπαλου στρατοπέδου μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη.
Ιταλική βόμβα
Σύμφωνα με πληροφορίες της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai, η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, μαζί και η Ισπανία, που μετρούν εκατοντάδες νεκρούς, απέρριψαν το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής. «Μέσα σε δέκα μέρες η Ενωση πρέπει να βρει τη λύση. Αν η Ευρώπη βοηθήσει όπως έκανε στο παρελθόν, τότε θα βασιστούμε στις δυνάμεις μας» ανέφερε ο Ιταλός πρωθυπουργός, η κίνηση του οποίου, σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, έγινε σε συνεργασία με την ισπανική κυβέρνηση, η οποία επίσης ανέμενε πιο συγκεκριμένες αποφάσεις από τη Σύνοδο Κορυφής.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του επέμεινε στο περιεχόμενο της επιστολής για την έκδοση κορονο-ομολόγου που υπέγραψαν οι 9 ηγέτες, τονίζοντας ότι οι 9 χώρες που υποστηρίζουν την πρόταση εκπροσωπούν το 57% του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Επισήμανε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώθηκε πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 2 τρισ. δολαρίων και έχουν χαθεί ήδη 3.000.000 θέσεις εργασίας, τονίζοντας έτσι την ανάγκη λήψης γενναίων πρωτοβουλιών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την αναντιστοιχία ανάμεσα στους όρους που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή αυτής της κρίσης (επική, πρωτοφανής, άνευ προηγουμένου κ.λπ.) και στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής και ζήτησε να διερευνηθούν όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι μίας ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης. Για το ζήτημα της Τουρκίας ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στα σύνορα, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να προστατεύει τα σύνορά της που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρόσθεσε δε με έμφαση ότι προϋπόθεση για οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση με την Τουρκία είναι ο τερματισμός των προκλήσεων.
Χθες εξάλλου άρχισε η αγορά ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι πρώτες αγορές ελληνικών ομολόγων κυμάνθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στα 150.000.000 ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι συνολικά οι αγορές από την ΕΚΤ μπορεί να φτάσουν τα 4 δισ. ευρώ! Το πρόγραμμα αγοράς PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme) ύψους 750 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ξεκίνησε χθες σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Αποτέλεσμα ήταν οι αποδόσεις των περισσότερων ομολόγων να σημειώσουν χθες μείωση, η οποία αγγίζει το 1% σε σύγκριση με αυτές που είχαν διαμορφωθεί στη δευτερογενή αγορά την περασμένη Τρίτη.
Ανούσια ευχολόγια από την Ούρσουλα, που αγνόησε τα εγκλήματα της Άνγκελα
Αντί να ασκήσει εντονότατες πιέσεις στη Γερμανίδα καγκελάριο, ώστε να καμφθούν οι γερμανικές αντιρρήσεις για την παροχή βοήθειας στις χώρες της Ε.Ε. που πλήττονται οικονομικά από την πανδημία του κορονοϊού, η πολιτική… θυγατέρα της Μέρκελ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προτίμησε να απευθυνθεί στα σχεδόν άδεια έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου, στο πλαίσιο ομιλίας με φόντο τις τελευταίες εξελίξεις.
Σε δραματικό τόνο απηύθυνε κούφιες εκκλήσεις για ενότητα, εξέφρασε την αγωνία της για το μέλλον, και έσπευσε να υπενθυμίσει τις θεμελιώδεις αρχές μιας Ε.Ε. που ακόμη μια φορά αποδεικνύεται κατώτερη των προσδοκιών των φτωχότερων χωρών-μελών της.
«Ενας ιός που ήρθε από την άλλη άκρη του κόσμου άλλαξε σε λίγες μέρες τη ζωή μας, άδειασαν οι δρόμοι μας, έκλεισαν οι πόρτες μας, είδαμε πόσο εύθραυστες είναι οι ζωές μας» είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι τώρα «πρέπει να αποδείξουμε ότι η Ε.Ε. δεν είναι μια “Ενωση light”, μια Eνωση μόνο για τον καλό καιρό. Κανείς δεν μπορεί μόνος του, είναι η στιγμή του συντονισμού».
Η επικεφαλής της Κομισιόν υπερασπίστηκε τη διατήρηση της Ενιαίας Αγοράς και του χώρου Σένγκεν ως «ένα ισχυρό όπλο σε αυτό τον αγώνα», ενώ μίλησε γενικόλογα και για το μέλλον της Ευρώπης, τονίζοντας την αγωνία και την ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτών για τις επιχειρήσεις τους, τις καταθέσεις τους, και τους δικούς τους ανθρώπους που κινδυνεύουν.
Επικαλούμενη μάλιστα τη ρήση του Κόνραντ Αντενάουερ τόνισε ότι «η Ιστορία είναι το άθροισμα αυτών που θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει», ενώ έκλεισε την ομιλία της λέγοντας ότι πρέπει «να κάνουμε από κοινού το σωστό με μια μεγάλη καρδιά και όχι με 27 μικρές καρδιές».