Τα «κοράκια» απειλούν με αφελληνισμό και τον ξενοδοχειακό κλάδο!

Υψηλότερος από ποτέ είναι ο κίνδυνος αφελληνισμού των ελληνικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, καθώς τα ξένα funds καιροφυλακτούν να τα αγοράσουν αντί πολύ χαμηλής τιμής. Το πρόβλημα έχει αναδείξει η «δημοκρατία» από τις 17 Δεκεμβρίου 2015, παρότι όμως έχουν περάσει εννέα μήνες από τότε, δεν υπάρχει καμία ουσιαστική επαφή ανάμεσα στις τράπεζες και στους επιχειρηματίες για την ευνοϊκή ρύθμιση «κόκκινων» δανείων.

Οι επιχειρηματίες, λοιπόν, του κλάδου ανησυχούν ότι θα βρεθούν ξαφνικά προ δυσάρεστων εκπλήξεων και θα λάβουν μια ημέρα ένα ειδοποιητήριο ότι το ξενοδοχείο τους πωλήθηκε σε κάποιο fund. Ειδικά από τη στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται να δώσει το δικαίωμα στους δανειολήπτες να αγοράσουν οι ίδιοι το δάνειό τους πριν βγει προς πώληση στα funds.

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Ρέτσος, ειδικά ο ιδιοκτήτης που ήταν συνεργάσιμος όλα τα προηγούμενα χρόνια και είδε το δάνειό του να «κοκκινίζει» θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση της επιχείρησής του. Τόνισε, επίσης, ότι κάθε ημέρα που περνά δημιουργούνται νέα «κόκκινα» δάνεια, επειδή το ζήτημα δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα και αποτελεσματικά, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους τόσο οι τράπεζες όσο και οι επιχειρηματίες.

Ανασταλτικό παράγοντα για να προχωρήσουν οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών αποτελεί και το γεγονός ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το τοπίο στις διοικήσεις των τραπεζών. Σε κάθε περίπτωση, ο ξενοδοχειακός κλάδος αποτελεί έναν από τους πιο ελκυστικούς για τις ξένες εταιρίες, καθώς εκεί διαβλέπουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες. Τα «κόκκινα» δάνεια των ξενοδοχείων φθάνουν τα 1,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. επιβαρύνει 20 επιχειρηματίες.

Β. Παπακωνσταντόπουλος

Υψηλότερος από ποτέ είναι ο κίνδυνος αφελληνισμού των ελληνικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, καθώς τα ξένα funds καιροφυλακτούν να τα αγοράσουν αντί πολύ χαμηλής τιμής. Το πρόβλημα έχει αναδείξει η «δημοκρατία» από τις 17 Δεκεμβρίου 2015, παρότι όμως έχουν περάσει εννέα μήνες από τότε, δεν υπάρχει καμία ουσιαστική επαφή ανάμεσα στις τράπεζες και στους επιχειρηματίες για την ευνοϊκή ρύθμιση «κόκκινων» δανείων. Οι επιχειρηματίες, λοιπόν, του κλάδου ανησυχούν ότι θα βρεθούν ξαφνικά προ δυσάρεστων εκπλήξεων και θα λάβουν μια ημέρα ένα ειδοποιητήριο ότι το ξενοδοχείο τους πωλήθηκε σε κάποιο fund. Ειδικά από τη στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται να δώσει το δικαίωμα στους δανειολήπτες να αγοράσουν οι ίδιοι το δάνειό τους πριν βγει προς πώληση στα funds. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Ρέτσος, ειδικά ο ιδιοκτήτης που ήταν συνεργάσιμος όλα τα προηγούμενα χρόνια και είδε το δάνειό του να «κοκκινίζει» θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση της επιχείρησής του. Τόνισε, επίσης, ότι κάθε ημέρα που περνά δημιουργούνται νέα «κόκκινα» δάνεια, επειδή το ζήτημα δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα και αποτελεσματικά, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους τόσο οι τράπεζες όσο και οι επιχειρηματίες. Ανασταλτικό παράγοντα για να προχωρήσουν οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών αποτελεί και το γεγονός ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το τοπίο στις διοικήσεις των τραπεζών. Σε κάθε περίπτωση, ο ξενοδοχειακός κλάδος αποτελεί έναν από τους πιο ελκυστικούς για τις ξένες εταιρίες, καθώς εκεί διαβλέπουνμεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες. Τα «κόκκινα» δάνεια των ξενοδοχείων φθάνουν τα 1,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. επιβαρύνει 20 επιχειρηματίες.

Β. Παπακωνσταντόπουλος 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα