Ενας γολγοθάς 23 ετών για 150 ευρώ!

Η δικαστική περιπέτεια της κόρης του δικηγόρου  Μπάκα, που δολοφονήθηκε την πρωταπριλιά του 1993

Ρεπορτάζ
Βάσω Παλαιού

H Ελένη Μπάκα σε ηλικία εννέα ετών, το 1993, βίωσε τη σκληρή πλευρά της ζωής, όταν ο πατέρας της, ο δικηγόρος Χρήστος Μπάκας, δολοφονήθηκε μέσα στην αίθουσα του Στρατοδικείου στο Ρουφ. Από τότε έως σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με το σκληρό πρόσωπο της Δικαιοσύνης και της Πολιτείας, παλεύοντας να λάβει τα χρήματα που δικαιούται ως διατροφή.

Το τελευταίο επεισόδιο σε αυτό το δικαστικό θρίλερ που μετρά 23 ολόκληρα χρόνια παίχτηκε πριν από λίγο καιρό, όταν η Ελένη Μπάκα κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, διεκδικώντας αποζημίωση 15.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστη από τη μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση της υπόθεσής της. Μόνο το Συμβούλιο της Επικρατείας χρειάστηκε 10 χρόνια (!) παρά εννέα ημέρες για να εκδώσει απόφαση. Μάλιστα, το Ελληνικό Δημόσιο, δείχνοντας για ακόμη μια φορά το σκληρό πρόσωπό του, εκμεταλλευόμενο τη δικαστική εκκρεμότητα, δεν κατέβαλε τα ποσά της διατροφής που της είχαν επιδικαστεί! Και ο λόγος για… 150 ευρώ μηνιαίως!

Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε την 1η Απριλίου 1993 στην αίθουσα του Στρατοδικείου στο Ρουφ. Στο εδώλιο καθόταν ο υποσμηναγός Δημήτρης Κουρούπης, ο οποίος, μεθυσμένος, με συνοδηγό τον κουνιάδο του Φώτη Σακελλαράκη, αφαίρεσε τη ζωή πέντε νέων ανθρώπων. Ενώ είχε αρχίσει η δίκη, ο Θανάσης Ντρούζος, πατέρας ενός από τα θύματα, έβγαλε ένα πιστόλι, κράτησε ομήρους και μετά, όταν αντιλήφθηκε την Αστυνομία, άρχισε να πυροβολεί. Οι δύο δικηγόροι έπεσαν νεκροί, ο Φώτης Σακελλαράκης και τρεις στρατοδίκες τραυματίστηκαν, ενώ ο Ντρούζος αυτοκτόνησε.

Η Ελένη Μπάκα προσέφυγε στα δικαστήρια, τα οποία έκριναν πως για το περιστατικό είχαν ευθύνη τόσο η Ελληνική Αστυνομία όσο και ο επίτροπος του Στρατοδικείου, που δεν είχαν λάβει τα αναγκαία μέτρα, και πλέον της συντάξεως των 32 ευρώ μηνιαίως που της χορηγήθηκε της επιδικάστηκε και διατροφή έως την ενηλικίωσή της. Το 2002 προσέφυγε εκ νέου στη Δικαιοσύνη ζητώντας το Δημόσιο να της παρέχει διατροφή έως τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας της, αλλά και μετέπειτα, εφόσον συνεχίσει με μεταπτυχιακές σπουδές.

Το Διοικητικό Εφετείο, σε συνδυασμό με τη σύνταξη που ελάμβανε από το Δημόσιο, της επιδίκασε το ποσό των 150 ευρώ μηνιαίως. Το 2006 η κοπέλα προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας την αναίρεση της απόφασης ως προς το ύψος του ποσού. Τελικά, φέτος το ΣτΕ ανέπεμψε την υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο για να απαντήσει εάν η διατροφή θα είναι 150 ή 187 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα