Την επανασύσταση με νέα νομική μορφή ανακοίνωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Ρεπορτάζ
Δήμητρα Αθανασοπούλου
Π ώς ο δανεισμός μετουσιώθηκε σε όπλο επιβολής; Το εύστοχο ερώτημα αρθρώθηκε από τον Γιώργο Κασιμάτη κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος, υπό τη νέα νομική μορφή της, μετά την απόφαση παύσης της λειτουργίας της πριν από έναν χρόνο. Ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και αντιπρόεδρος της επιτροπής για το χρέος υποστήριξε πως όλα άρχισαν τη δεκαετία ’70-’80, τότε που για κάποιο λόγο «δόθηκαν δάνεια με τόση ευκολία».
Η μοναδική επιτροπή που δημιουργήθηκε πριν από 19 μήνες για να αναδείξει την πολιτική σκοπιμότητα που βρίσκεται πίσω από τις ενέργειες για το ελληνικό χρέος και να εξετάσει τον ρόλο του τραπεζικού συστήματος και της ΕΚΤ, τις ιδιωτικοποιήσεις και το ασφαλιστικό σύστημα, «υπέστη κυνήγι μαγισσών πριν από 12 μήνες», καθώς όχι μόνο αφαιρέθηκαν τα πορίσματά της από τη Βουλή, αλλά κατασχέθηκαν και τα αρχεία της. Αυτό υποστήριξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρώην πρόεδρος της Βουλής και νυν πρόεδρος της επιτροπής, ενώ ανακοίνωνε την επανασύσταση της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος με τη μορφή σωματείου.
Με τη συμμετοχή μελών από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων ο οικονομολόγος και επιστημονικός συντονιστής της Ερικ Τουσέν.
Πολύ σκληρή
«Η αλήθεια είναι πολύ ζωντανή για να θαφτεί και η επιτροπή πολύ σκληρή για να πεθάνει». Τα λόγια της συνοδεύτηκαν από σχόλια επιδοκιμασίας πολιτών, που σκέπασαν ακόμα και τη στεντόρεια φωνή της στην κατάμεστη αίθουσα στην οδό Ακαδημίας 60, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, όπου φιλοξενήθηκε η πολλά υποσχόμενη πρώτη συνεδρίαση. Οι ψίθυροι των ακροατών, που μαρτυρούσαν ελπίδα ανάκατη με απελπισία, συνοψίζονταν στην εξής φράση: «Αυτή εδώ είναι η μοναδική μας λύση»… Ισως γιατί ο επόμενος στόχος της επιτροπής είναι η ενασχόληση με το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους, των χρεωμένων πολιτών που θυματοποιούνται, την ώρα που επωφελούνται οι τράπεζες.
Η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα, αφού έθιξε «την ηχηρή απουσία δημοσιογράφων για ένα θέμα που μας αφορά όλους», ενημέρωσε πως η επιτροπή θα παραστεί ως πολιτική αγωγή στη δίκη για την υπόθεση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Επιπλέον η επιτροπή, η οποία, όπως διασαφηνίστηκε από τους ομιλητές, δεν θα είναι «λογιστικό γραφείο», θα επωμιστεί την οργάνωση ακροάσεων, έτσι ώστε να συγκεντρωθούν στοιχεία σχετικά με το χρέος και τα Μνημόνια.
Οσο για τον κοινό παρανομαστή των ξένων εισηγητών για το «μη βιώσιμο, παράνομο, αθέμιτο και επονείδιστο χρέος»; «Η πραγματικότητα των Ελλήνων μπορεί να γίνει πραγματικότητα κάθε Ευρωπαίου. Θα πρέπει να υπάρξουν κυβερνήσεις που θα έχουν το θάρρος να μην υπακούν τους δανειστές» για να ανατραπούν τα καθεστώτα χρεοκρατίας. Οπως στην Ισλανδία, η οποία παρουσιάζει ανάπτυξη και μόνο 4% ανεργία.