Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο «μαμούθ»!

Ξεκινά η συζήτηση στις επιτροπές, Παρασκευή πάει στην Ολομέλεια και ψηφίζεται τη ΔευτέραΡεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Με το πολυνομοσχέδιο 1.531 σελίδων, που κατέθεσε χθες στη Βουλή, η κυβέρνηση έφερε πιο κοντά την εκταμίευση της επόμενης δανειακής δόσης, η οποία μπορεί να φθάσει τα 9,8 δισ. ευρώ σε υποδόσεις.

Ο κύριος όγκος των προαπαιτούμενων μέτρων της τρίτης αξιολόγησης καλύπτεται στα 400 άρθρα του πολυνομοσχεδίου. Οι βουλευτές καλούνται να το διαβάσουν μέχρι σήμερα(!), καθώς ξεκινά η συζήτηση στις επιτροπές, και την Παρασκευή θα εισαχθεί στην Ολομέλεια. Εφόσον ψηφιστεί από τη Βουλή τη Δευτέρα και ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες η έκδοση περίπου 10 εκκρεμών αποφάσεων και εγκυκλίων, οι δανειστές θα καταθέσουν στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου την έκθεση συμμόρφωσης και θα ολοκληρωθεί επισήμως η τρίτη αξιολόγηση.

Καταθέτοντας χθες το πολυνομοσχέδιο-μαμούθ, η κυβέρνηση πρόλαβε την αυριανή συνεδρίαση των τεχνοκρατών της ευρωζώνης (Euro Working Group), που θα προετοιμάσουν την πρώτη σύνοδο του Eurogroup για τη νέα χρονιά. Επιπλέον, κατάφερε να διαμορφωθεί θετικό κλίμα εν όψει της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor’s, στις 19 Ιανουαρίου.

Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή θα γίνει για άλλη μια φορά με τη διαδικασία του επείγοντος και, παρά τις πολιτικές δυσκολίες για την κυβερνητική πλειοψηφία, δεν προβλέπονται ανατροπές. Αλλωστε, χθες, ο υπουργός Οικονομικών έκανε το… καθιερωμένο «μασάζ» στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη που θα τροποποιεί τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για χρέη προς το Δημόσιο, θα κατατεθεί με τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο, καθώς θεωρείται κομβικής σημασίας για τους δανειστές. Το μόνο ακανθώδες θέμα στο οποίο η κυβέρνηση κέρδισε λίγο χρόνο είναι αυτό της αγοράς ενέργειας. Οι διατάξεις για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αναμένεται να ακολουθήσουν σε νέο νομοσχέδιο, που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Φεβρουάριο.

Τελευταία ψηφοφορία με τον παραδοσιακό τρόπο

Ψηφοσυλλέκτες στη Βουλή, τέλος. Το πολυνομοσχέδιο που φιλοδοξεί να κλείσει την τρίτη αξιολόγηση θα είναι και το τελευταίο που θα ψηφιστεί με τον παραδοσιακό τρόπο, με κάθε βουλευτή δηλαδή να φωνάζει «ναι», «όχι» ή «παρών», και δύο βουλευτές να καταγράφουν και να μετρούν τις ψήφους. Η πολύωρη συνήθως διαδικασία, που έχει σημαδέψει την κοινοβουλευτική εποχή των Μνημονίων, θα ολοκληρώνεται στο εξής πλέον μέσα σε λίγα λεπτά, με ψηφιακό τρόπο. Λίγο πριν από τις γιορτές, εξάλλου, η αίθουσα της Ολομέλειας έκλεισε για αρκετές ημέρες, προκειμένου να εγκατασταθεί το νέο, σύγχρονο σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Τώρα πλέον μένουν ορισμένες λεπτομέρειες και οι τελικοί έλεγχοι, προκειμένου η φωνή κάθε βουλευτή να ακουστεί για τελευταία φορά σε διαδικασία ψηφοφορίας και όλοι να δίνουν την ψήφο τους με το απλό πάτημα ενός κουμπιού σε μια μικρή οθόνη που θα έχουν στο έδρανό τους, αλλά και τη χρήση της ειδικής κάρτας που θα τους έχει προμηθεύσει η Βουλή.

Ολες οι αλλαγές στο «παρά πέντε»: Παρελθόν οι φυσικοί πλειστηριασμοί

Ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 500 ευρώ χωρίς καμία προστασία για τα σπίτια που αποτελούν κύριες κατοικίες των οφειλετών προβλέπουν ουσιαστικά διατάξεις που περιελήφθησαν στο κείμενο του νέου «μνημονιακού» πολυνομοσχεδίου.

Η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να φέρει στη Βουλή γενικευμένες διατάξεις για τους πλειστηριασμούς, οι οποίες καταργούν πλήρως την… παραδοσιακή διαδικασία των πλειστηριασμών που ακολουθείται εδώ και χρόνια στα Ειρηνοδικεία. Οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου ανοίγουν τον δρόμο για την υποχρεωτική διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για όλες τις περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, δηλαδή και για χρέη προς τράπεζες και για χρέη προς ιδιώτες, αλλά και για χρέη προς το Δημόσιο.

Στο πολυνομοσχέδιο υπήρξαν και άλλες αλλαγές της τελευταίας στιγμής όπως οι εξής:

ΤΑΙΠΕΔ: Υπό την πίεση των δανειστών να απαλλαγούν οι ξένοι τεχνοκράτες του ΤΑΙΠΕΔ από ποινικές ή αστικές ευθύνες στην υπόθεση των 28 ακινήτων του Δημοσίου, ορίζεται ότι συμβάσεις που συνομολογήθηκαν σύμφωνα με τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ θεωρούνται επωφελείς και συμφέρουσες για το Ταμείο και το Ελληνικό Δημόσιο.
Καζίνα: Η κυβέρνηση κάνει δώρο στα νέα καζίνα τη δραστική μείωση της φορολόγησής τους (με συντελεστές 8%-20% επί των μεικτών κερδών, από 22%-35% σήμερα ανάλογα με την περιοχή), ενώ τα υφιστάμενα καζίνα θα μπορούν να υπαχθούν εθελοντικά στους νέους μειωμένους φορολογικούς συντελεστές, εφόσον οι άδειές τους μετατραπούν από αορίστου σε ορισμένου χρόνου (10-15 έτη για άδειες κλασικού τύπου ή 20-30 έτη για άδειες καζίνο θερέτρου) και προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις. Τα εισιτήρια στα καζίνα καταργούνται.
Απεργίες: Για τη συζήτηση και τη λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ενός δευτέρου (½) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών.
Σειρά κατάταξης πιστωτών: Απαιτήσεις οι οποίες προέκυψαν πριν από την ημερομηνία ορισμού του πρώτου πλειστηριασμού και αφορούν μη καταβληθέντες μισθούς έως έξι μηνών από παροχή εξαρτημένης εργασίας ικανοποιούνται προνομιακά πριν από κάθε άλλη απαίτηση.
Επανακαθορίζεται το καθεστώς χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Οι δικαιούχοι, το ύψος και οι προϋποθέσεις θα καθοριστούν με ΚΥΑ.
Συστήνεται νέος ενιαίος φορέας με την επωνυμία Ελληνικό Κτηματολόγιο, στον οποίο θα ενσωματωθούν η εταιρία Εθνικό Κτηματολόγιο, τα υφιστάμενα κτηματολογικά γραφεία και υποθηκοφυλακεία, που θα αρχίσουν να κλείνουν σταδιακά από τον Ιούνιο. Θα αποτελείται από μια κεντρική υπηρεσία, 17 κτηματολογικά γραφεία και 75 υποκαταστήματα. Τα τέλη για τις συναλλαγές διαμορφώνονται από 3 έως 33 ευρώ.
Λατομεία: Το δικαίωμα εκμετάλλευσης ορίζεται έως 70 χρόνια, καταργείται η άδεια εκμετάλλευσης και καθορίζονται πιο αυστηρά πρόστιμα (από 300 έως και 270.000 ευρώ). Επίσης, η προστασία καταναλωτών και επιχειρήσεων από καταχρηστικές πρακτικές επεκτείνεται στο σύνολο των πολύ μικρών επιχειρήσεων.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα