Επιτέλους, μέτρα για την… επιδημία αισχροκέρδειας

Τσουχτερά πρόστιμα, που θα φτάνουν ακόμη και το 1.000.000 ευρώ, και ποινές κάθειρξης για τους παραβάτες. Πλαφόν στις αγορές αντισηπτικώνΜέτρα καταπολέμησης της αισχροκέρδειας λαμβάνει, έστω και καθυστερημένα, η κυβέρνηση. Με τις τιμές σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, όπως οι μάσκες και τα αντισηπτικά, να έχουν εκτοξευτεί το τελευταίο δεκαπενθήμερο, το υπουργείο Ανάπτυξης αποφάσισε να θεσμοθετήσει τσουχτερά πρόστιμα σε όσους διαπιστώνεται ότι αισχροκερδούν. 

Συγκεκριμένα, θα επιβάλλονται πρόστιμα από 1.000 έως και 1.000.000 ευρώ και κάθειρξη έως 10 χρόνια σε όσους διαθέτουν προϊόντα απαραίτητα για την ασφάλεια και την υγεία των πωλητών σε τιμές που δεν δικαιολογούνται. Οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις αναμένεται να θεσπιστούν με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που εκτός απροόπτου θα δημοσιευτεί σήμερα, στην οποία θα περιγράφεται και ο τρόπος απόδειξης του αδικήματος της αισχροκέρδειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα λαμβάνονται υπ’ όψιν η τιμή κτήσης του προϊόντος, η τιμή διάθεσης και η διαθεσιμότητά του.

Ως αισχροκέρδεια θα χαρακτηρίζεται οποιοδήποτε ποσοστό κέρδους είναι πάνω από το μεσοσταθμικό ποσοστό κέρδους που είχε μια εταιρία παραγωγής, προμήθειας και διάθεσης αντισηπτικών προϊόντων το διάστημα πριν από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση, ήδη έχουν παραπεμφθεί στο εισαγγελέα τέσσερις περιπτώσεις επιχειρήσεων που βρέθηκαν να αισχροκερδούν σε είδη πρώτης ανάγκης. Μια βόλτα στην αγορά ή μια περιήγηση στο διαδίκτυο αρκεί, πάντως, για να διαπιστώσει κάποιος την αισχροκέρδεια σε μάσκες και αντισηπτικά προϊόντα.

Για παράδειγμα, συγκεκριμένη μάσκα προστασίας αναπνοής από σωματίδια-σταγονίδια, με βαλβίδα εκπνοής, πωλούνταν προς 3 ευρώ (η συσκευασία των 12 τεμαχίων) πριν από την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος στην Ελλάδα. Το προϊόν άγγιξε τα 70 ευρώ την επόμενη ημέρα γνωστοποίησης της ύπαρξης κρούσματος στη χώρα μας, την 1η Μαρτίου η τιμή εκτοξεύθηκε στα 240 ευρώ (+7.900%) και σήμερα πωλείται 120-132 ευρώ. Δηλαδή ποσοστιαία αύξηση της τάξης 3.900%-4.300%. Αυξήσεις από 40%-80% καταγράφονται και στα αντισηπτικά διαλύματα.

Μέχρι τρία

Στο μεταξύ, το υπουργείο Ανάπτυξης αποφάσισε να βάλει πλαφόν στη διακίνηση των προϊόντων απολύμανσης, ώστε κάθε καταναλωτής να προμηθεύεται συνολικά τρία τεμάχια. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να αγοράζει είτε τρία μπουκαλάκια με υγρό απολυμαντικό είτε δύο μπουκαλάκια και μία συσκευασία με υγρά μαντηλάκια απολύμανσης είτε δύο συσκευασίες με υγρά μαντηλάκια και ένα μπουκαλάκι ή τρεις συσκευές με υγρά μαντηλάκια.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, «θεσπίζουμε πλαφόν τρία αντισηπτικά ανά καρότσι. Σύντομα θα αποκατασταθούν οι ελλείψεις στα συγκεκριμένα είδη». Παράλληλα, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης και διανομής φαρμακευτικών προϊόντων και μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής πρέπει να υποβάλουν στην αρμόδια Αρχή στοιχεία αποθεμάτων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα