Κακές προβλέψεις της Κομισιόν για τον νέο νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίαςΡεπορτάζ
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Μετά τις γονυκλισίες της κυβέρνησης στο μέτωπο της πρώτης κατοικίας, επίκειται η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα την Παρασκευή, στο Βουκουρέστι, όπου θα συναντηθούν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.
Από τη στιγμή που πέρασαν οι μεταρρυθμίσεις που επέβαλαν οι δανειστές, η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, με τη δόση να ενισχύει τη ρευστότητα της Ελλάδας εν όψει της τρίτης κατά σειράν εξόδου στις αγορές.
Σε έκθεση που δημοσιοποίησε χθες η Κομισιόν σημειώνει ότι οι εκκρεμότητες που υπήρχαν σχετικά με τα προαπαιτούμενα έχουν πλέον καλυφθεί, καθώς ψηφίστηκε στη Βουλή ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που θα οδηγήσει στη μείωση των «κόκκινων» δανείων των ελληνικών τραπεζών. «Η Ελλάδα πήρε όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την επίτευξη των συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων που αφορούσαν το τέλος του 2018» αναγνωρίζουν ικανοποιημένοι οι δανειστές. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αστερίσκοι. Σύμφωνα με τους δανειστές:
• Υπάρχει κίνδυνος οι τράπεζες να είναι λιγότερο πρόθυμες στο εξής να χορηγήσουν δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις, όταν οι τελευταίες θα υποθηκεύουν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία.
• Οσον αφορά ειδικά τα επιχειρηματικά δάνεια, θα μειωθούν τα κίνητρα των δανεισμένων να προχωρήσουν σε εξωδικαστική ρύθμιση άλλων οφειλών τους μέσω εξωδικαστικού συμβιβασμού.
• Το σχήμα προστασίας είναι ανοιχτό και σε δημόσιους υπαλλήλους που έλαβαν δάνειο από δημόσιο ταμείο (όπως το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων) με προνομιακούς όρους. Αυτό, παρατηρεί, ενδέχεται να έχει επιπλοκές σε ό,τι αφορά την κουλτούρα πληρωμών.
Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση από το κράτος, επισημαίνεται ότι κατά μέσο όρο η δόση θα κινηθεί στο 30%. Το δημοσιονομικό κόστος υπολογίζεται σε 150.000.000 ευρώ για φέτος και 200.000.000 ευρώ ετησίως στη συνέχεια.
Σύμφωνα με τη Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα μπορεί να λειτουργήσει έως τα τέλη του μήνα. Οπως επισημαίνεται μάλιστα, θα αναλάβει και το «ξεσκαρτάρισμα» των αιτήσεων προστασίας με βάση τον νόμο Κατσέλη, ώστε, εάν εφαρμοστεί σωστά, όπως τονίζεται, να βοηθήσει τα δικαστήρια να ανακαλύψουν περιπτώσεις κατάχρησης του προηγούμενου πλαισίου και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.