«Καλύτερος σκύλος είναι αυτός που δεν χρειάζεται να γαβγίσει»

Ρεπορτάζ

Φανή Χαρίση

Κάτω από τον ήλιο της Θεσσαλονίκης ξαναζεστάθηκε έπειτα από πολλά χρόνια η ελληνοσερβική φιλία, με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς να συναντώνται χθες το πρωί στο Μέγαρο Μουσικής, συνοδευόμενοι από υπουργούς των κυβερνήσεών τους, στο πλαίσιο διμερούς συνάντησης, και να υπογράφουν σειρά μνημονίων και συνεργασιών σε διάφορους τομείς.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο Ελληνας πρωθυπουργός έστειλε μηνύματα σε Τουρκία και Σκόπια. Σε ερώτηση για τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και την προκλητικότητα της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «αποτελεσματικότερος σκύλος δεν είναι αυτός που γαβγίζει, αλλά αυτός που είναι καλός φύλακας και δεν χρειάζεται να γαβγίζει». Για την ΠΓΔΜ είπε ότι «επιθυμούμε τη σταθεροποίησή της» και λύση erga omnes, δηλαδή εναντίον όλων.

Στη χθεσινή ελληνοσερβική συνάντηση υπεγράφησαν έξι σημαντικές συμφωνίες, με κυριότερες τη σιδηροδρομική σύνδεση Πειραιά – Θεσσαλονίκης – Βελιγραδίου και την πλωτή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Βελιγραδίου μέσω ποταμιών, με τον κ. Τσίπρα να επισημαίνει ότι παράλληλα συμφωνήθηκαν συνεργασίες σε θέματα ασφάλειας, καταπολέμησης τρομοκρατίας, trafficking και οργανωμένου εγκλήματος.

Ανέφερε ότι η Ελλάδα θα είναι αταλάντευτος υποστηρικτής της πορείας της Σερβίας προς την Ε.Ε. Ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε τη διεξαγωγή επιχειρηματικού ελληνοσερβικού φόρουμ στις 15 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, καθώς και την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Βελιγράδι τον προσεχή Οκτώβριο, έπειτα από πρόσκληση του κ. Βούτσιτς.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Σερβίας αναφέρθηκε στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, καθώς οι ελληνικές επενδύσεις στη χώρα του αγγίζουν τα 2,5 δισ. ευρώ (είναι η τρίτη χώρα), στις αυξημένες εξαγωγές της Σερβίας προς τη χώρα μας, αλλά και στη διάθεση των συμπατριωτών του να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Οσον αφορά το θέμα των Σκοπίων, ο κ. Βούτσιτς, έπειτα από σχετική ερώτηση, αναγνώρισε εμμέσως το λάθος της Σερβίας να τα αναγνωρίσει, λέγοντας ότι δεν φταίει η κυβέρνησή του για τα λάθη του παρελθόντος.

«Η Ελλάδα δεν αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσόβου και εμείς δεν δείξαμε πάντα αρκετό σεβασμό σε αυτό, δεν θα ήθελα όμως να σχολιάσω τις άλλες κυβερνήσεις. Από εδώ και στο εξής η Σερβία θα κοιτάζει το συμφέρον της και τους φίλους της» είπε.

Φιλιά, πειράγματα και… ελπίδα από τον Γιούνκερ

Ζαλισμένος από το… ελληνικό καλοκαίρι, ίσως και από το εξαιρετικής ποιότητας τσίπουρο της πόλης, έφτασε χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο πλαίσιο της αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο γνωστός για τις… διαχύσεις του πολιτικός άνδρας της Ευρώπης έπαιξε με τη γραβάτα του για να πειράξει τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τον υποδέχθηκε στην είσοδο του Μεγάρου.

Στο λόμπι του κτιρίου συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, τον οποίο ο κ. Γιούνκερ αγκάλιασε και φίλησε στο μέτωπο, προκαλώντας γέλιο στους παρευρισκομένους. Ηταν ακόμη μία… χιουμοριστική εμφάνιση του προέδρου της Κομισιόν.

«Είμαστε αποφασισμένοι να ανακάμψουμε. Οφείλω να σας υπενθυμίσω ότι η διαδικασία αυτή κινήθηκε το 2009, όταν το ελληνικό έλλειμμα ήταν στο 15,1% του ΑΕΠ. Τώρα βρίσκεται στο 1,2%, ενώ οι προβλέψεις για το 2018 είναι πολύ αισιόδοξες και αυτό οφείλεται στις τεράστιες προσπάθειες που έχει καταβάλει ο ελληνικός λαός, στις θυσίες του ελληνικού λαού» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Κομισιόν, τον οποίο ευχαρίστησε για τη σύσταση της επιτροπής να βγει η Ελλάδα από τη Διαδικασία του Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ).

Στην ομιλία του, ο κ. Γιούνκερ θυμήθηκε να αναφερθεί στις αξίες του Αριστοτέλη που, όπως είπε, ενέπνευσαν όλη την ανθρωπότητα. Εμοιαζε, βεβαίως, λίγο ειρωνικό να μιλάει στον ελληνικό λαό για την αξία των αριστοτελικών αξιών, όπως αυτή της κοινότητας, της συμπόνιας και της φιλανθρωπίας.

Στο μεγαλύτερο σκέλος της ομιλίας του υπερασπίστηκε τις θέσεις του, λέγοντας ότι όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης πάντα μας υπερασπιζόταν και μας υπερασπίζεται, λέγοντας μάλιστα πως παρότι οι γερμανικές εφημερίδες αποκαλούν την Ελλάδα μικρή χώρα, αυτός μας θεωρεί ένα μεγάλο έθνος. Σε μία από τις σπάνιες πλέον εμφανίσεις του στη Θεσσαλονίκη, το «παρών» έδωσε και ο Βαγγέλης Βενιζέλος, στον οποίο ο Γιούνκερ αναφέρθηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Μοιράζονται άλλωστε… την ανάμνηση του καταστροφικού -για την ελληνική οικονομία και πολλούς ιδιώτες μικροομολογιούχους- PSI.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα