Εκπαιδεύει και φροντίζει καθημερινά νέους με νοητική υστέρηση και συνοδές αναπηρίεςΑπό την
Διονυσία Σαμαντά*
Το κοινωνικό κράτος ή μάλλον το σύγχρονο ευρωπαϊκό δημοκρατικό κράτος δικαίου ταυτίζεται με ένα μοντέλο οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης που σκοπό έχει τη βελτίωση των συνθηκών ζωής του ανθρώπου. Παράλληλα, λειτουργούν συμπληρωματικά δομές και δίκτυα που συμβάλλουν στην αξιοπρεπή διαβίωση των ατόμων μιας κοινωνίας.
Μια τέτοια δομή κοινωνικού χαρακτήρα αναπτύχθηκε στον νομό Αιτωλοακαρνανίας πριν από 30 χρόνια, το Εργαστήρι «Παναγία Ελεούσα» για νέους με νοητική υστέρηση, αυτισμό και συνοδές αναπηρίες. Ονειρο της Μαρίας Τσούτσου, μάνας του Γιώργου, παιδιού με νοητική υστέρηση, που τόλμησε και κατάφερε να το μετατρέψει -με τη βοήθεια κυριών από το Μεσολόγγι και το Αγρίνιο- σε συλλογική δράση προσφοράς και αγάπης στον αδύναμο συνάνθρωπο. Στην πορεία του το Εργαστήρι έχει συμβάλει, με την παροχή κατάλληλων υπηρεσιών και μόνο όπλο την ανιδιοτελή προσφορά του στον αδύναμο συνάνθρωπο, στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου.
Οι δράσεις του και το όλο πνεύμα του διέπονται από την κοινωνική ηθική, από τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αξιοπρέπειας, της αλληλεγγύης και του σεβασμού στον αδύναμο συνάνθρωπο. Εκπαιδεύει και φροντίζει καθημερινά νέους με νοητική υστέρηση και συνοδές αναπηρίες από όλο τον νομό, έχοντας εκτός την έγνοια των ίδιων και εκείνη των οικογενειών τους. Το Εργαστήρι «Παναγία Ελεούσα», έργο κοινωνικής προσφοράς και αγάπης, όλα αυτά τα χρόνια πορεύτηκε με σεβασμό στις παραπάνω αρχές και ενάντια στη διάκριση, με τελικό στόχο την κοινωνική ένταξη και συνοχή.
Καταπολέμησε στερεότυπα και προκαταλήψεις, μετατρέποντας το κοινωνικό στίγμα και τον αποκλεισμό σε αποδοχή, και αγωνίστηκε για την αφύπνιση της οικογένειας και στη συνέχεια της κοινωνίας, ενισχύοντας την κοινωνική ευαισθησία. Αξίζει να θυμηθούμε τις αντιλήψεις της κοινωνίας μας για τα άτομα με νοητική υστέρηση και σχετικές αναπηρίες πριν από 30 χρόνια για να αντιληφθούμε τον αγώνα του Εργαστηρίου απέναντι σε αυτές τις νοοτροπίες, τις οποίες τελικά άμβλυνε και τις μετέτρεψε σε αλληλεγγύη, συμπάθεια και αγάπη για τα άτομα με την «πληγωμένη νοημοσύνη».
Αγωνίστηκε, ώστε με τη διά βίου εκπαίδευση, κατάρτιση και φροντίδα που παρέχει στους εκπαιδευόμενους νέους του να τους οδηγήσει στην πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή τους στα κοινωνικά δρώμενα και στην ένταξή τους στην κοινωνία. Εξακολουθεί να αγωνίζεται μέχρι να μπορέσουν και οι ίδιοι να διεκδικήσουν μια κοινωνία ανθρώπινη, χωρίς διακρίσεις.
Για να πετύχουμε όμως όλα τα παραπάνω στοχεύουμε σε συνεργασίες με πρωτοβουλίες φορέων και της κοινωνίας των πολιτών. Είναι γεγονός αναμφισβήτητο, βέβαια, ότι η κοινωνία στάθηκε δίπλα, στήριξε και στηρίζει αδιάκοπα το έργο του Εργαστηρίου, επειδή πιστεύει στο δικαίωμα κάθε αδύναμου συνανθρώπου μας για αξιοπρέπεια.
Σήμερα, ύστερα από 30 χρόνια, πορευόμαστε με τις ίδιες αξίες, έχοντας δίπλα μας την κοινωνία που προάγει τον πολιτισμό της αλληλεγγύης, τους συμπατριώτες μας Αιτωλοακαρνάνες, τους εθελοντές, τους χορηγούς μας, τη στήριξη της Πολιτείας και της Εκκλησίας. Το ταξίδι μας στον πολιτισμό της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς και της προσφοράς συνεχίζεται και τολμάμε, με τη στήριξή σας, να ονειρευόμαστε μια ζωή χωρίς διακρίσεις, με ίσες ευκαιρίες, «μια ζωή που δεν περιφρονεί κανένα αποτύπωμά της».
Συνεχίστε τη στήριξη του σπουδαίου αυτού κοινωνικού έργου που κάνει την Αιτωλοακαρνανία και τη χώρα μας περήφανη και «μην αφήσεις τη ζωή σου να περάσει απαρατήρητη, κοίτα να κάνεις εσύ τη διαφορά, γιατί η ζωή δεν περιφρόνησε ποτέ κανέναν, ποτέ η ζωή δεν περιφρόνησε κανένα αποτύπωμά της» (Κική Δημουλά).
* Πρόεδρος του Εργαστηρίου «Παναγία Ελεούσα»