Το ρεσιτάλ αδιαλλαξίας του Τσαβούσογλου για τα κατοχικά στρατεύματα οδήγησε τον γ.γ. του ΟΗΕ να κλείσει κάθε συζήτηση
Ούτε στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας κατέστη δυνατή η συμφωνία εντός πλαισίου λύσης του Κυπριακού. Το «ναυάγιο», που έμοιαζε προδιαγεγραμμένο από το ξεκίνημα της διάσκεψης εξαιτίας της αδιαλλαξίας και της παρελκυστικής τακτικής της Τουρκίας, ήρθε να επιβεβαιωθεί χθες τα ξημερώματα. Το ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και πλέον έχει σημασία να δούμε τι θα γράψει στην έκθεση που θα υποβάλει τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει την Ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη για το τι συνέβη στην Ελβετία, ενώ αποτίμηση της κατάστασης θα γίνει και στη Λευκωσία. Ο Νίκος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον Ελληνα πρωθυπουργό για τη συνεργασία που είχαν. Ο δε ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Εσπεν Μπάρθ Αϊντε, ο οποίος έπαιξε πολύ ύπουλο ρόλο σε βάρος της ελληνοκυπριακής πλευράς, θα ενημερώσει στις 19 Ιουλίου το Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς στις 24 του μήνα θα πρέπει να εγκριθεί ψήφισμα ανανέωσης της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο.
Οσον αφορά το «ναυάγιο» της διάσκεψης, την πλήρη ευθύνη έχει η Τουρκία, η οποία επέμεινε εξαρχής και δεν έκανε βήμα πίσω στη διατήρηση των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων, αλλά και στην παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων. Στο δείπνο της Πέμπτης, ενώ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που δήλωνε επισήμως -και παρουσία του κ. Γκουτέρες- ετοιμότητα για λύση και διαλλακτικότητα, έπραξε για ακόμα μία φορά το ακριβώς αντίθετο: Προκάλεσε ένταση, έδειξε αδιαλλαξία και επιτέθηκε κατά της ελληνοκυπριακής πλευράς.
«Ξεκάθαρα»
Ο Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να διατυπώσει ξεκάθαρα την πρότασή του, με τον κ. Τσαβούσογλου να λέει ότι θέλει «ικανοποίηση» στα τέσσερα κεφαλαία (των δικοινοτικών συνομιλιών). Στις 2 τα ξημερώματα της Παρασκευής μεσολάβησε διάλειμμα και ο Κύπριος Πρόεδρος επικοινώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα. Μετά το διάλειμμα, η κυπριακή πλευρά ζήτησε μετ’ επιτάσεως από τον Μ. Τσαβούσογλου να υποβάλει η Αγκυρα γραπτώς την τελική πρότασή της – κάτι που απέφυγε να κάνει για ακόμα μία φορά.
Μετά την εξέλιξη αυτήν, ο Α. Γκουτέρες παρενέβη και δήλωσε ότι θα συντάξει ο ίδιος το κείμενο, δεδομένου ότι έχει τη συνολική εικόνα των προτάσεων που έχουν γίνει. Οταν ο γ.γ. του ΟΗΕ μίλησε για «κατάργηση» εγγυήσεων – παρεμβατικών δικαιωμάτων, ο Ν. Κοτζιάς πρόσθεσε την παρατήρηση «άμεση» («immediately»), η οποία και έγινε αποδεκτή από τον Α. Γκουτέρες.
Σ’ αυτό αντέδρασε ο Μ. Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την τουρκική πρόταση και πως η Αγκυρα επιμένει στη διατήρηση των εγγυήσεων για 15 χρόνια και στη συνέχεια στην επανεξέτασή τους, ενώ δεν πρόκειται να επιστρέψει ολόκληρη τη Μόρφου. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έκλεισε τη συζήτηση διαπιστώνοντας το αδιέξοδο.
Αυστηρό μήνυμα Α/ΓΕΑ: Κινδυνεύουν να καούν όσοι παίζουν με τα σπίρτα
Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, που αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματά μας στο Αιγαίο, έστειλε από τη Λήμνο, στην οποία προσγειώθηκε με μαχητικό αεροσκάφος F-16, o αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου.
Μιλώντας στο προσωπικό της αεροπορικής βάσης ο κ. Χριστοδούλου και απευθυνόμενος προς την Τουρκία σημείωσε πως «κάποιοι θα ήθελαν να σβήσουν με μία γομολάστιχα τη Λήμνο» και πρόσθεσε, καθιστώντας ακόμη πιο σαφές το μήνυμά του, ότι «όσοι παίζουν με τα σπίρτα θα πρέπει να ξέρουν ότι κινδυνεύουν να καούν».
Ο αρχηγός ΓΕΑ εννοούσε ξεκάθαρα τις παραβάσεις του FIR Αθηνών και τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου που κάνουν οι Τούρκοι πιλότοι στο Αιγαίο, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις προκαλούν και σκληρές αερομαχίες με τα ελληνικά μαχητικά, γνωρίζοντας όμως πως θα φύγουν με την… ουρά στα σκέλια.
Η παρουσία του αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας στη Λήμνο, ωστόσο, κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. Είχε και συμβολικό χαρακτήρα, αφού η Αγκυρα θέτει θέμα αποστρατιωτικοποίησης του ελληνικού νησιού και συνεχώς προβάλλει το επιχείρημα αυτό, προκειμένου να μπλοκάρει την ένταξη της Λήμνου σε νατοϊκές ασκήσεις. Ο κ. Χριστοδούλου έδειξε πως η Πολεμική Αεροπορία και οι Ενοπλες Δυνάμεις προασπίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα σε όλο το μήκος και πλάτος του FIR Αθηνών και απορρίπτουν τις αξιώσεις της Τουρκίας. Η επίσκεψη του Α/ΓΕΑ στη Λήμνο θα προβληθεί και από την εκπομπή του υπουργείου Εθνικής Αμυνας «Με αρετή και τόλμη».
Οι Ολλανδοί κήρυξαν «ανεπιθύμητο» τον αντιπρόεδρο του «σουλτάνου»
Συνέχεια στην ένταση που υπήρξε ανάμεσα σε Ολλανδία και Τουρκία κατά το διάστημα πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στη χώρα της τουλίπας τον Μάρτιο έρχεται να δώσει απόφαση του ολλανδικού υπουργικού συμβουλίου. Μια απόφαση που μόνο αυθαίρετη δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, καθώς η Aγκυρα συνεχίζει να προκαλεί τους Ευρωπαίους σε όλα τα επίπεδα.
Ο νέος γύρος της αντιπαράθεσης χωρών της Ευρώπης λοιπόν με την Τουρκία ανοίγει τώρα, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Συγκεκριμένα, το υπουργικό συμβούλιο της Ολλανδίας ανακοίνωσε ότι ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Τουγρούλ Τουρκές δεν είναι ευπρόσδεκτος στη χώρα σε περίπτωση που αποφάσιζε να μεταβεί εκεί στο πλαίσιο εκδηλώσεων μνήμης για τα θύματα του πραξικοπήματος.
Υπενθυμίζεται ότι τόσο η Ολλανδία όσο βέβαια και η Γερμανία είχαν τηρήσει ιδιαίτερα αυστηρή στάση έναντι της Τουρκίας και των υπουργών της την περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας για το δημοψήφισμα, απαγορεύοντας σε πολλούς από αυτούς να συμμετάσχουν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις υπέρ του «Ναι» σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Αυτό επιθυμούσε η Aγκυρα και συνεχίζει να επιδιώκει ακόμη και τώρα, προκειμένου ο «σουλτάνος» να ενισχύσει τη βάση των οπαδών του στο εξωτερικό, εις βάρος των Τούρκων αντιφρονούντων που -κατά τον Ερντογάν- πρόσκεινται στον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.