Άρειος Πάγος: Βαριές ποινές και μηδενική ανοχή σε όσους «σπάνε» την καραντίνα!

Τι προβλέπει εγκύκλιος του εισαγγελέα Β. Πλιώτα για εκείνους που αγνοούν τα μέτρα της πολιτείαςΆμεση παρέμβαση των εισαγγελικών Αρχών για όσους παραβιάζουν τα μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού προβλέπει εγκύκλιος που εξέδωσε χθες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός στέλνει μήνυμα μηδενικής ανοχής σε όσους θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των συμπολιτών τους παραπέμποντας στις σχετικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, οι οποίες προβλέπουν βαρύτατες ποινές για εκείνους που αγνοούν τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η Πολιτεία. Συγκεκριμένα, με εγκύκλιο που απέστειλε στις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών όλης της χώρας, ο κ. Πλιώτας τονίζει πως είναι αυτονόητη η παρέμβαση των εισαγγελικών Αρχών, αν διαπιστωθούν συμπεριφορές που προσβάλλουν ή θέτουν σε κίνδυνο θεμελιώδη προστατευόμενα έννομα αγαθά, όπως η ζωή και η σωματική υγεία.

«Είναι αυτονόητη η παρέμβασή σας, όταν συντρέξει νόμιμη περίπτωση» λέει χαρακτηριστικά στους εισαγγελείς, ενώ αναφέρεται στις ποινικές κυρώσεις που προκύπτουν από το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα, στο οποίο προβλέπεται ακόμα και ισόβια κάθειρξη σε περιπτώσεις που έχουν προκληθεί πολλαπλοί θάνατοι. Το επίμαχο άρθρο, που κρίνεται πιο επίκαιρο από ποτέ, δεδομένων των συνθηκών και της επέλασης του φονικού ιού που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, έχει ως στόχο την προστασία των πολιτών από την εξάπλωση μεταδοτικών ασθενειών και προβλέπει βαριές «καμπάνες» για όσους δεν συμμορφώνονται στα μέτρα ασφάλειας που επέβαλε το κράτος ή εντεταλμένη δημόσια Αρχή.

Συγκεκριμένα, όσοι «σπάνε» την καραντίνα ή όποια άλλα μέτρα έχει κρίνει αναγκαία η Πολιτεία για τη διαφύλαξη της δημοσίας υγείας, βρίσκονται αντιμέτωποι με πολυετείς καθείρξεις ή ακόμη και ισόβια, σε περίπτωση που από τις πράξεις τους προκληθεί θάνατος συμπολιτών τους.

Όπως προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας, αν η παραβίαση έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο άλλου ανθρώπου, προβλέπεται κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών με ανώτατο όριο τα 15 και αν προκλήθηκε θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ακόμα και ισόβια κάθειρξη στους κατηγορουμένους. Νομικές πηγές, ωστόσο, τονίζουν πως τα μέτρα που παραβιάστηκαν θα πρέπει να μην είναι απλές συστάσεις, αλλά να είναι διατεταγμένα, δηλαδή να έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα.

Ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν έχει προκληθεί θάνατος, οι παραβάτες καλούνται να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους ενώπιον της Δικαιοσύνης. Ειδικότερα, αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί η ασθένεια σε άλλον άνθρωπο, τότε επιβάλλεται κάθειρξη ως δέκα ετών, ενώ σε περίπτωση που η ασθένεια μεταδοθεί σε ζώα προβλέπεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή.

Αντιμέτωποι με ποινικές κυρώσεις είναι και όσοι με τη συμπεριφορά τους προκαλέσουν κίνδυνο μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων. Ειδικότερα, οι κυρώσεις ξεκινούν από φυλάκιση ως τρία έτη ή χρηματική ποινή, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ζώα, ενώ οι παραβάτες τιμωρούνται με φυλάκιση και χρηματική ποινή, με τις ποινές να είναι επιεικέστερες για τις περιπτώσεις που το αδίκημα τελέστηκε εξ αμελείας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img