Αποκάλυψη • Αττίλας για 12 χρόνια ακόμα στην Κύπρο

Η Μεγαλόνησος πληρώνει την εμπλοκή της CIA στην απόπειρα πραξικοπήματος

Ρεπορτάζ
Μανώλης Κοττάκης

Την παραμονή του Αττίλα στην Κύπρο για τουλάχιστον 12 χρόνια ακόμη με την ταυτόχρονη δημιουργία δύο νέων στρατιωτικών βάσεων στο νησί (μία για την Τουρκία και μία για την Ελλάδα) προωθούν οι Αμερικανοί κατ’ απαίτηση των Τούρκων!

Οπως πληροφορείται η «δημοκρατία», η ατμόσφαιρα προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία είχε δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της συνάντησης Κοτζιά – Τσαβούσογλου στο οροπέδιο Λασιθίου το καλοκαίρι, προκειμένου να καταργηθούν οι αναχρονιστικές εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα που προέβλεπαν οι Συνθήκες του 1960, τινάχτηκε στον αέρα στη Νέα Υόρκη. Εκεί οι Τούρκοι άλλαξαν γνώμη και, αξιοποιώντας τη συγκυρία, επέβαλαν την άποψή τους στους Αμερικανούς. Οι ΗΠΑ, έχοντας τύψεις για τη μερική συμμετοχή της CIA στο αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν, αποφάσισαν στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων να αλλάξουν στάση και να πάρουν στο παρασκήνιο το μέρος της γείτονος.

Αξιόπιστες διπλωματικές αναφορές που έχουν φτάσει στην Αθήνα αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Ερντογάν διαθέτει αδιάσειστες αποδείξεις «για τη μερική συμμετοχή της CIA» στο εναντίον του πραξικόπημα και γι’ αυτές μίλησε ευθέως στον αντιπρόεδρο Μπάιντεν στην κατά μόνας συνάντηση που είχε μαζί του.
Ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται επίσης ότι έχει εξασφαλίσει ομολογίες από δεκάδες αντικαθεστωτικούς για τον ρόλο του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν στο πραξικόπημα, ο οποίος προοριζόταν από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να αναλάβει τον ρόλο του «δυτικόφιλου Χομεϊνί» στην ευρύτερη περιοχή.
Προκειμένου να μη διαταραχθεί η ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή και προκύψουν ευρύτερα ζητήματα με τις βάσεις του Ινσιρλίκ, ιδιαιτέρως κρίσιμες για τη νατοϊκή ασφάλεια, οι Αμερικανοί αναγκάστηκαν την ύστατη στιγμή να ρίξουν το βάρος τους υπέρ των Τούρκων.

Κάτι που φαίνεται ότι επικυρώθηκε στη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, η οποία, σημειωτέον, έγινε στο ξενοδοχείο όπου διέμενε ο Τούρκος πρόεδρος! Η τουρκική τηλεόραση μετέδωσε, μάλιστα, ότι ο Μπάιντεν «έγινε δεκτός» από τον Ερντογάν! Από τη στιγμή εκείνη και μετά, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Τσαβούσογλου άρχισε να αναζητά τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά -ο οποίος παρίστατο σε δείπνο Κύπριων ομογενών μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη- προκειμένου να τον ενημερώσει για την εξέλιξη, ενώ σε δηλώσεις του άφηνε να εννοηθεί -χωρίς να επεκτείνεται σε λεπτομέρειες- ότι η Κύπρος απειλείται με διχοτόμηση, στην περίπτωση που δεν συμφωνήσει με το σχέδιο παραμονής του Αττίλα.

Το σχέδιο που προωθεί ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Αϊντε προβλέπει την απόσυρση των μισών τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αμέσως μετά την υπογραφή της λύσης και την παραμονή για μία δωδεκαετία των υπόλοιπων Τούρκων στρατιωτών στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Το σχέδιο προβλέπει συγκεκριμένα τη ρύθμιση «6+6 χρόνια» ως μέγιστο χρόνο παραμονής, με τη λογική ότι τα στρατεύματα θα παραμείνουν δύο προεδρικές θητείες, με βάση το Σύνταγμα του νέου κράτους. Ωστόσο, με δεδομένο ότι οι Τουρκοκύπριοι θα διαθέτουν δικαίωμα βέτο για ζητήματα ομοσπονδιακής κυβέρνησης, στην πραγματικότητα αυτό που προτείνεται στην ελληνοκυπριακή πλευρά είναι η επ’ αόριστον παραμονή του Αττίλα στη Μεγαλόνησο.

