Ανακατάληψη της πόλης από τον ιρακινό στρατό, με το Ισλαμικό Κράτος να παθαίνει πανωλεθρία
Από την
Ελενα Στάθου – Ελευθερόγλου
Επειτα από τρία χρόνια αιματοχυσίας η ιρακινή κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες την απελευθέρωση της Μοσούλης από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας Χαϊντέρ αλ Αμπάντι μετέβη στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ για να γιορτάσει μαζί με τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων τη νίκη κατά των τζιχαντιστών.
Οπως ανέφερε η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του, «ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και πρωθυπουργός Χαϊντέρ αλ Αμπάντι έφτασε στην απελευθερωμένη πόλη της Μοσούλης και συνεχάρη τους ηρωικούς μαχητές αλλά και τους πολίτες του Ιράκ για τη μεγάλη νίκη».
Τον Ιούνιο του 2014 η Μοσούλη έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών, οι οποίοι την ανακήρυξαν ντε φάκτο πρωτεύουσα του «χαλιφάτου» τους στην περιοχή του Ιράκ. Επί τρία χρόνια, 2.500.000 κάτοικοι της πόλης βίωσαν τον απόλυτο τρόμο, καθώς οι τζιχαντιστές σχεδόν σε καθημερινή βάση προχωρούσαν σε βασανιστήρια, φυλακίσεις, ακόμα και δημόσιους αποκεφαλισμούς όλων όσων έκριναν ότι ήταν εχθροί του Ισλαμικού Κράτους.
Τον περασμένο Οκτώβριο ο πρωθυπουργός Αμπάντι ανακοίνωσε την έναρξη των επιχειρήσεων για την ανακατάληψη της πόλης, η οποία ολοκληρώθηκε χθες, ενώ το τελευταίο διάστημα οι τζιχαντιστές είχαν περιοριστεί στην Παλιά Πόλη της Μοσούλης, έχοντας περικυκλωθεί από τις δυνάμεις του ιρακινού στρατού. Χθες, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, άνδρες των ειδικών δυνάμεων καταδίωξαν όσους τζιχαντιστές παρέμεναν στην Παλιά Πόλη, οι οποίοι προκειμένου να σωθούν πήδηξαν στον ποταμό Τίγρη! Παράλληλα, άλλοι Ιρακινοί στρατιώτες ύψωναν και πάλι τη σημαία του Ιράκ στη Μοσούλη. Ωστόσο, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι μία συνοικία της πόλης εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.
Με την πτώση της Μοσούλης το Ισλαμικό Κράτος χάνει τη μία από τις δύο ντε φάκτο πρωτεύουσές του.
Η άλλη είναι η Ράκα της Συρίας, όπου -και εκεί- οι συμμαχικές δυνάμεις, υπό την ηγεσία των Αμερικανών, έχουν αρχίσει την επιχείρηση ανακατάληψής της. Η Ράκα αποτελούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα διοικητικό και επιχειρησιακό κέντρο των τζιχαντιστών. Εκεί μάλιστα οργανώνονταν οι περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους σε ολόκληρο τον κόσμο.