ΗΠΑ και Γερμανία πιέζουν έντονα για συμφωνία εν όψει των προσεχών συνόδων κορυφής ΝΑΤΟ και Ε.Ε.Στην πιο κρίσιμη καμπή εισέρχεται η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό, μετά την εμπλοκή που παρουσιάστηκε από την πλευρά της ΠΓΔΜ, με αποτέλεσμα να «παγώσει» η προφορική συμφωνία ανάμεσα στον Νίκο Κοτζιά και τον Νίκολα Ντιμιτρόφ στις Βρυξέλλες.
Η Αθήνα διά στόματος του Δημήτρη Τζανακόπουλου και με τη φράση «είναι στο δικό τους τερέν» πέταξε την μπάλα στους Σκοπιανούς κι ενώ το Σάββατο, ο Ζόραν Ζάεφ, υπό το βάρος των σφοδρών αντιδράσεων που συναντά στο εσωτερικό της χώρας του, θέλησε να κρατήσει ζωντανή τη διαπραγμάτευση λέγοντας ότι «συνεχίζεται σε τεχνικό επίπεδο».
Ο κ. Ζάεφ εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, υπογραμμίζοντας ότι οι επαφές των δύο πλευρών δεν έχουν σταματήσει, αν και επιβεβαίωσε ότι προς το παρόν δεν έχει υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα.
Βέβαιο, ωστόσο, πρέπει να θεωρείται ότι οι κ. Τσίπρας και Ζάεφ θα δεχθούν ισχυρές πιέσεις από τον αμερικανικό και τον γερμανικό παράγοντα εν όψει των συνόδων κορυφής του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., ενώ αμφίβολο παραμένει αν η Αθήνα, εν μέσω διαπραγματευτικού ναυαγίου, θα δεχτεί να ανάψει το «πράσινο φως» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ε.Ε.
Για την ώρα, πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου «δείχνει» προς τα Σκόπια, σημειώνοντας ότι η εμπλοκή που παρουσιάζεται οφείλεται στην άλλη πλευρά και αναγνωρίζοντας ότι ο κ. Ζάεφ έχει πολλές δυσκολίες στο να περάσει τα συμφωνηθέντα. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ βρίσκεται με δεμένα τα χέρια, καθώς το VMRO έχει ταχθεί αναφανδόν κατά μιας συμφωνίας που θα περιλαμβάνει αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας με ισχύ erga omnes, ενώ επιπλέον ο πρόεδρος Γκεόργκι Ιβανόφ -προερχόμενος από το VMRO- ζητά να δει τη συμφωνία και να εξεταστεί με βάση το Σύνταγμα της χώρας, ώστε να δώσει τη συναίνεσή του.
Η πίεση που δέχεται ο κ. Ζάεφ είναι γνωστή στην Αθήνα και από το Μέγαρο Μαξίμου τηρείται στάση αναμονής, γι’ αυτό δεν υπήρξε κάποιο επίσημο σχόλιο όσον αφορά τις δηλώσεις που έκανε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός το Σάββατο. «Οι συζητήσεις για τις τεχνικές λεπτομέρειες συνεχίζονται μεταξύ των ομάδων εργασίας. Οι παράμετροι που συζητιούνται από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών πρέπει να πάρουν τη μορφή ενός τελικού εγγράφου και στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας και εγώ θα λάβουμε μια απόφαση» είπε ο κ. Ζάεφ.
Υπογραφές
«Η συμφωνία θα υπογραφεί στις Πρέσπες, όπως έχουμε πει από τη συνάντησή μας στο Νταβός» πρόσθεσε, αποφεύγοντας πάντως οποιαδήποτε εκτίμηση για το πότε θα γίνει η συνάντηση αυτή.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επανέλαβε ότι η συμφωνία για το Σκοπιανό θα έρθει στη Βουλή «μόνο όταν εκπληρωθούν όλοι οι όροι» από την πλευρά της ΠΓΔΜ και με τη σειρά του αναφέρθηκε στα εσωτερικά προβλήματα της γειτονικής χώρας. «Είναι φανερό ότι εξελίσσεται μια αντιπαράθεση στην ανώτατη ηγεσία της ΠΓΔΜ. Η ελληνική πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση, τα παρακολουθεί με ψυχραιμία όλα αυτά και οι διεθνείς παράγοντες παρακολουθούν όσα εξελίσσονται» σημείωσε ο κ. Βούτσης.
Δυναμικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα την Τετάρτη
Στα γαλανόλευκα θα ντυθεί μεθαύριο Τετάρτη 6 Ιουνίου όλη η χώρα, καθώς όλο και πληθαίνουν οι μεγάλες πόλεις που οργανώνουν συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις για την ελληνικότητα του όρου «Μακεδονία». Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοργάνωση συγκεντρώσεων στις μεγαλύτερες πόλεις της Μακεδονίας έχει αγκαλιαστεί με ιδιαίτερη θέρμη από δημάρχους, μητροπολίτες και τοπικούς φορείς όλων των πόλεων. Υπενθυμίζεται ότι προγραμματίζονται συγκεντρώσεις σε 13 πόλεις της βόρειας Ελλάδας (Πέλλα, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Πολύκαστρο, Λαγκαδάς, Νέα Μουδανιά, Εδεσσα, Φλώρινα, Καστοριά, Πτολεμαΐδα και Κατερίνη), ενώ να βγουν στους δρόμους ετοιμάζονται και οι κάτοικοι σε Λάρισα, Θήβα και Ιωάννινα, καθώς και εκεί οργανώνονται δυναμικές διαμαρτυρίες κατά της εκχώρησης του ονόματος Μακεδονία. Απλοί πολίτες, εκπρόσωποι σωματείων, πολιτιστικοί σύλλογοι και επιμελητήρια έχουν μπει στη μάχη της διοργάνωσης και κινητοποιούν τα μέλη τους για την ερχόμενη Τετάρτη. Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης θα συνεδριάσει σήμερα για να αποφασιστούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ομαλή έκβαση των συγκεντρώσεων.