Σαν… τυράκι στη λύση πλασάρεται από τις ΗΠΑ η δημιουργία δύο νέων στρατιωτικών βάσεων στο νησί, μία για την Ελλάδα και μία για την Τουρκία, με τελικό στόχο την εξαφάνιση κάθε πιθανότητας ρωσικής επιρροής στη Μεγαλόνησο. Με την προοπτική αυτή, της παραμονής του Αττίλα, διαφωνούν ριζικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος προχθές, ευρισκόμενος στη Λευκωσία για την επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας, όχι τυχαία ζήτησε την απόσυρση «ΟΛΩΝ των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής». Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φέρεται ότι δηλώνει σε συνομιλητές του: «Αλλη η εποχή του Σχεδίου Ανάν, που υποστήριξα και έφτασε το 24%, και άλλη η εποχή τώρα, που είμαι Πρόεδρος όλων των Κυπρίων και θέλω να εκφράσω και το υπόλοιπο 76%. Δεν είμαι δεδομένος!»

Ο Κύπριος Πρόεδρος, απολύτως ικανοποιημένος από την έως σήμερα στάση της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά (ο οποίος έθεσε πρώτος το ζήτημα της απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων), έχει προωθήσει στους διαπραγματευτές σχέδιο που προβλέπει την ίδρυση ενός ευρωπαϊκού σώματος ασφαλείας, το οποίο θα αντικαταστήσει τον Αττίλα αλλά και την ΕΛΔΥΚ, θα δρα στα δύο συνιστώντα κράτη και θα αποτελείται από αστυνομικούς ευρωπαϊκών χωρών, ακόμη και τρίτων χωρών, όπως η Αίγυπτος.

Το έγγραφο

Το σχέδιο αυτό, το οποίο αποτυπώνεται σε έγγραφο που έχει δοθεί σε διαπραγματευτή του ΟΗΕ, αναφέρει ρητά «κανείς Τούρκος, κανείς Ελληνας στο νησί», θέση με την οποία δεν διαφωνεί η ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο ο Αναστασιάδης δεν μπορεί με τίποτε να δεχτεί την παραμονή του Αττίλα, γι’ αυτό και κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη έστειλε μήνυμα στις ΗΠΑ να μη χρησιμοποιηθεί το Κυπριακό «για την ικανοποίηση άλλων συμφερόντων» (εννοούσε τη βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας). Στο ίδιο πνεύμα κινείται και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος εξερράγη παρασκηνιακά ακούγοντας την πρόταση για δημιουργία νέων στρατιωτικών βάσεων.

«Και τι είναι η πατρίδα μας; Τυρί έμενταλ για να βουλώνουμε τις τρύπες με στρατιωτικές βάσεις;» φέρεται ειπών σε υψηλούς τόνους. Σύμφωνος με τη διαπραγματευτική τακτική των Κυπρίων είναι και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος, στο παρασκήνιο, είχε προτείνει έναν χαλαρό μηχανισμό εποπτείας, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα καταργηθούν οι εγγυήσεις και θα φύγει από την Κύπρο έως και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος – ιδέα που δεν άρεσε ιδιαίτερα στον αντιπρόεδρο Μπάιντεν.

Ωστόσο, η σκλήρυνση της τακτικής της Τουρκίας, η οποία αρνείται να επιστρέψει έδαφος στην Κύπρο (Αμμόχωστος), αρνείται να καταβάλει αποζημιώσεις στους πρόσφυγες για τις περιουσίες και θεωρεί ότι, για να επιστραφεί ιδιοκτησία στα Κατεχόμενα, «πρέπει να υπάρχει συναισθηματικός δεσμός του ιδιοκτήτη με βάση την ηλικία του το 1974» (προτείνει την ηλικία των 12 ετών!), δεν αφήνει πολλά περιθώρια διαλόγου.

Ούτε όμως και τήρησης στάσης ανάλογης με αυτήν που τήρησε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής το 2004 στο Μπούργεκνστοκ, ο οποίος λειτούργησε σαν ασπίδα προστασίας για τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο – για να είμαστε ρεαλιστές.

Ο Τούρκος πρόεδρος άνοιξε ήδη θέμα Αιγαίου μέσω Λωζάννης, εξασφαλίζοντας την ανοχή των Γερμανών και τη σιωπή των Αμερικανών. Στο πλαίσιο αυτό καθίσταται λίαν επίκαιρη η άποψη που διατύπωσε προσφάτως ο Κώστας Καραμανλής σε Κύπριο αξιωματούχο, ο οποίος τον επισκέφθηκε στο γραφείο του:
«Προσέξτε μη γίνει η Κύπρος Βοσνία! Η λύση πρέπει να είναι λειτουργική». Το δημοψήφισμα θα την κρίνει.

