Τα νυχτοπερπατήματα του Τσίπρα (παρέα με τον Ζάεφ) στα Σκόπια!

Βόλτα στα μετρημένα αξιοθέατα για τον Αλέξη, τον Ζόραν και τις συντρόφους τους. Τα συνήθη «μπράβο» είπαν οι ΑμερικανοίΜε νυχτερινή βόλτα στην πόλη των Σκοπίων οι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, συνοδευόμενοι από τις συντρόφους τους, επιβεβαίωσαν το ευχάριστο κλίμα που επικράτησε ανάμεσά τους σε όλη τη διάρκεια της αυθημερόν επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού στο γειτονικό κράτος. Την ξενάγηση είχαν αναλάβει ο Σκοπιανός πρωθυπουργός και η σύζυγός του Ζορίτσα Ζάεβα, που συνόδευσαν τον κ. Τσίπρα και την Μπέτυ Μπαζιάνα δείχνοντας μερικά (από τα όχι πολλά έτσι κι αλλιώς) αξιοθέατα της πόλης του μισού εκατομμυρίου κατοίκων.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέβασε μάλιστα δύο βίντεο στον λογαριασμό του στο Ιnstagram, βάζοντας υπότιτλο τη φράση «Βράδυ στην πόλη των Σκοπίων». 

Στα σύντομα πλάνα απεικονίζονται τα δύο ζευγάρια χαμογελαστά και χαλαρά να συζητούν και να απολαμβάνουν τη βόλτα τους. 

Χωρίς γραβάτα ο Ζάεφ, έχοντας δίπλα του τη σύζυγό του ντυμένη με λευκό κοστούμι και μαύρο μπλουζάκι, επέλεξε να ακολουθήσει ενδυματολογικά τον Ελληνα ομόλογό του, αν και νωρίτερα στις επίσημες συνομιλίες είχε εμφανιστεί με γραβάτα, όπως άλλωστε συνηθίζει.

Η Περιστέρα Μπαζιάνα επέλεξε ένα ταγέρ σκούρο μπλε και σε γενικές γραμμές όλη η εικόνα των πρωθυπουργικών ζευγαριών παρέπεμπε σε πρόσωπα που απολαμβάνουν κάποια επιτυχία. Αλλωστε, και οι δύο εμφανίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών ως μεγάλη επιτυχία που θα αποκαταστήσει τις σχέσεις των δύο χωρών, ανοίγοντας παράλληλα νέους δρόμους συνεργασίας.

Συγχαρητήρια

Σε αυτό το κλίμα περίσσεψαν οι σέλφι και τα καλά λόγια του ενός για τον άλλον, όπως επίσης και του… αμερικανικού παράγοντα. Συγχαρητήρια στον Αλέξη Τσίπρα για την «επιτυχημένη», όπως τη χαρακτήρισε, επίσκεψή του στη γειτονική χώρα έδωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

«Το ταξίδι του κ. Τσίπρα στα Σκόπια αποτελεί ελπίδα προς όλη την Ευρώπη για την ενίσχυση των σχέσεων των λαών της» σημείωσε ο κ. Πάιατ, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως έναν κόμβο για όλη την ανατολική Μεσόγειο για το εμπόριο, τις υποδομές και την ενέργεια.

—-

Τρέχουν τώρα να τα μαζέψουν για τη «Μίκρα»

Να μαζέψουν τις εύλογες ανησυχίες και τους συνειρμούς που προκάλεσε η περίεργη αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα στη «Μίκρα» προσπάθησαν κυβερνητικά στελέχη, διαβεβαιώνοντας ότι η ονομασία «Μακεδονία» του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης δεν πρόκειται να αλλάξει. «Θα συνεχίσει να λέγεται “Μακεδονία”» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος εμφανίστηκε κατηγορηματικός: «Δεν έχω την παραμικρή ιδέα από μία τέτοια διαφοροποίηση, ούτε κατάλαβα και τίποτα τέτοιο… Παρακολουθώ τον θόρυβο που προκλήθηκε, αλλά νομίζω είναι κενού περιεχομένου».

«Αεροπλανικά» κόλπα επιστράτευσε ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος με… γεωγραφικές λεπτομέρειες απέδωσε τον θόρυβο σε fake news που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου με ευθύνη της Ν.Δ. Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών ισχυρίστηκε ότι η ακριβής φράση του πρωθυπουργού -κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Ζόραν Ζάεφ- ήταν ότι «σημαντική είναι και η συμφωνία ανάμεσα στις Υπηρεσίες Πολιτικής Αεροπορίας για τη βοήθεια που θα δώσουμε και σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση στελεχών της Βόρειας Μακεδονίας, και την τεχνική βοήθεια μέσω του ραντάρ υψηλής τεχνολογίας που διαθέτουμε στο αεροδρόμιο της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη». 

