Ο Ευκλείδης έχει νεύρα και δια φωνίες (;) με Τσίπρα

Συνέχισε την κόντρα με Μητσοτάκη και Βούτση. Κλήθηκε δύο φορές στο  Μαξίμου (για συστάσεις;)

Διάσταση απόψεων ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με τη στρατηγική της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος φαίνεται πως είναι η αιτία πίσω από τον έκδηλο εκνευρισμό του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που έγινε ιδιαιτέρως αισθητός προχθές στη Βουλή, στην κόντρα του με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το προχθεσινό περιστατικό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάλεσε δύο φορές τον υπουργό Οικονομικών στο γραφείο του στη Βουλή, κάτι που δείχνει ότι κάτι τρέχει με τον κ. Τσακαλώτο. Ο κ. Βούτσης δεν είχε επιτρέψει στον υπουργό να απαντήσει στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Χθες ο κ. Τσακαλώτος έδωσε συνέχεια μέσω γραπτής απάντησης προς τον κ. Μητσοτάκη, ενώ την κόντρα συνέχισε και ο κ. Βούτσης, λέγοντας ότι ο υπουργός Οικονομικών έπρεπε να είχε στείλει νωρίτερα την επιστολή προς τους θεσμούς για τις εκκρεμότητες της αξιολόγησης. Ολα ξεκίνησαν από την παραδοχή του κ. Τσακαλώτου στην εν λόγω επιστολή ότι η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει μόλις το 1/3 των δεσμεύσεών της. Αυτό φέρεται ότι ενόχλησε το Μέγαρο Μαξίμου, που επιρρίπτει την ευθύνη για την καθυστέρηση της αξιολόγησης αποκλ ειστικά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Η ομολογία Τσακαλώτου έδωσε λαβή στον κ. Μητσοτάκη να επιτεθεί στην κυβέρνηση.

Ποσοστά

Στη χθεσινή δήλωσή του ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε: «Πάνω από το 1/3 της συμφωνίας είναι απολύτως ολοκληρωμένο. Ενα δεύτερο 1/3, ίσως λίγο παραπάνω, είναι απόλυτα συμφωνημένο με τους θεσμούς και είμαστε στη διαδικασία υλοποίησης με νόμους, υπουργικές αποφάσεις, εγκυκλίους κ.λπ. Το τελευταίο κομμάτι είναι σε πολιτική διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και είναι λογικό να μην έχει συμφωνηθεί, πόσο μάλλον να έχει νομοθετηθεί». Επιπλέον, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι δεν καταλαβαίνει τη δυναμική της διαπραγμάτευσης και δεν λέει «σε ποια θέματα πρέπει να συμβιβαστούμε για να κλείσει η 2η αξιολόγηση». Πρόσθεσε δε πως «είναι λογικό η κυβέρνηση να μην ανοίγει τα χαρτιά της μέχρι να κάνει το ίδιο και η άλλη πλευρά».

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε επίσης ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. «αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι συντάσσεται στην εθνική γραμμή που υποστηρίζει ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε παράλογες απαιτήσεις από το ΔΝΤ».

Διαψεύδει τις φήμες ο Δ. Τζανακόπουλος

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις της έντονης φημολογίας ότι υπάρχει πρόβλημα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο προσπάθησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, διαψεύδοντας τα περί διάστασης απόψεων του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών. «Οι σχέσεις του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών είναι εξαιρετικές. Υπάρχει στενότατη συνεργασία και πολιτική και ιδεολογική συναντίληψη για τον χειρισμό όλων των ζητημάτων» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η τωρινή φημολογία έρχεται ως συνέχεια παλαιότερων που εμφανίζουν τον Τσακαλώτο συχνά να δυσφορεί με τις τρελές απαιτήσεις των δανειστών, σε τέτοιο βαθμό ώστε κατά καιρούς να σκέπτεται να παρατήσει τη θέση του. Ο κ. Τζανακόπουλος διαβεβαίωσε πάντως ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι πολιτικά και κοινωνικά δυνατόν για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