Διαβάστε παρακάτω τη συνέχεια:

Ο εκβιασμός του «σουλτάνου» στην Ε.Ε. για την κατάργηση της βίζας

Με τη φράση «το παιχνίδι έχει τελειώσει, οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν να συνεχίσουν με ή χωρίς την Τουρκία» ο Ταγίπ Ερντογάν διατύπωσε πάλι τον εκβιασμό που έχει επανειλημμένα απευθύνει προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, ότι, αν ως τον Οκτώβριο δεν έχει καταργηθεί η υποχρέωση έκδοσης βίζας για τους Τούρκους, η Αγκυρα θα σταματήσει να σέβεται τη συμφωνία για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

Αυτή τη φορά, μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε την Ε.Ε. να απαντήσει με σαφήνεια εάν επιθυμεί ή όχι την Τουρκία στους κόλπους της, σημειώνοντας ότι ενώ «η Τουρκία τήρησε πάντα τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ευρώπη», η συμπεριφορά της Ε.Ε. δείχνει ότι δεν θέλει να τηρήσει «την υπόσχεση που έδωσε στην Τουρκία». «Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο προκειμένου η Τουρκία να γίνει ένα κράτος-μέλος και, εάν η Ε.Ε. το επιθυμεί, εμείς είμαστε έτοιμοι» υποστήριξε ο Ερντογάν ενώπιον της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, επιχειρώντας έτσι να μηδενίσει τις απαιτήσεις των Βρυξελλών για τα προαπαιτούμενα προκειμένου να συνεχιστούν οι σχετικές διαπραγματεύσεις.

Οπως, την απαίτηση για αλλαγή του αντιτρομοκρατικού νόμου, που ο Ερντογάν χρησιμοποιεί για τις διώξεις των πολιτικών αντιπάλων του και σύσσωμου του κουρδικού πληθυσμού, την οποία κατήγγειλε, απαντώντας ότι «η μάχη κατά της τρομοκρατίας (σ.σ.: όπως ο ίδιος την ορίζει) συνιστά ένα θέμα επιβίωσης για την Τουρκία».

Ο Ερντογάν υπογράμμισε τέλος ότι η κατάργηση των θεωρήσεων βίζας για τους Τούρκους που μεταβαίνουν στην Ε.Ε. «θα πρέπει να γίνει τον Οκτώβριο», έναν «μήνα που θα είναι σημαντικός» για τις σχέσεις με τους Ευρωπαίους.

Αυστηρή προειδοποίηση από τον Πρ. Παυλόπουλο

Αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία απηύθυνε ο Προκόπης Παυλόπουλος ότι θα υποστεί κυρώσεις βάσει του διεθνούς δικαίου αν εγείρει θέμα αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η Συνθήκη δεν αποτελεί απλώς αναπόσπαστο μέρος του διεθνούς δικαίου αλλά «η τήρησή της είναι υποχρεωτική και οιαδήποτε παράβασή της συνεπάγεται την επιβολή των προβλεπομένων κατά το διεθνές δίκαιο κυρώσεων».

Μιλώντας το Σάββατο στην Καλαμάτα κατά τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Μικράς Ασίας και Μικρασιατών στην πόλη, o κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε, επίσης, στη συμβολή του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας. «Πριν απ’ όλα εμείς, οι Eλληνες, πρέπει να διατηρούμε άσβεστη στη συλλογική μας μνήμη τη συμβολή του Μικρασιατικού Ελληνισμού στη διατήρηση της εθνικής και πολιτισμικής συνείδησης».

Μήνυμα Βαρθολομαίου για τη Σχολή της Χάλκης

Την απογοήτευσή του εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει εκπληρωθεί η υπόσχεση για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης βρέθηκε στην Πάφο της Κύπρου με αφορμή το διήμερο επιστημονικό συμπόσιο που διοργανώθηκε, με θέμα: «Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης. Θεολογία και σύγχρονος κόσμος».

Το συμπόσιο συμπίπτει με τα 172 χρόνια από τα εγκαίνια της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και τα 45 χρόνια που έπαψε να λειτουργεί με απόφαση της Αγκυρας. «Σε ουδένα αντικαθίστανται ο εν Χάλκη βίος και πολιτεία. Διακηρύξαμε παντού το δίκαιο του αιτήματός μας, λαμβάνοντας πλείστα μηνύματα και δείγματα αναγνωρίσεως του δικαίου μας, αλλά και πλείστας απογοητεύσεις από υποσχέσεις, που μέχρι τώρα δεν εκπληρώθηκαν» υπογράμμισε ο κ. Βαρθολομαίος, και ο ίδιος απόφοιτος της ιστορικής θεολογικής σχολής.

Νοράτλας: Την Τρίτη η παράδοση λειψάνων

Την Τρίτη στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας θα γίνει η επίσημη τελετή παράδοσης των λειψάνων των 16 Ελλαδιτών πεσόντων, που επέβαιναν το 1974 στο αεροσκάφος της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας Νοράτλας «Νίκη 4». Στην επίσημη τελετή θα παραστεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ενώ την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Πάνος Καμμένος. Προηγουμένως θα τελέσει τρισάγιο ο μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος. O υπουργός Εθνικής Αμυνας παρέστη το Σάββατο στη στρατιωτική παρέλαση για την 56η επέτειο από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

{{-PCOUNT-}}32{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα