Μια κορινθιακή περικεφαλαία του πρώτου τετάρτου του 5ου αιώνα π.Χ. σε πολύ καλή κατάσταση εντόπισαν αρχαιολόγοι σε ανασκαφές σε τάφο στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Η χάλκινη περικεφαλαία, όπως αποκάλυψε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, εντοπίστηκε στη Χερσόνησο του Ταμάν, στα νοτιοδυτικά της Ρωσίας, στη διάρκεια ανασκαφών σε ελληνική νεκρόπολη έξω από το χωριό Βόλνα, όπου υπάρχουν περίπου 600 αρχαίοι τάφοι. Αν και εμφανώς διαβρωμένη, καθώς έχει μείνει θαμμένη πάνω από 2.500 χρόνια, η ανακάλυψή της είναι άκρως εντυπωσιακή.
Οι κορινθιακές περικεφαλαίες της περιόδου κάλυπταν όλο το κεφάλι και είχαν μόνο δύο σχισμές για τα μάτια, μη επιτρέποντας στον πολεμιστή να δει στα δεξιά ή στα αριστερά του. Η περικεφαλαία θεωρείται το πιο σημαντικό εύρημα που έχουν μέχρι στιγμής εντοπίσει οι αρχαιολόγοι από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, οι οποίοι ερευνούν εδώ και δύο χρόνια την αρχαία νεκρόπολη, και δίνει πληροφορίες για την ελληνική παρουσία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας από τον 7ο και τον 6ο π.Χ. αιώνα, οπότε είχαν εγκαθιδρύσει το βασίλειο του Βοσπόρου.
Τέτοια ευρήματα είναι σχετικά σπάνια, καθώς με την περικεφαλαία τους θάβονταν μόνο οι σπουδαίοι πολεμιστές. Το πλούσιο βασίλειο είχε σημαντικές εμπορικές συναλλαγές με νομαδικές φυλές, όπως οι Σκύθες, και ανέπτυξε έναν πολιτισμό με επιρροές τόσο από τον ελληνικό όσο και από τις παραδόσεις των στεπών.