Ο κ. Σπίρτζης υποστήριξε ότι η τοποθέτηση του πρωθυπουργού για το ραντάρ είναι απολύτως σωστή, καθώς, όπως είπε, το ραντάρ δεν είναι στο αεροδρόμιο και δεν έχει καμιά σχέση με τις εγκαταστάσεις του αλλά «στον Τρίλοφο, στην ευρύτερη περιοχή που λέγεται Μίκρα».

—-

Ακάρ: Εσπευσε στη γείτονα μία μέρα μετά

Δεν πρόλαβε να απογειωθεί το αεροσκάφος του Αλέξη Τσίπρα από το αεροδρόμιο των Σκοπίων και προσγειωνόταν αυτό που μετέφερε τον Τούρκο υπουργό Αμυνας Χουλουσί Ακάρ. Ηταν ο απεσταλμένος του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κόμιζε στον Ζόραν Ζάεφ το μήνυμα «Είμαστε και εμείς εδώ» ή «Μην τολμήσετε να παίξετε μόνο με τους Ελληνες».

Η Τουρκία ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν τα Σκόπια ως «Μακεδονία», είχε υποστηρίξει τη γειτονική χώρα στη διένεξή της με την Ελλάδα και τώρα, βεβαίως, ζητάει ανταλλάγματα. Ηδη, τα προηγούμενα χρόνια είχε καταφέρει να διεισδύσει οικονομικά – εμπορικά στα Σκόπια, εκμεταλλευόμενη τον μουσουλμανικό πληθυσμό και τους Αλβανούς. Τώρα η Αγκυρα επιδιώκει να αυξήσει την επιρροή της στα Σκόπια και να μην αφήσει ελεύθερο το πεδίο για την Ελλάδα, αν και η πορεία της γειτονικής χώρας προς την Ε.Ε. περνάει από την Αθήνα.

Το γεγονός ότι ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας ήταν αυτός που επισκέφτηκε τα Σκόπια αμέσως μετά το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ έχει τη δική του σημασία. Ερχεται σε συνέχεια της στρατιωτικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων, που προβλέπει την εκπαίδευση από Ελληνες των ένοπλων δυνάμεων της γείτονος, όπως και του ελέγχου του εναέριου χώρου της από ελληνικά μαχητικά. Η Αγκυρα σε καμία περίπτωση δεν θέλει και δεν πρόκειται να επιτρέψει στρατιωτική εξάρτηση των Σκοπίων από τη χώρα μας. Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο.

—-

Αυτοκριτική Βούτση για το «κρυφτό»

Στην κακή επικοινωνιακή διαχείριση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την κυβέρνηση επιχείρησε να τα ρίξει ο Νίκος Βούτσης, σε μια προσπάθεια αιτιολόγησης των ολοένα αυξανόμενων αντιδράσεων από τον λαό.

Με αφορμή τις αποδοκιμασίες που δέχθηκε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε «λάθος» από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης ότι «παραμελήθηκε σοβαρά» όλο το προηγούμενο διάστημα η προσπάθεια που γινόταν αναφορικά με τη συμφωνία. Οπως είπε, υπήρξε στα όρια του «άκρα του τάφου σιωπή για μερικούς μήνες», καθώς το κείμενο που υπέγραψαν οι Τσίπρας – Ζάεφ δημοσιοποιήθηκε λίγες μέρες πριν από την ψήφισή του στην ελληνική Βουλή. «Δεν είχε μοιραστεί στον κόσμο καν» δήλωσε ο ίδιος, δίχως όμως να προσωποποιεί τις κυβερνητικές ευθύνες γι’ αυτήν τη λανθασμένη διαχείριση.

Αναφέρθηκε ωστόσο προσωπικά στον πρώην κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση δεν αποτίμησε την επιρροή του αλλά και την παρουσία του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, μια παρουσία που -όπως αναφέρει- «αδυνάτιζε, υπονόμευε, αποδομούσε και σε κάθε περίπτωση βήμα προς βήμα έφτιαχνε αντισώματα μέσα στο σώμα της κοινωνίας και στον δημόσιο χώρο, και διεθνώς στα διεθνή φόρα σε σχέση με τη συμφωνία». Σε διαφορετική περίπτωση, είπε, η συζήτηση για τη συμφωνία θα γινόταν υπό άλλους όρους, καθώς θα μπορούσε να αναλυθεί πιο διεξοδικά.

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα