Αψηφώντας προκλητικά τις χριστιανικές παραδόσεις, προσβάλλοντας το κοινό αίσθημα και γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της την Εκκλησία και τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η κυβέρνηση έφερε τελικά τη νομοθετική ρύθμιση με την οποία δίδεται η δυνατότητα δημιουργίας αποτεφρωτηρίων νεκρών σε δήμους, περιφέρειες αλλά και ιδιώτες.
Με τα άρθρα 132 και 133 του πολυνομοσχεδίου για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι δήμοι αλλά και οι ιδιώτες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να ιδρύσουν αποτεφρωτήρια νεκρών με το πλαίσιο και τους κανονισμούς λειτουργίας τους να θεωρούνται από πολλούς πρόχειρα.
Με το ίδιο νομοσχέδιο επανέρχεται η παλαιότερη ρύθμιση, με την οποία σε περίπτωση μεταβίβασης ακινήτων ο πωλητής οφείλει να μη χρωστάει ούτε ευρώ στο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), αλλιώς το συμβόλαιο μεταβίβασης είναι άκυρο.
Το πολυνομοσχέδιο εξαντλείται σε μικροδιευθετήσεις λειτουργικών θεμάτων των δήμων χωρίς να εισάγει κάποια ιδιαίτερη τομή στον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στα 138 άρθρα του νομοσχεδίου υπάρχουν ρυθμίσεις σχετικές με τη λειτουργία, το προσωπικό, τα οικονομικά δήμων καθώς και το πλαίσιο λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης.
Ρύθμιση
0
Το πλέον χρηστικό άρθρο του νομοσχεδίου αφορά τη δυνατότητα για ρύθμιση των οφειλών προς τους δήμους και τα νομικά πρόσωπά τους σε 100 δόσεις, ενώ και οι οφειλές που βεβαιώθηκαν έως και δύο μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου μπορούν, ύστερα από σχετική αίτηση του οφειλέτη, να ρυθμίζονται με απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.
Συγκεκριμένα, αν οι οφειλές εξοφληθούν εφάπαξ, θα απαλλάσσονται σε ποσοστό 100% από προσαυξήσεις, αν η εξόφληση γίνει σε δύο έως και 24 δόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι κάθε δόση δεν είναι μικρότερη από 20 ευρώ, η απαλλαγή θα είναι στο 80%, ενώ για ρυθμίσεις μεγαλύτερες των 25 δόσεων σταδιακά η απαλλαγή από τις προσαυξήσεις θα μειώνεται έως και 50%.
Δημ. Αλειφερόπουλος