125.000 εργάζονται με λιγότερα από 100€ το μήνα!

Ενας στους δύο απασχολείται με ευέλικτο ωράριο, ενώ χιλιάδες αλλάζουν τις συμβάσεις σε part-time για να μην απολυθούν

Εργασιακό Μεσαίωνα βιώνουν οι Ελληνες εργαζόμενοι, καθώς πάνω από 125.000 αμείβονται με μισθούς πείνας έως 100 ευρώ, ένας στους δύο εργάζεται με ευέλικτο ωράριο, ενώ χιλιάδες εξαναγκάζονται σε αλλαγή της σύμβασής τους σε part-time, προκειμένου να παραμείνουν στη δουλειά τους.

Τη δραματική κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στη χώρα μας περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα η ίδια η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, στο πλαίσιο εκδήλωσης στο Βερολίνο που διοργάνωσε το Ιδρυμα «Ρόζα Λούξεμπουργκ».

Πιο συγκεκριμένα, οι αρνητικές παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας τα χρόνια της κρίσης δημιούργησαν τις εξής παρενέργειες:

1. Περισσότεροι από 125.000 εργαζόμενοι στην Ελλάδα αμείβονται με λιγότερα από 100 ευρώ τον μήνα, ενώ ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 22% και κατά 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών. Οι μειώσεις στους κατώτατους μισθούς δεν βοήθησαν στην επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, αντιθέτως αύξησαν τα ποσοστά της ανεργίας από 7% το 2009 στο 27,9% το 2013, και η ανεργία των νέων διαμορφώνεται περίπου στο 50% το 2016.

2. Πάνω από το 50% των προσλήψεων το 2015 αφορούν ευέλικτες μορφές απασχόλησης, με αποτέλεσμα να αυξηθεί δραματικά ο αριθμός αυτών που ονομάζουμε «φτωχοποιημένοι εργαζόμενοι», ενώ επίσης αυξήθηκε κατά πολύ και η αδήλωτη εργασία. Συγκεκριμένα, το 54,2% των νέων προσλήψεων το δεκάμηνο του 2016 αφορούσε προσλήψεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης.

3. Επέκταση της μερικής απασχόλησης, η οποία, σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος μπορεί να απορροφά ποσοστό της ανεργίας, αλλά, αν παγιωθεί ως τάση, θα αποτελέσει μηχανισμό ανάσχεσης της ανάπτυξης της οικονομίας. Το μεγαλύτερο μέρος της μερικής απασχόλησης στην Ελλάδα τα τελευταία έτη χαρακτηρίζεται ακούσια (involuntary), καθώς η πλειονότητα των εργαζομένων απασχολείται μερικώς, λόγω αδυναμίας εύρεσης πλήρους απασχόλησης. Επιπλέον, οι εργοδότες μετατρέπουν συμβόλαια πλήρους απασχόλησης σε συμβόλαια μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, προκειμένου να περιορίσουν το κόστος εργασίας. Συγκεκριμένα, από 1,9% κατά μέσο όρο την περίοδο 2002-2009, το ποσοστό της μερικής απασχόλησης ανήλθε σε 5,8% το πρώτο εξάμηνο του 2016, δηλαδή το ποσοστό των part-time εργαζομένων τριπλασιάστηκε.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα