Ανίχνευση στεφανιαίας κατ’οίκον από το ΑΠΘ!

Ερευνητές παρουσιάζουν καινοτόμα συσκευή στη ΔΕΘ και αναζητούν επενδυτές για να την προωθήσουν

Ρεπορτάζ
Θάνος Χερχελετζής

Συσκευή που ανιχνεύει τη στεφανιαία νόσο στο… σπίτι με διαστημική τεχνολογία ανέπτυξαν ερευνητές του ΑΠΘ. Η καινοτόμος μη επεμβατική μέθοδος αναπτύχθηκε από την Eρευνητική Oμάδα Δυναμικής Πολυφασικών Συστημάτων του ΑΠΘ με επικεφαλής τον καθηγητή του Τμήματος Χημείας Θοδωρή Καραπάντσιο και παρουσιάζεται στην 81η ΔΕΘ.

«Η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να ανιχνεύσει τη στεφανιαία νόσο γρήγορα και με απλό τρόπο ακόμη και στο σπίτι, και αποτελεί εξέλιξη τεχνολογίας που αναπτύξαμε στο πλαίσιο έρευνας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) για τη διάγνωση της νόσου αποσυμπίεσης στους αστροναύτες» αναφέρει στη «δημοκρατία» ο κ. Καραπάντσιος.

Εξηγεί ότι η συσκευή που κατασκευάστηκε στα εργαστήρια του ΑΠΘ έχει το μέγεθος ενός πιεσόμετρου και κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να τη χρησιμοποιήσει μόνος στο σπίτι για να κάνει έγκαιρη διάγνωση.
«Πρόκειται για μια συσκευή που δεν υποκαθιστά τη στεφανιογραφία, αλλά προειδοποιεί τον ενδιαφερόμενο εάν υπάρχει πρόβλημα. Η χρήση της δεν απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί από ηλικιωμένα άτομα και να τα ενημερώσει εάν κάτι δεν πάει καλά, εάν δηλαδή θα πρέπει να επισκεφθούν τον γιατρό τους για περαιτέρω εξετάσεις» τονίζει ο κ. Καραπάντσιος.

Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να καθίσει αναπαυτικά στον καναπέ του σπιτιού του, να περάσει γύρω από το χέρι του τα ειδικά καλώδια με τους αισθητήρες και σε διάστημα περίπου πέντε λεπτών να ενημερωθεί αυτόματα από το μηχάνημα εάν έχει στεφανιαία νόσο.
Για να δημιουργηθεί η εφαρμογή χρειάστηκε εργασία 10 ετών. «Στόχο έχουμε, όταν αναπτυχθεί τελείως, να είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και τα αποτελέσματα να είναι διαθέσιμα και μέσω κινητού τηλεφώνου στους γιατρούς» αναφέρει ο καθηγητής του ΑΠΘ. Προσθέτει ότι στην τελική φάση της έρευνας η ερευνητική ομάδα θα φτιάξει δύο συσκευές, μία που θα μπορεί να προμηθευτεί κάθε ενδιαφερόμενος και μία πιο εξειδικευμένη, που θα απευθύνεται σε γιατρούς. Η πρώτη εκτιμάται ότι θα κοστίζει περίπου 100 ευρώ και η δεύτερη περίπου 1.000 ευρώ.
«Αυτό το διάστημα αναζητούμε επενδυτές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, προκειμένου να μπορέσουμε να προωθήσουμε τη συσκευή στην αγορά» καταλήγει ο κ. Καραπάντσιος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα