«Βόμβα» για τη Μ. Ανατολή το μακελειό στην Υεμένη!

Εκατοντάδες νεκροί και τραυματίες από αεροπορικές επιδρομές της Σαουδικής ΑραβίαςΑπό τη
Νεκταρία Καρακώστα

Mε πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί μοιάζει η Υεμένη έπειτα από τη δολοφονία του πρώην προέδρου Αλι Αμπντάλα Σάλεχ. Ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός δυνάμεων που δρα στην Υεμένη εξαπέλυσε τη νύχτα της Δευτέρας αλλεπάλληλες αεροπορικές επιδρομές στη Σάνα, κυρίως εναντίον του Μεγάρου της Δημοκρατίας που ελέγχεται από τους αντάρτες Χούτι.

Την ίδια ώρα, τραγικός είναι ο απολογισμός των αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ των υποστηρικτών του Σάλεχ και των Χούτι στους δρόμους της πρωτεύουσας. Περισσότεροι από 234 είναι οι νεκροί, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 400.

Δολοφονία Σάλεχ

Οι συγκρούσεις άρχισαν πριν από ακριβώς μία εβδομάδα, όταν οι αντάρτες Χούτι θέλησαν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο τέμενος της Υεμένης, αλλά συνάντησαν την αντίδραση των φρουρών υποστηρικτών του Σάλεχ. Ωστόσο, αυτό που πραγματικά έριξε λάδι στη φωτιά ήταν η δολοφονία του πρώην προέδρου.

Διαταγή στις δυνάμεις του να ανακαταλάβουν τη Σάνα έδωσε και ο εξόριστος στη Σαουδική Αραβία πρόεδρος Χάντι, ζητώντας από τους πολίτες της χώρας του να «ανοίξουν μία νέα σελίδα» στην Ιστορία της χώρας. Την ίδια ώρα, ο γιος του δολοφονηθέντος πρώην προέδρου ζητά εκδίκηση για τον θάνατο του πατέρα του. «Θα ηγηθώ της μάχης μέχρι και ο τελευταίος Χούτι να εκδιωχθεί από την Υεμένη (…) το αίμα του πατέρα μου θα ακούγεται σαν την κόλαση στα αυτιά του Ιράν» δήλωσε ο Αχμέντ Αλί Σάλεχ.

Την ίδια ώρα, στη χώρα εκτυλίσσεται η «χειρότερη ανθρωπιστική κρίση του κόσμου». Ο ΟΗΕ και πέντε ανθρωπιστικές οργανώσεις απηύθυναν χθες έκκληση στις αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη να προχωρήσουν σε κατάπαυση πυρός, προκειμένου οι οργανώσεις αρωγής να προσφέρουν βοήθεια στους αμάχους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην πρωτεύουσα.

Κρίσιμη σύνοδος στο Κουβέιτ

Ο πόλεμος στην Υεμένη θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων στην ετήσια Σύνοδο του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, που άρχισε χθες τις εργασίες της στο Κουβέιτ. Σημαντικό θέμα συζήτησης θα αποτελέσει και το Κατάρ, καθώς η Ντόχα παραμένει από τις 5 Ιουνίου αποκλεισμένη, με την κατηγορία ότι στηρίζει εξτρεμιστικά κινήματα και ότι δεν λαμβάνει επαρκείς αποστάσεις από το σιιτικό Ιράν. Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνόδου τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία επανεπιβεβαίωσαν τη στενή συνεργασία τους, ανακοινώνοντας τη σύσταση «κοινής επιτροπής στρατιωτικής και οικονομικής συνεργασίας». Πρόεδρος της επιτροπής, από την πλευρά των Εμιράτων, θα είναι ο πρίγκιπας διάδοχος του Αμπού Ντάμπι, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζάγιεντ αλ Νάχιαν.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα