Στο 1,14 € το λίτρο αναμένεται η τιμή – Από 15 Οκτωβρίου αρχίζει η διάθεσηΑπό τον
Φώτη Κόλλια
Στο 1,14 ευρώ/λίτρο αναμένεται να διαμορφωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης με τα τωρινά δεδομένα των διεθνών τιμών του αργού και της ισοτιμίας δολαρίου/ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ), μία εβδομάδα πριν από την έναρξη της διάθεσης του καυσίμου (15 Οκτωβρίου).
Οπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ, Ρομπέρτο Καραχάννας, οι φόροι αντιστοιχούν σχεδόν στο 50% της τελικής τιμής. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι διεθνείς τιμές είναι αυξημένες κατά 36% σε σχέση με πέρυσι – για την ακρίβεια, στα 697 ευρώ/τόνο, από 512 ευρώ τον Οκτώβριο του 2017. Γι’ αυτό εκτιμούν ότι η μέση τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης θα κινηθεί κοντά στο 1,14 ευρώ/λίτρο, όταν πέρυσι τον Οκτώβριο είχε ξεκινήσει κοντά στο 0,95 ευρώ/λίτρο, θα είναι δηλαδή 20% ακριβότερο. Τον περασμένο Απρίλιο, η τιμή του είχε κλείσει στο 1,02 ευρώ/λίτρο.
Εξάλλου, πενιχρά είναι τα αποτελέσματα στην πολυετή μάχη για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων, από το οποίο το Δημόσιο χάνει περί τα 300.000.000 ευρώ ετησίως, με βάση επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με τη διοίκηση του ΣΕΕΠΕ.
Μάλιστα, τα μέλη του καλούνται, όπως τονίζει η διοίκηση του συνδέσμου, να επενδύσουν σημαντικά κεφάλαια στο πλαίσιο των κοινοτικών απαιτήσεων για την ενεργειακή αποδοτικότητα χωρίς να αντιμετωπίζονται χρόνια προβλήματα, όπως το λαθρεμπόριο, ώστε να στηριχθεί ο κλάδος. Στον σύνδεσμο υπενθυμίζουν τις πολυετείς εκκρεμότητες με θέματα, όπως τα συστήματα εισροών/εκροών, αλλά και η εγκατάσταση αντίστοιχων συστημάτων εισροών/εκροών στα πρατήρια διάθεσης υγραερίου κίνησης, όπου εκτιμάται ότι σήμερα γίνεται λαθρεμπόριο αξίας άνω των 40.000.000 ευρώ ετησίως.
Την τελευταία δεκαετία, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ, χάθηκαν 600.000.000 ευρώ από την αγορά καυσίμων, έκλεισαν 3.000 πρατήρια, ενώ εκατοντάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν χωρίς δουλειά. Τα στελέχη του κλάδου υπογράμμισαν ότι είναι ίσως οι μόνες εταιρίες που προκαταβάλλουν τον φόρο στο κράτος – για την ακρίβεια, κάθε χρόνο, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ο ΦΠΑ υπολογίζονται σε 3,8 δισ. ευρώ.