Τρόμος από τον αόρατο πόλεμο -Σε «καραντίνα» όλη η Ελλάδα!

Ο εφιάλτης της ανεργίας επιστρέφει
Φόβοι για απώλεια 100.000 έως 450.000 θέσεων εργασίας
Τα πάνω κάτω πάλι στα ακίνητα

Η Θέση μας: Ώρα μεγάλων αποφάσεων

Στον τρομακτικό ρυθμό της πανδημίας του κορονοϊού κινείται ολόκληρη η χώρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα λόγω των προληπτικών μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για τη μη περαιτέρω εξάπλωση του Covid-19. Σχολεία, πανεπιστήμια, θέατρα, κινηματογράφοι, γυμναστήρια και καταστήματα εστίασης έβαλαν «λουκέτο» μέχρι νεωτέρας και οι έρημοι πλέον δρόμοι φέρνουν στον νου σκηνές από ταινία θρίλερ. 

Από το απόγευμα της Παρασκευής και μέχρι νεωτέρας ανοιχτά παραμένουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και οι φούρνοι!

«Μετά από ομόφωνη απόφαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, επεκτείνουμε τα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού για να μην έχουμε μεγαλύτερη διασπορά. Αυτό το κάνουμε για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί παρουσιάστηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας νέα κρούσματα, γεγονός που αυξάνει την επικινδυνότητα της μετάδοσης. Δεύτερον, γιατί τα μέτρα περιορισμού και αυτοπεριορισμού για να προστατέψουμε τους άλλους δεν τηρούνται. Δίνουμε μια μάχη, το αποτέλεσμα της οποίας θα κριθεί και από το κατά πόσο θα δείξουμε ατομική ευθύνη και συλλογική συνείδηση. Εχουμε την ανθρωπιά και το φιλότιμο για να τα καταφέρουμε» ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας το απόγευμα της Παρασκευής.

Λουκέτο

Μετά τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, κλειστά είναι πλέον όλα τα εμπορικά καταστήματα, τα καφέ, τα μπαρ και οι καφετέριες, όλη η εστίαση εκτός από delivery και τα take away, οτιδήποτε έχει καθίσματα, οι βιβλιοθήκες, τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, οι αθλητικοί χώροι, εξαιρουμένων των ανοιχτών χωρών για μεμονωμένη άθληση και τα κέντρα αισθητικής.

Παραμένουν ανοιχτά τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα ζαχαροπλαστεία χωρίς τραπεζοκαθίσματα, τα σούπερ μάρκετ, όλη η εφοδιαστική αλυσίδα και το λιανεμπόριο.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έφτασαν τα 190, ωστόσο έντονη ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν τα 11 «ορφανά», εκείνα δηλαδή που δεν έχουν σαφή πηγή έκθεσης. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν ασθενείς χωρίς συμπτώματα ή με πολύ ήπια, όπως κόπωση, συνάχι ή δέκατα, οι λεγόμενοι «φορείς» που μεταδίδουν τον ιό χωρίς να το γνωρίζουν.

Από τους ασθενείς που έχουν εντοπιστεί θετικοί στον ιό οι πέντε βρίσκονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Από το σύνολο των κρουσμάτων οι 47 είναι πάνω από 65 ετών, 79 ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 40-44, ενώ έχουν προσβληθεί και επτά παιδιά έως 17 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο που προκαλεί τρόμο στους ειδικούς είναι η νόσηση των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και η επακόλουθη κατάρρευση του Συστήματος Υγείας. Προκειμένου λοιπόν να αποφευχθεί ένα τόσο δυσοίωνο σενάριο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα, η κυβέρνηση προχώρησε προχθές το απόγευμα στη λήψη ακόμη πιο αυστηρών μέτρων, τα οποία θα «γονατίσουν» οικονομικά τους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης, καθώς τα πάγια έξοδα συντήρησης, όπως ενοίκια και λογαριασμοί ΔΕΗ, θα «τρέχουν», ωστόσο αναμένεται να περιορίσουν δραστικά τον αριθμό των κρουσμάτων.

Να σημειωθεί ότι οι ειδικοί για άλλη μια φορά επαναλαμβάνουν ότι δεν χρειάζεται πανικός, αλλά ψυχραιμία και στέλνουν το μήνυμα σε όλους: «Μείνετε σπίτι σας».

