Το… τζακ ποτ κέρδισαν τα μέλη του ΕΣΡ, αφού οι αποδοχές που προβλέπονται είναι αρκετά υψηλές για τις μνημονιακές εποχές. Ειδικά για τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της ανεξάρτητης Αρχής προσεγγίζουν τον μισθό του εν ενεργεία βουλευτή, ενώ προβλέπονται οδοιπορικά, όπως και ημερήσια αποζημίωση για όσους προέρχονται από εκτός νομού Αττικής περιοχές.
Ο μηνιαίος μισθός του προέδρου του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, όπως καθορίστηκε από την τελευταία υπουργική απόφαση, αγγίζει τα 5.500 ευρώ (μεικτές αποδοχές) και του αντιπροέδρου τα 4.500 ευρώ. Οι αποδοχές για τα υπόλοιπα επτά μέλη του ΕΣΡ έχουν προσδιοριστεί στο ποσό των 1.500 ευρώ. Επιπλέον, και για τα εννέα στελέχη προβλέπεται ειδική κατ’ αποκοπή μηνιαία αποζημίωση 1.000 ευρώ για την κάλυψη πραγματικών δαπανών, στις οποίες υποβάλλονται λόγω της φύσης του λειτουργήματος.
Στα μέλη του ΕΣΡ που κατοικούν εκτός Αττικής καταβάλλονται επίσης για τη συμμετοχή τους στις εργασίες της ανεξάρτητης Αρχής οδοιπορικά ή ημερήσια αποζημίωση ίση με αυτήν που προβλέπεται για τους δημοσίους υπαλλήλους. Ολες οι μισθολογικές δαπάνες επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και όχι τον Προϋπολογισμό του κράτους, και το συνολικό ποσό τους αγγίζει τα 210.000 ευρώ ανά έτος.
Αναμφίβολα πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ποσό και για μισθούς-πρόκληση σε περίοδο Μνημονίων, με την ανεργία να έχει χτυπήσει «κόκκινο» και τον βασικό μισθό στον ιδιωτικό τομέα να έχει διαμορφωθεί για τους έχοντες λιγότερα από 25 χρόνια υπηρεσίας στα 511 ευρώ. Πόσο μάλλον όταν το έργο του ΕΣΡ δεν επιβάλλει αυξημένο φόρτο εργασίας για τα μέλη του.
Εκτός, βέβαια, κι αν η κυβέρνηση αναπροσαρμόσει τις αποδοχές των μελών του ΕΣΡ με νέα υπουργική απόφαση, σε αντικατάσταση αυτής που ισχύει ήδη, και τις καθορίσει βάσει των νέων οικονομικών συνθηκών που έχουν επιβάλει μειώσεις και στους μισθούς βουλευτών, γενικών γραμματέων και δημόσιων λειτουργών. Αυτό μένει, ωστόσο, να το δούμε το επόμενο διάστημα. Να θυμίσουμε ότι εδώ και μήνες το ΕΣΡ παρέμενε αδρανοποιημένο και χρειάσθηκαν έξι συνεχείς Διασκέψεις Προέδρων της Βουλής προκειμένου, έπειτα και από έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, πολιτικές αντιπαραθέσεις και υποχωρήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, να συγκροτηθεί και να λειτουργήσει εκ νέου.
Νέος πρόεδρος του ΕΣΡ ορίσθηκε ο Αθανάσιος Κουτρουμάνος, αντιπρόεδρος ο Ροδόλφος Μορώνης και μέλη οι Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλης Καραποστόλης, Νίκος Κιάος, Γιώργος Πλειός, Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου και Γιώργος Σαριδάκης.