Πολλά ερωτήματα για την αλλαγή στάσης του κυβερνώντος κόμματος, που τώρα θεωρεί έκτρωμα τον νόμο που είχε ψηφίσει το 2016!
Πρώτα ψήφισαν τον νόμο που απαγορεύει τη συμμετοχή βουλευτών (και άλλων κρατικών λειτουργών) σε offshore εταιρίες, τώρα τον θεωρούν «νόμο-έκτρωμα»! Τι κρύβεται άραγε πίσω από τη νέα κωλοτούμπα; Την ημέρα της δημοσιοποίησης των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και η πρόεδρος της Επιτροπής Πόθεν Εσχες Τασία Χριστοδουλοπούλου αναφέρθηκαν σε έναν νόμο που πρέπει να καταργηθεί!
Πρόκειται για το άρθρο 178 του πολυνομοσχεδίου (ψηφίστηκε στις 22/05/2016) με τίτλο «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων».
Προαναγγελία
Η Τασία Χριστοδουλοπούλου και ο Νίκος Βούτσης τόνισαν ότι πρόκειται για έναν «πολύ αυστηρό νόμο που θα αλλάξει αν υπάρξει διακομματική πρωτοβουλία». Μάλιστα ο Ν. Βούτσης υπερασπίστηκε τον για λίγες ημέρες υπουργό Ναυτιλίας (εφοπλιστή) Γιώργο Βερνίκο, ο οποίος υποχρεώθηκε να παραιτηθεί του βουλευτικού αξιώματός γι’ αυτόν τον λόγο. Φυσικά «ξέχασε» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε τότε τη σημαία της «επανάστασης»!
Τα ερωτήματα είναι πολλά. Τι μεσολάβησε σε τόσο μικρό διάστημα; Ποιος πρέπει να «καλυφθεί» άραγε; Υπάρχει μήπως καμία σύνδεση με την offshore που απέκτησε μετοχές της «Αυγής»; Η υπόθεση άρχισε το 2003 με τον ν. 3213/2003/άρθρο 7.2, που απαγόρευε συμμετοχή μελών κυβέρνησης, υφυπουργών, βουλευτών, γενικών-ειδικών γραμματέων υπουργείων και προσώπων ορισμένων άλλων κατηγοριών σε εξωχώριες εταιρίες. Η συμμετοχή συνιστούσε ποινικό αδίκημα με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και με επιβολή χρηματικής ποινής.
Επτά χρόνια αργότερα ο ν. 3849/2010 τροποποιεί τον προηγούμενο σε μεγάλη έκταση, απαγορεύοντας συμμετοχή πολιτικών σε κάθε είδους εταιρία της αλλοδαπής, προσδιορίζοντας και τα πρόστιμα από 10.000 έως 500.000 ευρώ. Το 2016 το πολυνομοσχέδιο «βελτίωσε» ακόμα περισσότερο την κατάσταση, με λίστες χωρών στις οποίες απαγορεύεται πολιτικοί να έχουν offshore (32 χώρες «μη συνεργάσιμες» και 39 χώρες «προνομιακής φορολογίας», ανάμεσά τους τα Σκόπια και η Κύπρος)!
Τώρα ο νόμος χαρακτηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ «έκτρωμα», επειδή υποχρεώνει βουλευτές «να αποποιούνται τις περιουσίες τους», όπως είπε η Τασία Χριστοδουλοπούλου. Και η διαφάνεια; Προφανώς αυτή αποποιείται πιο εύκολα…