Μπήκαμε στο στρατηγείο του κορονοϊού – Αυτοψία στον ΕΟΔΥ – Η «εντεκάδα» που δίνει τη μάχη κατά της εξάπλωσης

Τείχος απέναντι στην επελαύνουσα απειλή για το κοινωνικό σύνολο εξαιτίας του κορονοϊού υψώνουν οι αρμόδιοι των ελεγκτικών φορέων τις τελευταίες ημέρες. Πρόκειται για ανθρώπους που νυχθημερόν παλεύουν με την ασύμμετρη απειλή της πανδημίας που έχει στοιχίσει χιλιάδες ζωές σε ολόκληρο τον κόσμο.

1 Σε κεντρικό γρανάζι της κρατικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του Covid-19 έχει εξελιχθεί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, ο οποίος σε 24ωρη βάση παρέχει πληροφορίες για τον νέο ιό στο ευρύ κοινό, στους επαγγελματίες υγείας, στα κέντρα υγείας, τα νοσοκομεία καθώς και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Επιπλέον, έχει μέχρι στιγμής απαντήσει σε περισσότερες από 200.000 κλήσεις που αφορούσαν τη διαλογή περιστατικών και το κατά πόσο εμπίπτουν στον ορισμό κρούσματος βάσει των διεθνών πρωτοκόλλων.

Παράλληλα, ο ΕΟΔΥ επιτελεί καθοριστικό ρόλο στη σωστή διαλογή ύποπτων κρουσμάτων, ώστε να αποφευχθεί η άσκοπη προσέλευση ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτόν στην εύρυθμη λειτουργία των μονάδων υγείας. Επικοινωνεί με τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων αναφοράς και μη για την υποστήριξη στη διαλογή των ύποπτων περιστατικών. Επίσης, σε επικοινωνία με τα ΚΕΠΥ – ΕΚΑΒ συντονίζει τις διακομιδές των ύποπτων περιστατικών, τη μεταφορά δειγμάτων στα εργαστήρια αναφοράς και διαχέει την εισερχόμενη πληροφορία στα αρμόδια τμήματα του οργανισμού.

Μέχρι στιγμής έχει συντονίσει την αποστολή και εξέταση για περισσότερα από 3.000 δείγματα στα τέσσερα εργαστήρια αναφοράς (Παστέρ, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Αττικό), που πλέον ενισχύονται με τρία νέα τμήματα σε Κρήτη, Πάτρα και Λάρισα.

2 Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Υγείας. Πρόκειται για τον άνθρωπο που ασχολείται με όλα. Από το αν υπάρχουν αντισηπτικά στα νοσοκομεία, μέχρι την πρόταση της Ελλάδας για δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας για τον κορονοϊό.

3 Βασίλης Κοντοζαμάνης. , Υφυπουργός Υγείας, επιφορτισμένος κυρίως με τα νοσοκομεία.

4 Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Ιατρικής ΕΚΠ, επιλογή Κικίλια. Εχει σπουδάσει στο Harvard και είναι πατέρας επτά παιδιών.

5 Παναγιώτης Πρεζεράκος, γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, ο θεωρητικός της Δημόσιας Υγείας. Προεδρεύει της Επιστημονικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, στην οποία συμμετέχουν 27 εξαιρετικοί επιστήμονες.

6 Γιάννης Κωτσιόπουλος, γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, με ενασχόληση κυρίως τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

7 Παναγιώτης Αρκουμανέας, πρόεδρος ΕΟΔΥ, και Νίκος Παπαευσταθίου, πρόεδρος ΕΚΑΒ. Ο πρώτος συντονίζει το επιχειρησιακό κέντρο και ο δεύτερος είναι σε θέση μάχης με τους διασώστες και τα πληρώματα ασθενοφόρων.

8 Σπύρος Σαπουνάς, προϊστάμενος Διεύθυνσης Ετοιμότητας & Απόκρισης ΕΟΔΥ, ενδοκρινολόγος-διαβητολόγος. Συντονίζει το τηλεφωνικό κέντρο.

9 Ελενα Μαλτέζου: Υπεύθυνη για τις ιχνηλατήσεις στον ΕΟΔΥ.

10 Χάρης Χατζηχαραλάμπους, Γραφείο Τύπου, επικοινωνία με ΜΜΕ.

11 Θάνος Τριανταφύλλου, social media, καμπάνια ενημερωτική.

{{-PCOUNT-}}32{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα