Ανάσα για τον κλάδο των κατασκευών από την απαλλαγή όλων των νέων ακινήτων, αλλά και όσων χτίστηκαν από το 2006 έως σήμεραΤην αναστολή για τα επόμενα τρία χρόνια του ΦΠΑ σε όλες τις οικοδομικές άδειες από την 1η Ιανουαρίου 2006 έως και σήμερα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της εκδήλωσης του «Εconomist». Στο εξής, όπως είπε, απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ όλες οι νέες κατασκευές, όπως και τα ακίνητα που κατασκευάστηκαν τα τελευταία 13 χρόνια και δεν έχουν ακόμα πωληθεί.
Το μέτρο θα δώσει συνολική και ισχυρή ώθηση στον κλάδο της οικοδομής, που αφορά δεκάδες επαγγέλματα. Πρόκειται για μια άκρως θετική αναπτυξιακή ρύθμιση, που μπορεί να προκαλέσει θαυμαστό οικονομικό αποτέλεσμα. Το νέο μέτρο θα ισχύσει, μάλιστα, και για τις περιπτώσεις αντιπαροχής.
Δηλαδή ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου θα απαλλάσσεται από την καταβολή ΦΠΑ για τα διαμερίσματα που θα λαμβάνει ως αντιπαροχή – η απαλλαγή γίνεται με μια απλή αίτηση του ενδιαφερομένου και θα νομοθετηθεί άμεσα.
Η απαλλαγή ΦΠΑ θα ισχύσει και για τις άδειες που θα εκδοθούν τα επόμενα τρία χρόνια. Γι’ αυτή τη διάρκεια οι αγοροπωλησίες ακινήτων θα επιβαρύνονται μόνο με τον φόρο 3%. Η συγκεκριμένη κίνηση βελτιώνει θεαματικά και τους ισολογισμούς των τραπεζών, καθώς αυξάνει την αξία των ενυπόθηκων δανείων στα βιβλία τους.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε, επίσης, την «ισχυρή βεβαιότητά του» ότι θα μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 3,5% του ΑΕΠ, που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας από το 2021.
Αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση που θα έχει με τους τραπεζίτες, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι θα συζητήσουν την πορεία του τραπεζικού συστήματος, θα τους συγχαρεί γιατί έσπευσαν να ανταμείψουν τους συνεπείς πελάτες, ωστόσο θα τους ζητήσει να εξετάσουν ξανά τις «άδικες χρεώσεις που ανακοινώθηκαν» για κάποια θέματα, όπως, π.χ., να πληρώνει κάποιος για να μάθει την κίνηση του λογαριασμού του. «Πιστεύω ότι θα βρούμε αμοιβαία αποδεκτές λύσεις» σημείωσε.
Οικονομικό σχέδιο
Ο κ. Μητσοτάκης παραλλήλισε το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης με ένα τρίγωνο. Οπως ανέφερε, στη μία πλευρά βρίσκονται οι μεταρρυθμίσεις, στη δεύτερη το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που θα ανακουφίζει από τη βαριά φορολογία, χωρίς να διαταράσσει τη δημοσιονομική πειθαρχία, και στην τρίτη πλευρά οι παρεμβάσεις για το τραπεζικό σύστημα, ώστε να μειωθούν γρήγορα τα «κόκκινα» δάνεια. «Εχουμε αναλάβει την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων. Είμαστε αφέντες της μοίρας μας. Το σχέδιο μεταρρυθμίσεων είναι ελληνικής ιδιοκτησίας, σύλληψης και εκτέλεσης. Η Ελλάδα δεν ζητά από τους εταίρους της. Συζητά μαζί τους» ανέφερε.
Όλο και περισσότεροι στην Ελλάδα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, «αναγνωρίζουν ότι το προηγούμενο αναπτυξιακό μοντέλο είναι σε αδιέξοδο. Κατανάλωση με δανεικά δεν σημαίνει και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Κεφάλαια για δανεισμό υπάρχουν πολλά. Αλλά δεν είναι για σπατάλη, αλλά για επενδύσεις» σημείωσε και διαμήνυσε: «Στόχος μας, η ανάπτυξη να προέλθει πρωτίστως από τις επενδύσεις. Να ξεμπλοκάρουμε τη γραφειοκρατία που ταλάνιζε σημαντικά επενδυτικά σχέδια. Απόδειξη, η προώθηση ώριμων σχεδίων που είχαν παγώσει. Το σύνθημά μας είναι “ανάπτυξη για όλους” και εννοούμε κάθε προσπάθεια που θα την υπηρετεί να γίνεται με τη συνεργασία και των τοπικών κοινωνιών».