Κυπριακό: Κοινή γραμμή στη Βουλή μετά το «ναυάγιο» στο Κραν Μοντανά
Ρεπορτάζ
Δημήτρης Αλειφερόπουλος
Σε συναινετικό κλίμα και με κοινή την πεποίθηση του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων ότι για το νέο ναυάγιο στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού την αποκλειστική ευθύνη φέρει η τουρκική πλευρά, με την αδιαλλαξία που επέδειξε και τη συστηματική εμμονή σε παράλογες και ανιστόρητες απαιτήσεις, συνεδρίασε η Βουλή, η οποία αποφάσισε να παραδώσει τον φάκελο της Κύπρου στη Λευκωσία.
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και με δεδομένο ότι η Κύπρος είναι μέλος της Ε.Ε.
Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η Αθήνα ανέδειξε το γεγονός ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού συνεπάγεται άρση των συνεπειών της εισβολής και κατοχής, με κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων, του καθεστώτος των εγγυήσεων και με παράλληλη αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων.
Τα εύσημα
Αφού ευχαρίστησε δημόσια τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, χαρακτήρισε «καθοριστικής, ιστορικής σημασίας την προσπάθεια της διαπραγματευτικής ομάδας του υπουργείου και του κ. Κοτζιά, που ανέδειξε σε όλα τα φόρα ότι κανένα κράτος στον 21ο αιώνα μέλος της Ε.Ε. δεν μπορεί να θεωρείται κυρίαρχο και ανεξάρτητο, αν εις βάρος του υφίστανται εγγυητικά δικαιώματα».
Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά και στη στήριξη της Ελλάδας στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ και έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Αγκυρα, λέγοντας ότι θα «είμαστε αποφασιστικοί στην προάσπιση δικαιωμάτων μας έναντι οποιαδήποτε απειλής και διεκδίκησης».
Την αποκλειστική ευθύνη για το ναυάγιο των συνομιλιών στην Ελβετία καταλόγισε στην Αγκυρα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «γεωστρατηγικές επιδιώξεις και αντιλήψεις άλλης εποχής εγκλώβισαν την Τουρκία σε μια άκαμπτη στάση». «Ο γεωστρατηγικός έλεγχος της Κύπρου αποτελεί σταθερή επιδίωξη της Τουρκίας.
Αυτό φάνηκε στην αμετακίνητη θέση της να διατηρηθεί το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων και ο κατοχικός στρατός» είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ., για να σημειώσει ότι «δεν είμαστε όμως στο 1960, δεν διανύουμε την εποχή των αδέσμευτων και της χούντας, ένα νέο περιβάλλον έχει διαμορφωθεί, χάρη σε αποφάσεις ΟΗΕ και την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., και γι’ αυτό είναι παρωχημένες και ανεδαφικές οι λογικές των εγγυήσεων και των κατοχικών στρατευμάτων».
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ως θετικό ότι η ελληνική πλευρά δεν παρέκκλινε από την πάγια εθνική γραμμή, ότι η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται, συμφωνώντας με τον Αλέξη Τσίπρα ότι «η προσπάθεια επίλυσης δεν θα τερματιστεί εδώ». Ωστόσο άφησε αιχμές για «συμπεριφορές ρηχού εντυπωσιασμού, επιπόλαιης αυτοπροβολής και μικροκομματικής εκμετάλλευσης εθνικών ευαισθησιών», χωρίς να κατονομάσει τους υπουργούς και τα στελέχη της κυβέρνησης στους οποίους αναφέρεται.