Η συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής αποτελεί νίκη των χωρών του Βίζεγκραντ. Στους χαμένους η ΕλλάδαΑπό τη
Θεανώ Καρούτα
Ενα μίνιμουμ σημείο επαφής αναφορικά με τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης κατάφεραν να βρουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, με φόντο την απειλή της κατάρρευσης της συμφωνίας για το Προσφυγικό, μετά το δικαίωμα αρνησικυρίας που άσκησε ο Τζουζέπε Κόντε για λογαριασμό της Ιταλίας το βράδυ της Πέμπτης. Μετά το πέρας της συνεδρίασης-θρίλερ οι 28 συμφώνησαν στη δημιουργία κοινών κέντρων υποδοχής αιτούντων άσυλο κατά την παραμονή τους, στα οποία θα αξιολογούνται οι αιτήσεις τους, καθώς και στον περιορισμό της ελεύθερης μετακίνησης μεταναστών και προσφύγων από τη μία χώρα στην άλλη, ικανοποιώντας την αξίωση της Γερμανίας.
«Ολα τα μέτρα στο πλαίσιο αυτών των ελεγχόμενων κέντρων, συμπεριλαμβανομένων των μετακινήσεων και των μετεγκαταστάσεων, θα λαμβάνονται σε εθελοντική βάση» ανέφερε το κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου, η ύπαρξη και μόνο του οποίου ικανοποίησε σφόδρα την καγκελάριο της Γερμανίας.
Οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν ακόμη να αυστηροποιήσουν τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της Ενωσης αλλά και να ενισχύσουν τη συνεργασία -κυρίως, οικονομικά- με τρίτες χώρες για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών.
Την επίτευξη της συμφωνίας ανακοίνωσε μέσω twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στις 05.34, ύστερα από συνεδρίαση εννέα και πλέον ωρών, που είχε εξουθενώσει τους ηγέτες.
Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, οι εταίροι συμφώνησαν στην ίδρυση κέντρων καταγραφής σε «τρίτες χώρες», που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι κράτη της βορείου Αφρικής, ενώ παράλληλα, κράτη-μέλη έχουν το δικαίωμα να δημιουργήσουν οικειοθελώς κέντρα φιλοξενίας στο δικό τους έδαφος -πρόταση που προωθούσαν Γαλλία και Ισπανία-, όπου θα μεταφέρονται κυρίως πρόσφυγες και μετανάστες που διασώζονται σε ευρωπαϊκή επικράτεια. Σε αυτά θα γίνεται ταχύτερη διαλογή των προσφύγων από τους μετανάστες.
Παρά το γεγονός πάντως πως η επίτευξη συμφωνίας από μόνη της έβαλε προσωρινό «φρένο» στον κατακερματισμό της Ευρώπης, το σχέδιο εξακολουθεί να υπολείπεται έναντι μιας συνολικής συμφωνίας για την αναθεώρηση των κανόνων ασύλου, χωρίς απαραίτητα να αμβλύνει την πολιτική πίεση που ασκείται στην Ανγκελα Μέρκελ ή να πετυχαίνει απόλυτη συναίνεση στο διχαστικό ζήτημα της παροχής ασύλου.
Αίσθηση ενότητας
Οπως σημείωνε πολύ εύστοχα χθες δημοσίευμα του «Politico», «η συμφωνία επιτυγχάνει μια ισορροπία ανάμεσα στις ανησυχίες των χωρών της πρώτης γραμμής που έχουν πληγεί περισσότερο από τις αφίξεις των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο και τα πολιτικά αιτήματα των χωρών που βρίσκονται στο εσωτερικό και επιμένουν σε αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους – τα συμπεράσματα των ηγετών επιχειρούν να τονίσουν μία αίσθηση ενότητας και αποφασιστικότητας». Το δεύτερο μέρος της εξίσωσης, ωστόσο, οι χώρες δηλαδή που ζητούν αυστηροποίηση των ελέγχων, ήτοι οι χώρες του Βίζεγκραντ, αναδείχτηκαν σε «νικητές» της διήμερης συνόδου, αφού με μια προσεκτική ματιά στα συμπεράσματά της διακρίνονται καθαρά και επίμονα οι τεράστιες διαφορές ανάμεσα στους δύο πόλους.
Οι σκεπτικιστές της Ε.Ε., Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία μαζί με την Αυστρία, καταφέρνουν μέσω της συμφωνίας να μη «σκάσει» στα δικά τους χέρια -κοινώς, στο έδαφός τους- η βόμβα του Μεταναστευτικού.
Την ίδια ώρα όμως που καθησυχάζονταν οι ανησυχίες της νέας ιταλικής κυβέρνησης, με ειδική μνεία για την Ιταλία, καμιά αναφορά δεν έγινε για την Ελλάδα.
«Η Ε.Ε. θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ιταλίας και άλλων χωρών-μελών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή σε αυτό το θέμα» αναφέρει το ανακοινωθέν, αφήνοντας εκτός την Ελλάδα, που στην τελική είναι η χώρα-αποδέκτης των εκβιασμών της Αγκυρας.