«Economist»: «Πρόωρες» στην Ελλάδα για τρεις λόγους

Για τρεις διαφορετικούς λόγους βλέπει ο «Economist» πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα! Συγκεκριμένα, ως πρώτος λόγος αναφέρεται η αδυναμία της κυβέρνησης να περάσει τα μέτρα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, μια και «είναι σχεδόν αδύνατο να συμβεί κάτι τέτοιο», καθώς από τη μια υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις από τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί, ενώ και η κοινωνία βρίσκεται στα όριά της. Ως δεύτερος λόγος σημειώνεται από τον «Economist» το ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν μπορούν να μαλακώσουν εκ των πραγμάτων τη στάση τους, αφού διανύουμε χρονιά εκλογικών αναμετρήσεων σε Γερμανία και Γαλλία, ενώ ρόλο παίζουν και οι πιέσεις που ασκούν στις συστημικές πολιτικές δυνάμεις οι ευρωσκεπτικιστές, οι οποίοι ενισχύονται. Τρίτος λόγος είναι η μακροχρόνια διαφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και των δανειστών σχετικά με το ελληνικό χρέος.

Απειλεί με αποχώρηση τώρα ο Κυρίτσης

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης, που έλεγε ότι ψήφισε δήθεν με «βαριά καρδιά» το τρίτο Μνημόνιο, αισθανόμενος, κατά δήλωσή του στα social media, τέτοια ντροπή όσο όταν… τα έκανε πάνω του μικρός, απειλεί και τώρα να πάρει το καπελάκι του και να φύγει, αν η κυβέρνηση φέρει νέα αντιλαϊκά μέτρα μη συμφωνηθέντα από την κομματική βάση.
«Στο κόμμα παίρνουμε συλλογικές αποφάσεις. Αν κάτι δεν μου αρέσει, παίρνω το καπελάκι μου και φεύγω, αλλά ως τώρα κανείς δεν μου έχει φέρει νομοσχέδιο για το αφορολόγητο» είπε.

Διάλυση της Ε.Ε.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης υποστηρίζοντας ότι πρέπει να υπάρχει έτοιμο σχέδιο από την Τράπεζα της Ελλάδος, επικαλούμενος και τις δηλώσεις του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ενωση ότι το ευρώ θα μπορούσε να καταρρεύσει εντός των επόμενων 18 μηνών.
«Θα πρέπει να υπάρχει σχέδιo. Θέλω να ελπίζω ότι η ΤτΕ έχει σχέδιο, θα ήταν ασύγγνωστη αμέλεια αν δεν έχει. Πρέπει να εξετάζουμε όλα τα σενάρια για το τι πρόκειται να γίνει στην Ευρώπη» σημείωσε ο κ. Κυρίτσης.

Μυστικό ραντεβού Σόιμπλε με Τόμσεν!

Ραντεβού στα κρυφά για να καθορίσουν την τύχη της Ελλάδας είχαν, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες στο Βερολίνο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Πολ Τόμσεν. Η συνάντηση έγινε σε μια κρίσιμη φάση, καθώς τη Δευτέρα συνεδριάζει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για το ελληνικό ζήτημα, ενώ την Πέμπτη συνεδριάζουν οι τεχνοκράτες της ευρωζώνης (Euro Working Group).

Αρχικά χθες υπήρξαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στη συνάντηση προσκλήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά αρνήθηκε να παρευρεθεί.

Ισχυρισμοί

Ωστόσο, στη συνέχεια τόσο η γερμανική όσο και η ελληνική πλευρά διέψευσαν τις πληροφορίες αυτές. «Ποιος σας είπε ότι αρνήθηκα να δω Σόιμπλε και Τόμσεν; Δεν υπάρχει ούτε ίχνος αλήθειας σε αυτό. Δεν ξέρω γιατί θα έπρεπε να έχω πρόσκληση» είπε ο κ. Τσακαλώτος σε συνεργάτες του. «Δεν υπάρχει σήμερα συνάντηση με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών. Ούτε είχε προγραμματιστεί κάτι τέτοιο» ανέφερε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, κύκλοι του οποίου επιβεβαίωσαν όμως το τετ α τετ του Β. Σόιμπλε «με εκπρόσωπο του ΔΝΤ, στο πλαίσιο των καθιερωμένων επαφών των δύο πλευρών». Χθες ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ δήλωσε στην Αθήνα ότι «ουδέποτε τέθηκε ούτε πρόκειται να τεθεί το ενδεχόμενο Grexit».

Στο μεταξύ, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσε ότι πραγματοποιήθηκε προχθές τηλεδιάσκεψη, στην οποία προτάθηκαν μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 6.000 ευρώ και πώληση του 17% της ΔΕΗ.

Μ. Ροζάκος

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα