Απέρριψε κατηγορηματικά οποιαδήποτε χρήση του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου και έστειλε επιστολή-προειδοποίηση στον ΤσίπραΡεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου
Η Εκκλησία της Ελλάδος παρέμεινε αμετακίνητη στην πάγια εθνική θέση για το μείζον εθνικό αλλά και εκκλησιαστικό ζήτημα και απέρριψε κατηγορηματικά οποιαδήποτε χρήση του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος του γειτονικού κράτους.
Παράλληλα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προειδοποιώντας για ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες που θα έχει και σε εκκλησιαστικό επίπεδο η ενδεχόμενη διαπραγμάτευση χρήσης του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης «Εκκλησίας της Μακεδονίας».
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρίαση δήλωσε: «Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και αγωνία αυτήν την υπερκινητικότητα για το θέμα της Μακεδονίας, επομένως και η Εκκλησία έχει κάθε δικαιολογία να ενδιαφερθεί γι’ αυτό το θέμα, γιατί, όπως ξέρουμε, δεν είναι μόνο θέμα πολιτικό, εθνικό, είναι και θέμα εκκλησιαστικό». Και συμπλήρωσε: «Παρακολουθούμε με πολλή αγωνία αλλά και συγκίνηση το θέμα».
Για τα συλλαλητήρια
Σε ερώτηση αν θα λάβει μέρος η Εκκλησία στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται απάντησε ότι δεν συζήτησαν γι’ αυτό το θέμα, ωστόσο δήλωσε ότι ο ίδιος είναι εναντίον αυτών. Βέβαια, η προσωπική αυτή δήλωση του Αρχιεπισκόπου δεν είναι δεσμευτική για τους πιστούς ή τους πολίτες, ακόμα και μητροπολίτες και κληρικούς, ώστε να δραστηριοποιηθούν, στο πλαίσιο των συλλαλητηρίων που διοργανώνονται.
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος στην απόφασή της για το Μακεδονικό υπενθυμίζει ότι «η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με τον λόγο και το αίμα κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας από αρχαιοτάτων χρόνων, γι’ αυτό και δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου “Μακεδονία” ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου κράτους, το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης “Εκκλησίας της Μακεδονίας”».
Αναμένει δε από την υπεύθυνη ελληνική κυβέρνηση, η οποία διαχειρίζεται το θέμα, να κατανοήσει την ανησυχία της, που είναι και ανησυχία του οικουμενικού Ελληνισμού.
Στην επιστολή της προς τον πρωθυπουργό η ΔΙΣ εκφράζει τις ανησυχίες της για τις εθνικές και εκκλησιαστικές πτυχές της διπλωματικής διαπραγμάτευσης για το ζήτημα της ονομασίας ΠΓΔΜ.
Στο έδαφος της γειτονικής χώρας δραστηριοποιείται η σχισματική αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονική Εκκλησία», που δεν έχει αναγνωριστεί από καμία ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ η μόνη κανονική και νόμιμη εκκλησιαστική Αρχή που αναγνωρίζεται είναι η Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδος, που υπάγεται στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Σερβίας.
Ανακοίνωση πρόκληση από Στ. Θεοδωράκη
Ανεκδιήγητος, ανιστόρητος και προκλητικός, για ακόμη μία φορά, ο Στ. Θεοδωράκης, αντί να ομολογήσει ανοιχτά στην ελληνική κοινωνία πως εξυπηρετεί τα συμφέροντα όσων θέλουν τα Σκόπια να ονομαστούν «Μακεδονία», επιτίθεται στην Εκκλησία λέγοντας πως δεν είναι αυτή που θα διαμορφώσει την εξωτερική πολιτική της χώρας.
«Η άσκηση εξωτερικής πολιτικής είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Μολονότι η σημερινή απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου δεν θυμίζει σε τίποτα τα εμπρηστικά κηρύγματα του παρελθόντος και παρά το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν επιδοκιμάζει τη γραμμή των συλλαλητηρίων» αναφέρει σε μία προκλητική ανακοίνωσή του το Ποτάμι. Προσθέτει πως η χώρα έχει πληρώσει ακριβά τις ανεδαφικές θέσεις του παρελθόντος και τον λαϊκισμό στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και καταλογίζει στην Ιερά Σύνοδο (σ.σ.: άκουσον άκουσον) υπέρβαση του ρόλου της.