Πορεία μνήμης για τους 50.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης

Περπάτησαν για έβδομη συνεχή χρονιά στα βήματα των ανθρώπων που μεταφέρθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα και εξοντώθηκανΡεπορτάζ
Βαγγέλης Στολάκης

Εκατοντάδες Θεσσαλονικείς περπάτησαν χθες για έβδομη συνεχή χρονιά στα βήματα των 50.000 Εβραίων της πόλης που μεταφέρθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξοντώθηκαν. Μικροί και μεγάλοι, πολίτες και εκπρόσωποι φορέων, 76 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού, έκαναν την ίδια διαδρομή από την πλατεία Ελευθερίας στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό, συμμετέχοντας στην πορεία μνήμης και φωνάζοντας με ένα στόμα, μια φωνή «Ποτέ ξανά»!

Εχοντας στα χέρια τους λευκά μπαλόνια και λουλούδια, απέδωσαν τιμή στα θύματα του Ολοκαυτώματος, που είχε ως αποτέλεσμα την εξόντωση του 90% της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης.

Ψυχραιμία λιονταριού

Στο τέρμα της σιωπηλής πορείας, σε χώρο του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού πραγματοποιήθηκε τελετή μνήμης από την ισραηλιτική κοινότητα, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης, και τιμήθηκαν οι επιζώντες από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης Χάιντς Κούνιο και Αχιλλέας Κουκοβίνος. «Ηθελε ψυχραιμία λιονταριού για να επιζήσεις, όχι ανθρώπου» είπε συγκινημένος ο 100χρονος κ. Κουκοβίνος. Μαθητές του Εβραϊκού Σχολείου Θεσσαλονίκης φύτεψαν συμβολικά στον χώρο μια ελιά και τραγούδησαν στα ελληνικά, στα εβραϊκά και στη νοηματική, ενώ προηγήθηκαν ομιλίες διαφόρων εκπροσώπων Αρχών και της ισραηλιτικής κοινότητας. Συγκινητική ήταν και η στιγμή όταν ο εγγονός ενός Γερμανού στρατιώτη στη Θεσσαλονίκη, ο Juergen Jauch, ζήτησε συγγνώμη για τις θηριωδίες στις οποίες συμμετείχε και ο παππούς του.

«Σήμερα, από εδώ, διατρανώνουμε ότι ο αντισημιτισμός και ο ρατσισμός δεν μπορούν να επικρατούν πια» ανέφερε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ. «Η σημερινή μέρα είναι σημαντική γιατί από εδώ ξεκίνησε το τραγικό τέλος της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης. Με αυτό τον τρόπο προσπαθούμε να αναδείξουμε την κληρονομιά της εβραϊκής παρουσίας στην πόλη, η οποία επηρέασε σημαντικότατα την ταυτότητά της» ανέφερε από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. «Πρέπει να υψώσουμε ένα τείχος στο ρατσισμό, στον φασισμό και στη μισαλλοδοξία και στη χώρα μας, αλλά και σε όλη την Ευρώπη» δήλωσε η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου. Παρόντες στις εκδηλώσεις μνήμης ήταν εκπρόσωποι Αρχών και φορέων της πόλης, όπως και υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα