13.000.000 € από το Ιδρυμα «Στ. Νιάρχος» για την προσθήκη τρίτου ορόφου αλλά και τη συνολική ανακαίνιση του κτιρίου
Από τη
Γιώτα Βαζούρα
Eνεση» 13.000.000 ευρώ στην Εθνική Πινακοθήκη από το Iδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»! Τη δωρεά του παραπάνω ποσού, με στόχο την αποπεράτωση του κτιρίου Β αλλά και την ολοκλήρωση της πλήρους ανακαίνισης που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στο πολιτιστικό ίδρυμα, ανακοίνωσε χθες το ίδρυμα, βάζοντας έτσι σε νέα τροχιά το πολύπαθο έργο επέκτασης και εκσυγχρονισμού της Πινακοθήκης.
Η δωρεά αυτή θα καλύψει την προσθήκη του 3ου ορόφου στο εν λόγω κτίριο, που θα ονομαστεί «Πτέρυγα “Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος”» της Πινακοθήκης. Σε αυτό θα στεγαστούν, εκτός από τις μόνιμες συλλογές, οι διοικητικές υπηρεσίες, τα εργαστήρια συντήρησης, η βιβλιοθήκη, καθώς και ένα εστιατόριο στον τρίτο όροφο, με πανοραμική θέα. Ακόμη, με τα χρήματα αυτά θα καλυφθούν και οι εργασίες για την ολοκλήρωση όλων των ορόφων, την κατασκευή κεκλιμένων επιπέδων κυκλοφορίας στην πρόσοψη του κτιρίου Β, καθώς και για την κατασκευή υαλοπετάσματος σε όλη την πρόσοψη, ώστε οι επισκέπτες που θα επιλέγουν την άνοδο από τις ράμπες να απολαμβάνουν τη θέα προς την πόλη.
Τέλος, θα καλυφθεί και το κόστος δημιουργίας όλων των ανελκυστήρων του κτιρίου Β, καθώς και του σπειροειδούς γυάλινου περιβλήματος στο κλιμακοστάσιο του κτιρίου Γ.
Οπως επεσήμανε και κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, η οποία χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα «ιστορική», το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2019.
Σε ποια φάση βρίσκονται, όμως, τώρα οι εργασίες στο κτίριο της Βασιλέως Κωνσταντίνου;
Κατά τη γενική διευθύντρια Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Εργων Ευγενία Γατοπούλου, το κτίριο Α είναι σχεδόν έτοιμο, ενώ στο κτίριο Β θα αξιοποιηθεί η δωρεά. Στο κτίριο Γ, το οποίο είναι στην ουσία υπόγειο, δεν έχουν γίνει πολλά, αφού οι εργασίες δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν. Να θυμίσουμε ότι το μεγαλεπήβολο έργο καθυστέρησε σημαντικά, μια και δεν είχε προβλεφθεί το ύψος του υδροφόρου ορίζοντα, γι’ αυτό και έγιναν συμπληρωματικές μελέτες.
«Ηταν ένα δύσκολο έργο» επεσήμανε η ίδια. «Χάσαμε πολλές φορές τον ύπνο μας με όσα συνέβαιναν στην Πινακοθήκη».
Το πολιτιστικό ίδρυμα, του οποίου τα λειτουργικά έξοδα υπολογίζονται περίπου στα 2.100.000 ευρώ, θα ανοίξει με μια μεγάλη έκθεση για το Λούβρο, για την οποία αναζητούνται χορηγοί. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου επέκτασης (από ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους) είναι 26.000.000 ευρώ, από τα οποία έχουν εκταμιευθεί τα 15.500.000 ευρώ. Η Περιφέρεια στήριξε και αυτή τον πολιτιστικό οργανισμό με το ποσό των 4.600.000 ευρώ για τη μουσειογραφική μελέτη.
Ανδρέας Δρακόπουλος «Εχω ένα παράπονο. Σαπίζει το ΕΜΣΤ!»
Για τα 20 χρόνια αγαστής συνεργασίας με την Πινακοθήκη -μια και δωρεές προς το μουσείο έχουν γίνει ξανά το 2000, αλλά και το 2004- μίλησε ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» Ανδρέας Δρακόπουλος (φωτό), ο οποίος δεν παρέλειψε να εκφράσει και την πικρία του για το ημιτελές Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
«Εχω ένα μικρό παράπονο ως πολίτης και αφορά το ΕΜΣΤ, το οποίο παραμένει ακόμη κλειστό. Αν δεν “τρέξει” κάτι σωστά, θα σαπίσει. Πρέπει κάτι να γίνει. Εμείς είχαμε κάνει μια δωρεά 3.000.000 ευρώ, την οποία όμως αναγκαστήκαμε να πάρουμε πίσω, διότι τίποτα δεν πήγαινε σωστά. Αν δούμε ότι προχωρά, η δωρεά θα ενεργοποιηθεί ξανά» συνέχισε, τονίζοντας ότι το ίδρυμα βρίσκεται σε συνεννοήσεις και με το υπουργείο Πολιτισμού για τη δημιουργία ενός μουσείου για τους περίφημους «Δεσμώτες του Φαλήρου».
Σύμφωνα με τη Λυδία Κονιόρδου, η οποία ήταν παρούσα στη συνέντευξη, έχει συσταθεί ήδη ο οργανισμός του μουσείου, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει και η διαδικασία πρόσληψης προσωπικού. Στόχος είναι, στα τέλη του 2018 με αρχές του 2019, το ΕΜΣΤ να ανοίξει ολοκληρωμένο και με όλα τα έργα τοποθετημένα στις προθήκες του.