Αλτσχάιμερ και σκλήρυνση κατά πλάκας στο στόχαστρο των επιστημόνων
Από τη Ρίτα Μελά
Νέους ορίζοντες για τη δημιουργία πρωτοποριακών φαρμάκων που θα θεραπεύουν το Αλτσχάιμερ, τη νόσο του κινητικού νευρώνα (ALS), την εκφύλιση του αμφιβληστροειδούς και τη σκλήρυνση κατά πλάκας ανοίγουν επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) σε συνεργασία με το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών στην Αθήνα. Σημειώνεται ότι οι εν λόγω Ελληνες ερευνητές ήδη συνεργάζονται στενά με τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, όπως το ΜΙΤ στη Βοστόνη και το Harvard.
Η ερευνητική ομάδα έχει αναπτύξει μια συνθετική ουσία, την ΒΜΝ27, που μιμείται την ουσία νευροτροφίνη, η οποία έχει νευροαναγεννητική και νευροπροστατευτική δράση στον εγκέφαλο, και μελετούν τη δραστικότητά της στη θεραπεία των παραπάνω νευροεκφυλιστικών παθήσεων. Μάλιστα, τα πρώτα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο επιστημονικό περιοδικό «Neuropharmacology».
Οι ουσίες
Ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και ερευνητή στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ Αχιλλέας Γραβάνης επεσήμανε: «Οι ενδογενείς νευροτροφίνες είναι πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη, τη διατήρηση και την προστασία της εγκεφαλικής ουσίας, από τη στιγμή που θα γεννηθούμε μέχρι τα βαθιά γεράματα. Εχουν νευροπροστατευτική και νευροαναγεννητική δράση. Δυστυχώς αυτές οι ουσίες είναι μεγαλομοριακές και δεν μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε σαν φάρμακα, διότι δεν διέρχονται τον αιματεγκεφαλικό φραγμό (κυτταρικός φραγμός), που προστατεύει τον εγκέφαλο από ό,τι είναι τοξικό στο περιβάλλον… Η προσπάθειά των ερευνητών εστιάζεται στη δημιουργία μικρονευροτροφίνων που είναι μικρότερες σε όγκο και μπορούν να διέλθουν τον αιματεγκεφαλικό φραγμό».
Οι μελέτες είναι σε προκλινικό στάδιο (ποντίκια) και, εάν όλα πάνε καλά, τα επόμενα δύο με τρία χρόνια θα τη χορηγήσουν και σε ασθενείς.
Και 5.000 (!) ακτινογραφίες σπονδυλικής στήλης δωρεάν
Δωρεάν 5.000 ακτινογραφίες σπονδυλικής στήλης πανελλαδικά προσφέρει ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας Πεταλούδα, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τα σπονδυλικά κατάγματα.
Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εκστρατείας «Εχεις οστεοπόρωση – Ακτινογραφία έκανες;» και δίνει την ευκαιρία σε ασθενείς άνω των 65 ετών που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για την οστεοπόρωση να κάνουν μία δωρεάν ακτινογραφία στη σπονδυλική στήλη τους.
Η οστεοπόρωση χαρακτηρίζεται «σιωπηλή επιδημία», εξαιτίας των σπονδυλικών καταγμάτων που δεν γίνονται άμεσα κλινικά αντιληπτά. Επίσης, όπως είναι γνωστό, η ύπαρξη προϋπαρχόντων σπονδυλικών καταγμάτων πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης νέων σπονδυλικών καταγμάτων έως και εννέα φορές. Η καμπάνια έχει λάβει την επιστημονική αιγίδα και υλοποιείται με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (ΕΕΜΜΟ).
Οι ακτινογραφίες πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τη Βιοϊατρική για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και την Ευρωιατρική για την υπόλοιπη Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.osteocare.gr ή στο τηλέφωνο 213-2086698.
Θεσσαλονίκη: «Πράσινο φως» για τη δημιουργία «Παίδων»
Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, αφού, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να λυθεί το θέμα του οικοπέδου όπου θα χτιστεί. «Πράσινο φως» όμως ανάβει και για την επίλυση ενός άλλου θέματος, το οποίο χρονίζει και αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του νοσοκομείου «Αγιος Παύλος». Οπως είπε ο ίδιος, εντός δέκα ημερών αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή σχετική τροπολογία που θα επιτρέψει την αναβάθμισή του.
«Πρέπει να έχουμε λύση έως το τέλος του χρόνου, οπωσδήποτε, για το θέμα του παιδιατρικού νοσοκομείου, γιατί εγώ τη χρηματοδότηση σχεδόν την έχω εξασφαλισμένη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Δεν νομίζω ότι έχουμε πρόβλημα χρηματοδότησης. Η υπόθεση είναι να λύσουμε το θέμα του οικοπέδου» σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών, έπειτα από σύντομη συνάντηση που είχε χθες με τους διοικητές της 3ης και της 4ης ΥΠΕ, Γιώργο Κίρκο και Στρατή Πλωμαρίτη.